..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Muhammed CAN




17 Aralýk 2014
Sorumlu Adanmýþlýk!  
Muhammed CAN
Düþüncenin doruklarýna ulaþmak, mutlaka taþlý ve dikenli yollardan geçmeyi zorunlu kýlar.


:ACEG:
“Sorumlu adanmýþ” tanýmý, egemenlerin payandasýna ram olmamýþ, Batý'nýn beklentisi olan ve kendine hizmet etmekten kaçýnmayan "Entellektüel" ve "Geleneksel Doðulu saray Mollalarý" karakterlerine karþý "evrensel Ýslami deðerleri" ki bu deðerler " Vahdet" ve "Tevhid'den" ayrý düþünülemez, kiþisel ve toplumsal sorumluluk bilinciyle, adalet ve hürriyeti kuþanmýþ, varlýðýný ve hayatýný bu deðerler uðruna mücadele alanýna sürmüþ gerçek bir mücahid insanýn portresini yaratan ve yansýtandýr.

Sorumlu adanmýþ:

''Yüzeysel'' ve ''þiþirme'' oluþumlardan uzak, sembolik, akademik ve kültürel deðerler bataklýðýna saplanmadan, kalýcý (ilahi) ve olgun (Kamil) deðerler manzumesine adanmýþ, ilgi çekmenin ötesinde ilginç olaný baþarmanýn kazanýmlarýna gönül verebilme algýsýna sahip olmuþ kiþiliktir.

Sorumlu adanmýþ:

“Sürekli devrim” bilincinin, sýnýfsal bir tabakaya ait olmadýðýný, her müslümanýn tabi'i bir hakký ve hakký olduðu kadar sorumluluk alanýna giren, deðilse en erken süreçte aday olmaya, kendi adýna sorumluklarýný yerine getirendir.

Sorumlu adanmýþ:

Objeler dünyasýndaki deðerlerin, dolaylý-dolaysýz insana ait içsel dünyayý deðersizleþtirdiðini bilendir. Emek eþittir metanýn dönüþümünden önce, dönüþüm için gerekli olan fikirlerin üretimidir.

Yalnýz meta üretmeyi düþünen fikir, kendi sahasýnda deðer kabul edilse de asýl muhtevada Ýlahi insaný eðitmeye yeterli olmadýðýndan deðer bulmamasý gereken fikirdir.

Üretilen fikirler, kiþioðlunun içdünyasýnda var olan bilginin yeniden biçimlenmesini zorunlu kýlmalýdýr. Baþka bir ifade ile içte var olan fay hatlarýnýn harekete geçip, enerjisini dýþa aktarýp boþaltan(topluma aktaran), zorunlu etkileþmeyi birlikte getiren bir bilgi olmalýdýr.

Sýnýf mücadelesi; ezenle ezilenden öteye, daha büyük bir evrim geçirmeli ki kitlesel(evrensel) adalet için mevcut sýnýf mücadelesi, '' doðru(semavi) bilginin yerli yerinde kullanýlmasý'' ve bunun kaçýnýlmaz sonucu olan hedeften sapmamak ve kendine yeniden bir güzergah belirleyebilmesidir!..

Öze dönüþ:

''Öze dönüþ'' mutlak deðerlerin asýl kaynaðýna(ilahi öðretiler ve öðretilerin koruyucularý) dönüþ demekse, yeni bir bakýþ ve görüþ açýsý kazanmýþ, Tradesyonel(geleneksel) yaklaþýmdan uzak, Statükocu tavýrlardan sýyrýlmýþ, zeki kavrayýþ ve bilgiye dayalý yeni bir diriliþ ve sosyal yaþam gerekliliklerini bünyesinde barýndýran Ýslam'a dönüþ olarak algýlanma sorumluluðunu getirmelidir.

Bu eleþtirel tablo içinde ''ezberleri bozan'', Tevhid, Nübuvvet, Adalet ve Hürriyet temelinde yükselen devrimci nefhanýn (ki bu nefhanýn kendisine ait bir kutsallýðý var) teori ve pratiðini birleþtiriciliði ile þu ana kadar yaþanan ''sürekli kýrýlmalarýn" onarýmýna anlamlý bir katký saðlayacaðý, aþama, aþama netleþme zorunluluðunu da beraberinde getireceðini, nihai hedefte ise...

Hedefin kendine has yörüngesine oturmasý ile birlikte, bu zamana kadar alýnan geri dönüþümler ''ezberi bozma (yeni mesaj)'ýn'' ne kadar anlamlý olduðunu açýklayabilir.

Ezber bozmak:

''Salt fikri mücadele verenler'' ve ''rahatý yerinde olanlar'' için, bu dönüþüm belkide bir hobi olmaktan öte bir þey deðildir!

Düþüncenin doruklarýna ulaþmak, mutlaka taþlý ve dikenli yollardan geçmeyi zorunlu kýlar.

Ne var ki; ''Düþünce'nin özünü de ''Tarih Kitaplarý''nýn tozlu sayfalarýnda aramaktan ziyade kiþioðlunun kendi iç dünyasýnda aramasý gerektiði kaçýnýlmaz hakikattýr...

Hem mücadeleleri þehirlerin görkemli saraylarýnda deðil, belki de ara sokaklardaki kuytu, küflü, nemli, baþkalarýnca (fildiþi kulelerde oturanlar) varoþ kabul edilen yerlerde aramak gerekir!

Þunu da eklemek gerekir ki, Özgür yarýnlara özlem duyan yürekler, kendilerinde bulduklarý dinamiklik ve imkanlarý nisbetinde katkýda bulunmalýlar.

Sürekli devrim bilincinin zorluðu ve zorunluluðuyla birlikte ''statükoya karþý'' koyabilen özgür hareketlerin yeterli bilinç düzeyine eriþmediði takdirde, göreceli dönüþümlerin ''Devrimci Ýslam''a katkýsý kendini sorgudan kurtarabilir iddiasýnda kimse bulunmamalý.

Kaldý ki devrimler, kendini zorunlu olarak kaþrýya tehlike ve tehdit sunarken, devrimin kendiside karþýnýn saldýrý tehlikesinden kurtulamaz. Olgunun kendisi parçadan bütüne (evrensel) doðru yol alýrken, parçanýn kendisi bütünle almasý gerekeni, süreç (zaman) sonrasý bütünün kemaletini kendisinde bulacaktýr.

Bu konuda ki son tümce: ''Dinamik Ýslam ekolü'' nün öncü kadro konumundaki bireylerin yeni çýkýþlarý (ki bu çýkýþ kendi kýstaslarýný miheng kabulüne getirtirir), daha saðlýklý tahlillerin gerekliliðine duyulan ihtiyaç, tavsiye olmanýn ötesinde, ''olmazsa olmaz'' aþamasýna getirmiþtir. Tavýný almýþ demiri döven usta gibi, zaanatkarlýðýn zerafetini ürettiðine yansýtandýr.

Muhammed CAN -Frankfurt



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Güneþ
Ýmam Ali'nin Þahsýnda Zamaný Yakalamak!
O"nun Yeri!
O'nu Anmak!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý
O Karede Ne Vardý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.