..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > kemal düz




2 Þubat 2015
Emekli Diplomat Selahattin Ülkümen'in Anýlarý Üzerine  
kemal düz
kitabýnýn sunuþunda, çileli meslek hayatýnda haksýzlýklarla nasýl mücadele ettiðinin öyküsünü anlatmaktadýr. iyi insan olmanýn, çok deðil, tek þarta baðlý bulunduðunu, bunun da, kendinize yapýlmasýný istemediðiniz bir davranýþý baþkasýna yapmamaktan ibaret olduðunu anlatmaya çalýþmaktadýr. Sadece vicdanýnýn sesini dinleyerek, yetki sýnýrlarý içinde, nazi zulmünden kurtardýðý insanlarýn minnet ve þükran dolu sözleri, onun için en büyük ödül olmuþtur...


:AEHA:
EMEKLÝ DÝPLOMAT SELAHATTÝN ÜLKÜMEN'ÝN ANILARI ÜZERÝNE
Yakýn bir süre önce kitabevine gelen okuyucu; öðretim görevlisiymiþ. Ýkinci Dünya Savaþý yýllarýnda Türkiye'nin Dýþ politikasý konusunda, inceleme yaptýðýný bu konuda kendisine önerebileceðim bir kitap olup olmadýðýný sordu. Kendisine; “Evet hocam var, hemde iyi bir kitap var. Dönemin tanýðý bir diplomatýn anýlarý” dedim. Doçentlik tezinin konusu Ýsmet Ýnönü'nün dýþ politikasý, özellikle, Yahudilere karþý politikasý ve uygulamalarý üzerineymiþ. Emekli Diplomat Selahattin Ülkümen'in anýlarý: “Bilinmeyen yönleriyle Bir Dönemin Dýþiþleri” isimli kitabýný, Figen Haným'dan çok duymuþtum. Ýskenderun'da okuma imkaným olmamýþtý. Ýstanbul'da kitabý buldum ve okumuþtum. Hocaya yararlý olacaðýný düþündüm. Ýþte önerdiðim kitap, bu yazýyý yazmama neden oldu. Tek parti döneminin dýþ politikasý hep ilgimi çekmiþtir. Atatürk'ün, “Yurtta Barýþ Dünyada Barýþ” düþüncesininin ne kadar isabetli olduðunu, günümüzde yaþadýðýmýz olaylar göstermektedir. Ýnönü'nün: çocuklarý aç býraktým, ama babasýz býrakmadým, savaþ felakettir.. gibi ifadelerini hep duyardým. Türkiye'nin Savaþ'a girmemesini Ýnönünü'nün büyük bir baþarýsý olarak zamanýn tanýðý insanlardan hep duymuþumdur. Ne Ýngilizler ne de Almanlar Türkiye'yi savaþa sokabilmiþlerdir. 1939-1945 yýllarý arasýndaki geliþen olaylar ve savaþ þüphesiz ki, Türkiye'yi çok etkilemiþ ve içinde bulunduðumuz çýkmazýn da temel nedeni olmuþtur. Dönemin tanýðý, Selahattin Ülkümen anýlarýnda o yýllarý anlatmaktadýr. Kitabýnýn sunuþunda, çileli meslek hayatýnda haksýzlýklarla nasýl mücadele ettiðinin öyküsünü anlatmaktadýr. Ýyi insan olmanýn, çok deðil, tek þarta baðlý bulunduðunu, bunun da, kendinize yapýlmasýný istemediðiniz bir davranýþý baþkasýna yapmamaktan ibaret olduðunu anlatmaya çalýþmaktadýr. Sadece vicdanýnýn sesini dinleyerek, yetki sýnýrlarý içinde, Nazi zulmünden kurtardýðý insanlarýn minnet ve þükran dolu sözleri, onun için en büyük ödül olmuþtur. Kitap, 30 Ocak 1943'de Adana civarýnda, Yenice'de kör bir hatta çekilen beyaz trenin salonlu vagonunda, Churchill, Ýnönü'ye “Kuzeyinizdeki tehlike, iki yüz Alman tümenin Rus cephesine doðru kaymaya baþlamasý, güneyinizdeki tehlike ise Rommel'in Afrika cephesinde bin altý yüz mil geri çekilmesiyle ortadan kalmýþtýr. Ama Almanlar artan petrol gereksinimleri dolayýsýyla,”Drang nach osten; Doðu'ya baskýn planlarýný uygulamak isteyecekler, bu yüzden önümüzdeki 1943 yazýnda yeni bir harekata giriþeceklerdir...” açýklamasýný ve orada olup bitenleri de gözler önüne sermektedir.
