..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlý




1 Aralýk 2014
100 Yaþýnda Ama Daha Ergen  
osman tatlý
Sinemamýzýn aileye karþý merhameti yok. Vicdan kapýlarýný kapatmýþ. Ýþ intikama dönüþmüþ. Ergen kararsýz ve sistemsiz davranýþlar sergilerken, sinemamýz aileye karþý kararlý ve sistemli bir davranýþ içindedir. Daha planlý hareket eden sinema, aþamalý ama sürekli ayný konularla insanlarýn zihinlerini ve duygularýný köreltmektedir. Seyircisini düþüncesini kendi deðerlerine yabancýlaþtýrma politikasýný baþarýlý bir þekilde uygulamaktadýr.


:ACGG:

Türkiye sinemasý 100 yaþýna girdi. Genç, dinamik, heyecanlý, kararsýz ve kendini kanýtlamaya çalýþan sinemamýz, maalesef bir ergenin gösterdiði davranýþ ve tutumlarý takýnmaktadýr.

Ergen içinde bulunduðu dönem gereði hýrçýn, uyumsuz, tepkili, kompleksli, kararsýz, düþünceleri daðýnýk, ne istediðini bilmeyen, cinsel eðilimleri fazla, aileye karþý tepkili ve mesafeli, dýþarýya hayran, kendisiyle kavgalý vb tutumlar içindedir. Ayrýca azimli, dirençli, ideal, hevesli, arzulu bir çizgide sergiler.
Türkiye sinemasýna baktýðýmýzda 100 yaþýna girmesine raðmen bir ergenin gösterdiði bütün tutum ve davranýþlarý gösterdiði gibi büyümemeye de inat etmektedir.

Bilinir taraflarý çok sinemamýzda bir ergen gibi cinsel eðilimleri fazla. Cinsellikle yatýp, kalkýyor. Cinselliðini yeni fark eden ergenden fazla sinemamýz cinselliðe düþkün. Absürt, belden aþaðý düþüncelerle hareket eden sinema merkezine cinselliði koyarak yoluna devam ediyor. Cinselliðe öyle düþkün sinemamýz var ki, varlýðýný cinsellikle sürdürmeye çalýþmak da, kendini ispat edecek baþka bir özelliði olmayýnca, bu eksikliðini cinsellikle örtbas etmeye çalýþýyor. Ergenler cinselliðe olan düþkünlüðü hýzlý ve kýsa sürede atlatýrken, sinemamýz 100 yýldýr ayný bataklýða saplanmýþ kalmýþ. Cinsellik bataklýðý sinemamýzýn hoþuna gitmiþ olacak ki bataklýðý, çirkinliði kendince gül bahçesi olarak görmeye baþlamýþ.

Baþarýsýzlýðýný ve ilgiye olan ihtiyacý cinselliðe sarýlarak örtbas etmesi, masumane bir tavýr deðildir. Kendisiyle beraber yüz yýldýr kitleleri de cinsellik düþkünü haline getirdi. Zihinlere ve duygulara cinsellik perdesi çekti. Zihnin ve duygularýn ekranýnda sürekli cinselliðin her türlüsü oynaþmakta ve zihin ve duygularýn varlýðý iþlevini yerine getiremez oldu.

Sinemamýz bir ergen kadar aileye karþý hýrçýn ve beðenmez düþüncelere sahip. Ergen, ailesine kýzsa da, beðenmez de, ailesiyle kavgalý da olsa ailesine olan sevgisinden onlara zarar gelmesini istemez, bir zarar durumunda ailesinin yanýnda olur, kötü durumda ailesini kollar.

Ancak, sinemamýz bir ergenin tutumundan uzak bir anlayýþla aile kurumuna karþý bir düþman ve kin beslemek de, bu düþmanlýðýný ve kinini her seferinde dýþa vurmak da çekinmemek de. Aile kurumunu yýpratmak için elinde gelen her türlü kurnazlýðý, oyunu ve algýyý kullanarak, bir intikam alma hevesiyle hareket etmektedir. Yapýcý bir yaklaþýmdan çok yýkýcý bir anlayýþla hareket eden sinemamýz, aile kurumu ortadan kaldýrana kadar aile kurumuyla mücadele yemini içmiþ bir duruþu var.

Aile kurumuna karþý bu tutumun nedeni topluma ve kültüre yabancý olmasýdýr. Sinemamýzýn kaynaklarý yerli olmayýnca, kendi kültürüyle beslenmeyince, beslendiði kaynaklar yabancý olunca, böyle pervasýzca saldýrgan tutumlar normal görünmekte. Çünkü ergenler dýþarýdan kolay etkilenen ve yönlendirilen bir dönemde yaþarlar. Maalesef sinemamýzda dýþarýdan gelen her türlü etkinin altýnda kalarak, yabancýlara kendini kanýtlama hevesiyle aileye saldýrmak da ve acýmasýzca tutumlarýn içine girmektedir.

Sinemamýzýn aileye karþý merhameti yok. Vicdan kapýlarýný kapatmýþ. Ýþ intikama dönüþmüþ. Ergen kararsýz ve sistemsiz davranýþlar sergilerken, sinemamýz aileye karþý kararlý ve sistemli bir davranýþ içindedir. Daha planlý hareket eden sinema, aþamalý ama sürekli ayný konularla insanlarýn zihinlerini ve duygularýný köreltmektedir. Seyircisini düþüncesini kendi deðerlerine yabancýlaþtýrma politikasýný baþarýlý bir þekilde uygulamaktadýr.

Dünyanýn birçok yerinde sinema olgunluk dönemine girerken, bizde hala ergen bir dönemde sürünen sinemamýzýn daha ne kadar ergenlik döneminde kalacaðýný kestirmek zor, ancak ergenlik dönemin de deðerlerine yabancýlaþtýran sinemamýzýn olgunluk döneminde toplumun baþýna bela olmamasýný umut etmekten baþka bir çaremiz kalmamakta.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýklimler / Film Eleþtirisi
120 / Film Eleþtirisi
Üç Maymun / Film Eleþtirisi
Neþeli Hayat
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle
Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr
Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý
Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere
Suskun Sinema Yazýlarý
Ýliþkilerde Ýklim Yapaylýðý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak
Niþantaþý"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldý
Batý Rüzgarý Doðu Rüzgarý
Kitabýn Hayata Yansýmasý ve Yabancýlaþma
Köþe Sultanlarý
Doðu Felsefesi ve Kiþisel Geliþim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlýðý
Dershaneler Ne Ýþ Yapar?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.