..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Baþkaldýrý > Günay Aktürk




24 Aralýk 2014
Asýn Beni  
Günay Aktürk

:AAGG:
Asýn beni meydanlýk bir yerde.
Çarþý ortasýnda mesela.
Ýbreti alem için olsun, din adýna,
insanlýk namýna!
Din adýna vaazlar verilsin,
birbiri ardýna gelsin fetvalar.

Keskin bir satýr getirsin cellat,
birde Kur-an.
El bassýn kitaba.
Döksün orta yere kanýný bir kafirin
ve satsýn kararmýþ benliðini,
yedi hurili bir cennet uðruna.

Tanrýlardan ateþi çalan bir yobaz olmalý.
Tutuþturup attýðý için cehalet meþalesini
aydýnlýðýn üzerine,
yanar durur karanlýk alevlerde
ateþe semah dönen canlar...

Yandýk!
Asýldýk!
Basýldýk mabetlerimizde.

Ne bahar ne mevsim dinledi cellat.
Kasdedilen bilgelik bu deðildi oysa,
Biz, yaradaný sevmiþ olamayýz yobazdan ötürü!
Biz, yaradaný da eli kanlý bilmezdik
Yaradaný da menfaatiyle gizlemediyse yaradýlan!

Asýn beni biraz da bu yüzden.
Kurþuna dizeceðim yoksa cehaleti.
Hak için halký yakanlarý,
mürekkebinde boðacaðým kalemimin.
Asýn beni biran önce!
Asýn!
Asýn yoksa kararacak ak nasýrý ellerimin!

Günay Aktürk



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bize Yasak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zeynep'in Güncesi [Öykü]


Günay Aktürk kimdir?

Günay Aktürk, 1984 yýlýnda Yozgat'ýn Sorgun ilçesine baðlý Bahadýn kasabasýnda dünyaya geldi. Ýlk þiirleri Bahadýn ve Kaldýraç dergilerinde yayýnlanmýþtýr. Sanata olan ilgisi henüz ortaokul sýralarýndayken babasý ozan Ýsmail sayesinde ortaya çýkmýþtýr. Ýlk þiirleri, yaþadýðý bölgenin kültürüne baðlý olarak þekillenmiþ olduðundan aþk dizeleri olarak ortaya çýkmýþtýr. Sýký bir araþtýrmacý olan Aktürk, gerçekçiliðe olan açlýðýn da etkisiyle din araþtýrmalarýna yönelmiþ, Alevilikle Ýslam arasýndaki baðý çözmeye çalýþmýþtýr. Bir süre sonra ikisinin de apayrý dünyalara kapý araladýðý kanýsýna varýp önce Ýslamdan, sonra da tüm dünya dinlerinden uzaklaþýp ateist bir düþünce benimsemiþtir. Bütün bu süreç boyunca "sanatýn ucubesi" olarak adlandýrdýðý arabesk türü aþk þiirlerinden uzaklaþarak deyiþ türü þiirler yazmaya baþlamýþtýr. Aþaðýda verilen iki örnek bunlardan birkaçýdýr. Ýlk Þiirleri, Yollar uzak umut bitmiþ Çaresizlik cana yetmiþ Yar gurbete gelin gitmiþ Nasýl gülüp eðleneyim Gözüm yaþlý ahtým ile Karalýyým bahtým ile Yýkýk viran tahtým ile Nasýl gülüp eyleneyim Ýkinci yeniler, Ne faniler gördüm ölüden farksýz, Ne ölüler gördüm diriden farksýz, Ne garipler gördüm ocaksýz yurtsuz; Birde padiþahý hanlar içinde. Günay'ým devraný seyre dalmýþým, Kendimi âlemden uzak bulmuþum, Çok can'ý gurbette naçar görmüþüm; Þaþýrmýþ yolunu dinler içinde. Bir gün bir yerde Osmanlý devletini eleþtirdiði sýrada tepkilere yol açmýþ ve eleþtirisinin nedenini þöyle açýklamýþtýr; "Ben Osmanlý torunu muyum? Hayýr! Ben Osmanlý tarafýndan katledilmiþ bir halkýn torunuyum", diyerek; dili, dini ve rengi ne olursa olsun daima sömürülen ve katledilen halklardan taraf olduðunu dile getirmiþtir. Bir süre sonra dünya barýþýnýn saðlanmasýnýn tek ve kaçýnýlmaz yolunun sosyalizm olduðunu görüp toplumsal þiirlereyönelmiþtir. "Vurdular bir sabah kabadayýyý sokakta! Aldý vurdu dört yandan dört yöne bir mafya terörü. Karýþtý ortalýk. Saklandý çocuklar. Sokakta panzer, sokakta siren sesleri. Sokaða çýkmak yasak! Ve ben o yýllar sýrf çocuklarý korumak için sokakta gördüm halkýn direniþini. " 2014 yýlýnýn Kasým ayýnda, öldürülen bütün çocuklar nezdinde Berkin Elvan'a** adadýðý þiir kitabý, "umudun Çocuðu" nu çýkartmýþtýr. Þiirleri dýþýnda Hikayeleri ve bir de yayýna hazýrlanan romaný vardýr. 2001 yýlýndan beri Ankara'da yaþamaktadýr.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Günay Aktürk , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.