..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > Hakan Yozcu




29 Ocak 2015
Marka Þehir Kadirli  
Hakan Yozcu
Küçük bir belde olan Kadirli, yapýlan çalýþmalarla geliþmiþ ve büyük bir ilçe olmuþtur. Sosyal hayat, son derece geliþmiþ, ekonomide kalkýnma saðlanmýþtýr. Ýþ ve çalýþma hayatý, baþta tarýmsal faaliyetlere, daha sonra memurluk, esnaflýk ve tüccarlýða dayalýdýr. Bu þehirde okuma oraný yüksek olduðundan devlet memuru sayýsý da oldukça fazladýr. Bundan dolayý birçok memur da ülkenin birçok þehrine yayýlmýþtýr.


:AFED:

Kadirli, Akdeniz Bölgesi’nde Osmaniye’ye baðlý, bir ilçedir. Osmaniye Ýli’nin en büyük ilçesidir. Daha önceleri Adana’ya baðlý olan Kadirli Osmaniye il olduktan sonra yakýnlýðý nedeniyle Osmaniye’ye baðlanmýþtýr.
Kadirli, Çukurova'nýn kuzeydoðusunda ve Orta Toroslarýn güneyinde yer almaktadýr. Kadirli' de Akdeniz iklimi egemendir. Yazlarý sýcak ve kurak, kýþlar ýlýk ve yaðýþlý geçer.
Ýlçe halkýnýn geçim kaynaklarý genelde tarým ve hayvancýlýktýr. Kadirli, Türkiye'nin turp ihtiyacýnýn %75'ini karþýlar. Ýlçede her yýl çeþitli etkinliklerle "Turp Festivali" yapýlmaktadýr.
Ýlçe insaný eðitim ve kültüre çok önem vermektedir. Buradan birçok sanatçý, yazar ve siyasetçi çýkmýþtýr: Yaþar Kemal (Yazar), Emre Karayel (Sinema sanatçýsý) Ali Püsküllüoðlu (Yazar, þair ve sözbilimci ), Abdulvahap Kocaman (Halk Ozaný) Aþýk Pehlivan Mustafa Adil Özkale, Aþýk Halil Karabulut, Aþýk Yusuf Sýra, Prof. Dr. Ali Erdemir (Bilim adamý) , Prof.Dr. Süleyman Pampal, Prof. Dr. Adem Çabuk . Kadirli Türkiye'de eðitim seviyesi en yüksek þehirler arasýnda yer almaktadýr.
Ýlçede Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'ne baðlý Kadirli Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadýr.
Ýlçe nüfusu Türkiye Ýstatistik Kurumu Adrese Dayalý Nüfus Kayýt Sistemi 2013 yýlý verilerine göre 120.119 kiþiden oluþmaktadýr. Bu nüfusun 84.381'i Kadirli ilçe merkezinde, 35.738'i ise kýrsal kesimde yaþamaktadýr.
Küçük bir belde olan Kadirli, yapýlan çalýþmalarla geliþmiþ ve büyük bir ilçe olmuþtur. Sosyal hayat, son derece geliþmiþ, ekonomide kalkýnma saðlanmýþtýr. Ýþ ve çalýþma hayatý, baþta tarýmsal faaliyetlere, daha sonra memurluk, esnaflýk ve tüccarlýða dayalýdýr. Bu þehirde okuma oraný yüksek olduðundan devlet memuru sayýsý da oldukça fazladýr. Bundan dolayý birçok memur da ülkenin birçok þehrine yayýlmýþtýr.
Kadirli’yi tanýttýktan sonra bu Þirin beldeyi, “Marka Bir Þehir” haline getiren Belediye Baþkaný Sayýn Dr Ömer Tarhan’dan söz etmek istiyorum.
1959 Kadirli doðumlu olan Tarhan, 1987 yýlýnda Kayseri Erciyes Üniversitesi Týp Fakültesinden mezun oldu. Çeþitli yerlerde görev yaptýktan sonra Kadirli’de Türk Saðlýk Sen’i kurdu. Siyasete atýlan Dr Tarhan, 2 dönemdir Kadirli Belediye Baþkanlýðýný büyük baþarýyla yürütüyor.