Kitap sadece diplomatik anýlardan ibaret deðil. Hatay tarihine de ýþýk tutuyor. Kitabýn Hatay'la ilgililerini bölümlerini aktarmak istiyorum:
Hatay Davasý'nýn, silahlý mücadele dönemi, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaþmasý'nýn yürürlüðe girmesiyle son bulmuþtu. Fakat, umutlarýnuý yitirmeyen Hataylýlar, bundan hemen sonra siyasi mücadeleye baþladýlar. Ýlk örgüt, düþman iþgalinden kurtulan, Adana'da þu kurucu üyeler tarafýndan oluþturuldu: Tayfur Sökmen, Rasim Yurtman, Samih Azmi Ezer, Ýdris Ülkümen, Nuri Aydýn, Þükrü Oðuz, Ferit Katipoðlu, Hoca Mustafa, Hacer, Ali Kurþuncu.
Bu Dernek, Hatay davasýný unutturmamak ve daima canlý tutmak için hiçbir gayreti esirgemez, hiçbir fýrsatý kaçýrmazdý. Örneðin Büyük Zafer'den sonra, 15 Mart 1923 tarihinde, Atatürk'ün ilk kez Adana'yý ziyaretinde, üstünde “Anavatana kavuþmayý bekleyen esir Antakya-Ýskenderun” yazýlý pankartlarla, bayraklarla karþýlama töreni düzenlenmiþti. Büyük kurtarýcý, bu canlý ve etkileyici tablo karþýsýnda durmuþ ve “ Kýrk asýrlýk Türk yurdu düþman elinde esir kalamaz” özdeyiþiyle, kurtuluþu daha o zamandan müjdelemiþt, bu sözler artýk, Hatay'ýn siyasi mücadele tarihinin bir simgesi olmuþtu.
Avrupa'yý Afrika'yý bilen yazarýn þu cümlelerini çok önemsedim: “Feodalite döneminde, kilse baðnazlýðý, derebeylerinin zulmü nedeniyle, güvenlik, adalet ve tolerans özlemi içinde bulunan Batý topluluklarý, Avrupa'ya yayýlmaya baþlayan Türkleri kurtaeýcý olarak karþýlamýþlarddý. Ne var ki, giderek Avrupa'da önce güzel sanatlarda baþlayan hümanizmayý, bilimde akýlcýlýk izlerken, osmanlý Ýmparatorluðu gerileme dönemine girmiþ roller deðiþmiþti.” Kitap araþtýrýcalarýn deðil, yakýn tarihe ilgi duyan ve öðrenmek isteyen herkesin baþucu niteliðinde.

Tanýtmaya çalýþtýðým aný kitabýný maalesef bulmak veya temin etmek oldukça zor. Kitap günümüze ýþýk tutacak önemli tesbitlere yer veriliyor. Kitap basýlýr ve tekrar okuyucuya ulaþýrsa, kitabýn kýsa süre içinde satýlacaðýný ve ilgi göreceðini düþünmekteyiz. Ayrýca Selahattin Ülkümen, edebiyatla, þiirle de ilgilenmiþ bir sanat dostu ve bir de þiir kitabý yayýnlanmýþ. Ýlerde þiirlerini de burada anlatmak ve paylaþmak dileðiyle...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeþilçam Emekçisi: Cem Erman
Þeyh Sait Ýsyaný: Ýrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
Ýskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor
Küçük Prens Aramýzda
Bayýr Bucak Türkleri
Perþembe Yaylasý'nda Günlük Yaþam ve Oba Kültürü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.