..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Ozan Bilmiþ




6 Þubat 2015
The Ofis  
Tiplemeler

Ozan Bilmiþ


Ofiste insan izlemeyi çok severim. Sinemada film izlerken filmin en heyecanlý yerinde filmi izlemeyi býrakýp karanlýkta beyazperdeden yansýyan ýþýðýn vurduðu kelleleri izlemek gibi biþey bu. Filmden daha çok heyecan veriyor bana.


:AAGD:
Ortaokulda ders kitabý arasýnda zagor okurduk ya, o günlerden kalma alýþkanlýðýmý hala býrakamadým. Ofiste de iþle ilgili word sayfasý arasýna blog koyuyorum. Ýyi ki Alt+Tab kýsayolu var. Yoksa tehlike anýnda fareyle sayfa geçiþi zor olurdu.


Ofiste insan izlemeyi çok severim. Sinemada film izlerken filmin en heyecanlý yerinde filmi izlemeyi býrakýp karanlýkta beyazperdeden yansýyan ýþýðýn vurduðu kelleleri izlemek gibi biþey bu. Filmden daha çok heyecan veriyor bana. Gölgeleþen insanlarýn suratlarý filmin dikkatle izlenme oraný hakkýnda bilgiler veriyor. Ofistekilerin suratlarýný izlemek de buna benziyor.


Kategorilere ayýrýyorum ofis kafalarýný. Herkes bir hengameye kaptýrmýþ gidiyor.


Bilgisayarýna hakim 90 derece tipler
Bu tiplerin kambur oturduðu görülmemiþtir. Her daim baston yutmuþ gibi otururlar ve 8 saat boyunca gözlerini ekrandan ayýrmadan sürekli klavye sesi altýnda çalýþýlar. Arada bir ayaða kalkarlar ama yine de belleri bükülmez.


Masasýnda piknik yapanlar
Ofis dýþýnda pek bir þey yedikleri görülmemiþtir. Masalarýnda iþten çok yiyecek vardýr ve sürekli aðzýna biþeyler atarak gözlerini ekrandan ayýrmadan beslenirler. Giysi boyutuna vursak XXL’den aþaðýsý kurtarmaz. Akþamüstü olunca ‘’eve gidince akþam yemeði yemiycem, belki sadece salata’’ duasý ile eve gitmek üzere hazýrlanýrlar.


Hezeyanlýlar
Masasýnda sürekli bir boðuþma halindedirler. Masaüstünde ve tabii bilgisayarlarýnýn masaüstünde kedi yavrusunu kaybetse bulamaz. 99 pencere açýktýr, masasý savaþ halindedir ama hiç bir iþ zamanýnda bitmemektedir. Çünkü masaüstünde iþi bulamamakta, burnundan solumakta, söylenmekte, ofis programlarýna uzaylý görmüþ gibi baktýðýndan kendisine tanýnan imkanlarýn yüzde ikisini kullanbilmekte, sürekli yardým istemekte, koþar gibi çalýþmakta iken kalp krizi geçirip masasýnda ölür. Normal karþýlanan bu durum karþýsýnda ofisin dolaplarýnda bu tiplerin yedekleri bulunmaktadýr.


Bir halta yaramayan masa iþgal edenler.
Ben.


Ofise telefon görüþmesi yapmaya gelenler.
Sürekli analarýný kocalarýný karýlarýný sevgililerini arar ve normal desibelde konuþtuklarý pek görülmez. Ofis telefonu ile konuþurken bir yandan da gözümüze soktuklarý iphone 4 ü karýþtýrýrlar ama cihazýn ne halta yaradýðýný bildikleri nadir görülür. Yapýlan deneyler sonunda telefonlarý ellerinden alýnan bu tiplerin yaþam fonksiyonlarýnýn durduðu gözlenmiþtir. Sürekli fýsýltý halinde konuþur ve en kýsa görüþmesi 20 dakikadýr. Ahizeyi kulaðýna çiviletenler vardýr. Anlattýklarý duyulmadýðýndan dünyaya barýþ ve huzuru getirecek formül üzerinde konuþtuklarý düþünülmektedir.


Gizemli karýncalar
Sadece masalrýndan gelen sesleri dinleseniz 5 yýllýk iþi 3 günde bitirdiklerini sanýrsýnýz. Ama sabahýn sekizinde baþladýðý yazýyý akþamüstü saat 4 de bir satýr bile ilerletemeden o kadar sesi nasýl ve nerelerinden çýkardýklarý hala piramitlerin sýrrýyla birlikte gizemini korumaktadýr.


Sessizler
Ýnsan Kaynaklarýnda kaydý olmasa, varlýklarýný asla hissedemeyeceðiniz, hatta o gün iþe gelmese farkýnda bile olmayacaðýnýz ofis insanýdýr. Geldikleri gibi giderler.


Çeneciler
Sürekli konuþur, olmadý yanýndakine laf atar, cevap gelmezse çevreyi tura çýkar, yaptýðý iþi sesli okur, yanýtýný yazarken sesli yazar, hiçbirþey bulamazsa bilgisayarýn ekranýyla konuþur.


Soru ve sorun makineleri
Sorusuz ve sorunsuz günleri yoktur. Hayatta kimse onlarý anlamýyordur ve ofis makinalarý bilgisayarlarý sürekli bozulur. Bozulmadýðý gün iþe gelmemiþler demektir. Hatta bozukan cihazlarýn sorunlarý dünya tarihinde ilk kez görülen sorunlardýr. ‘’Syrakusa bir bakarmýsýn? Bak þimdi mouse la bunun üstüne gidiyorum týklayýnca mouse kayýyor ama ekran da ters dönüyor niye?’’
‘’Ekranýn kablosunu çýkar dilinle hafifçe ýslat yapýþsýn’’ cevabýný ciddiye alýp çarpýlan 6 arkadaþým var. Artýk bana sormuyorlar.


Bugün Cuma, kalkýp çay almaya gideyim de popom küçülsün



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Taþ Tanrý
Bunca Zaman Ne Yaptým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ahab'ýn Saplantýsý [Eleþtiri]


Ozan Bilmiþ kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ozan Bilmiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.