Belediye Baþkanlýðý’na seçildikten sonra Kadirli’nin dýþ görünüþünü ve sosyal yapýsýný deðiþtiren baþkan farklý bir anlayýþla hareket ederek, kendini toplumdan soyutlamamýþ, aksine toplumun bir parçasý olduðu bilinciyle toplumla iç içe olmuþtur. Özellikle halkýn içine karýþmýþ, evlere, kahvehanelere ziyaretler gerçekleþtirmiþ, muhtarlarý belirli günlerde toplayarak sorunlarý dinlemiþ, haftanýn belirli bir gününü halka ayýrmýþ ve o gün ziyarete gelen herkesle görüþmüþ, sorunlarýna çözüm aramýþtýr. “Baþkan Tarhan Mahallenizde” Projesi böyle doðmuþ. Baþkan mahalleleri ziyaret ederek sorunlarý dinlemiþ ve çözüm bulmuþ.
Yapýlan projeler bitince halk tarafýndan büyük bir beðeni ile karþýlanmýþ. Baþkanýn halka inmesi ve halkla iç içe olmasý büyük taktir toplamýþ. Dünyaya yeni gelen bebekler için “Hoþ Geldin Bebek” Projesi ile aileler sevindirilmiþ, yoksul ailelere yardýmlar yapýlmýþ. “Aþ Evi Projesi” ile günde 2500 kiþiye yemek veriliyor. Yoksullar ve cezaevine buradan yemek veriliyor.
Birkaç yýl önce Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý olarak bu þehre davet edilmiþtik. Gittiðimizde salon olmadýðý için bir okulun sahnesinde oynamýþtýk. Büyük bir ilgi görmüþtük. Salonun eksikliðini gören yetkililer durumu baþkana aktarýnca iki yýl gibi kýsa bir sürede þehre modern bir tiyatro salonu kazandýrmýþ. Þu an bu salon aktif bir biçimde birçok oyuna ev sahipliði yapýyor.
Çevre düzenlemesi, parklarýn bakýmý ve güzelleþtirilmesine önem verilmiþ. Parka sinema salonlarý, kafeteryalar, sergi salonlarý, sosyal ve kültürel çalýþmalarý yapabilmek için yeni mekanlar yapýlmýþ. Böylece gençliðe verilen önem vurgulanmýþ.
Turp, Kadirli ekonomisi için çok önemli olduðundan bu isimle festival yapýlýyor. Bunun dýþýnda Kadirli’de sucuk ekmek ve þalgam çok seviliyor. Bundan ilham alarak bu sene ilk kez “Sucuk-Ekmek Festivali” düzenlendi. Bütün halka açýk olan bu festival, þehre deðiþik bir renk kattý.
“Kadirli Terminal Projesi” ve “Þehir Meydan Projesi” ise yakýnda hayata geçirilecek olan projeler.
Turistik açýdan da Kadirli Mutlaka gidip görülmesi gereken bir yer. Türkiye’nin ilk ve tek Açýk Hava Müzesi olan “Karatepe Aslantaþ Açýk Hava Müzesi” bu ilçede. Kadirli’ye 22 km uzaklýkta Kýzyusuflu Köyü sýnýrlarý içerisindedir.
Yine Hirepolis veya Kastabala Kadirli’nin 35 km doðusunda yer alýyor. Þehrin merkezinde bulunan tarihi Alacami de sizleri bekliyor.
Kadirli’ye gidip de Ýçli köfte, Adanakebap, kelle paça yemeden, þalgam suyu ve haþlama içmeden sakýn dönmeyin…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Erzincan Yöresi Alevileri
Ata - Dede Yurdunda
trabzon Buluþmasý
Aþýk Veysel ve Nesimi’yi Anma Toplantýsý
Osmanlýca Türkçesi Üzerine
Mart Dokuzu ve Nevruz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.