..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabýrlý ve yürektendir, sevgi kýskanç ve övüngen deðildir. -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Hakan Yozcu




9 Kasým 2014
Tahtalý Köye Rammi 2  
Hakan Yozcu
Yaþam, kaybedildiði zaman bir daha elde edilemiyor. Yani yaþamý kaybetmenin telafisi yok. Bu nedenle insan, yaþamýný kendine zehir etmemeli. Huzurlu, rahat ve mutlu bir yaþam için mücadelesini sürdürmeli… Oyunda ölüm ve ölümden sonraki hayat ele alýnýyor.


:AEBH:

     Gazimaðusa Sanat Tiyatrosu bu sezonun ilk oyunuyla seyircilerine “Merhaba” dedi.
     Gazimaðusa Rauf Raif Denktaþ Kültür Ve Kongre Sarayý’nda “Tahtalý Köye Rammi 2” Oyununu sahnelediler.
     “Tahtalý Köye Rammi 2” oyunu Alper Susuzlu’nun yazdýðý tek perdelik bir komedi. Ýlke Susuzlu yönetiminde sahneye konmuþ. Farklý bir oyun. Farklý olduðu kadar da ilginç bir oyun. Ýlginçliði konusundan ileri geliyor. Oyun, öbür dünya dediðimiz yerde geçiyor.
     Bu oyunun birinci versiyonu, 1997 yýlýnda oynanmýþ. Oyun yazarý, oyun için “Oyunumuzda ölümle alay ediyoruz. Bu, bir fantezi. Sanat iþte” diyor.
Oyunda “Kýsa veya uzun yaþasak da adam gibi yaþayabilmeliyiz. Bütün ýsrarýmýz bu olmalýdýr” mesajý veriliyor.
     Yaþam, kaybedildiði zaman bir daha elde edilemiyor. Yani yaþamý kaybetmenin telafisi yok. Bu nedenle insan, yaþamýný kendine zehir etmemeli. Huzurlu, rahat ve mutlu bir yaþam için mücadelesini sürdürmeli…
     Oyunda ölüm ve ölümden sonraki hayat ele alýnýyor.
     Ölüm, gerek bizim edebiyatýmýzda olsun, gerekse Dünya edebiyatýnda olsun hep ilgi çeken bir konu olmuþtur. Romanlara, þiirlere, tiyatro oyunlarýna ve daha birçok edebiyat türlerine konu olmuþtur. Çünkü bir bilinmeyendir ölüm.
      Ýnsan neden ölür? Ölümden sonrasý nedir? Ölen insan nereye gider, ne yapar? Ölümden sonra bir yaþam var mýdýr? Ölen insan neden hiç geriye dönmez… Gidenlerin hepsi memnun mudur yerinden?
     “Rammi” sözcüðünün anlamý da “Öbür dünyaya yolcu taþýyan otobüs” demekmiþ. Öyle sanýyorum Rumca kökenli bir kelime… Bu sözcük dahi oyunun nasýl bir konuya sahip olduðu hakkýnda bir ipucu veriyor bize.
     Oyunda, ölen insanlarýn, Adalet Tanrýçasý tarafýndan, mahkeme edildikten sonra, yaptýklarý iþlere göre, iyilik ve güzelliklere göre deðerlendirilmesi ve ölümden sonra nereye, nasýl gideceði kararlaþtýrýlýyor. Dünyaya farklý þekillerde, farklý türlerde geri gönderiliyor bu insanlar…
     Oyunda ölüm, ölüm sonrasý yaþam ve öteki taraf da mizahi bir dille eleþtiriliyor. Adam kayýrma, iltimas gibi, makam, mevkii gibi özellikler burada da eleþtiriliyor…
     Bazý siyasilere göndermeler yapýlýyor. Özellikle, þeytanýn cezalý insanlara “One minute”, “Ananý da al gel” sözleriyle Türkiye siyaseti eleþtiriliyor.
     Hoþ ve eðlenceli bir oyun. Ýzleyenleri sýkmýyor. Kýbrýs aðzýyla yazýlan bu oyun, özellikle bu tür oyunlarý sevenler için kaçýrýlmamasý gereken bir oyun…
     Oyunda þeytan rolünde Ýlke Susuzlu güzel bir kompozisyon çiziyor. Hep siyahlara bürünmesi ve dekorun da siyah aðýrlýklý olmasý tam bir cehennem düþüncesi veriyor bize. Boynuzlu ve kuyruklu olmasý, þeytanýn nedense hep böyle düþünülmesine yol açýyor. Tabii bu bir düþünce biçimi… Farklý þekillerde düþünenler de çýkabilir þeytaný… Ortak özellik kötü ruhlu olmasý…Burada da þeytan kötü…
     Adalet Tanrýçasý rolünde Tülin Susuzlu, rolünün hakkýný fazlasýyla veriyor. Çok rahat ve tatlý bir üslupla yapýyor rolünü.
     Oyunda en çok dikkati çeken oyuncu tabii ki Alper Susuzlu oluyor bana göre. Usta oyuncu ilerleyen yaþýna raðmen dinamik bir güçle sanat gücünü ortaya koyuyor. Oyunda asýl güldürücü unsur o. Çünkü yer yer iðneleyici sözleri izleyenleri güldürüyor. Susuzlu, yýllarýn birikimiyle izleyenleri büyülemesini biliyor…Özellikle oyunun son sahnesinde Susuzlu seyircilerden büyük bir alkýþ topluyor verdiði mesajlarla…
     Diðer rollerde Tutku Kahveci, Refet Þeker ve Dilara Ersoy bulunuyor. Teknik yönetmen olarak Güzay Susuzlu’nun adý veriliyor.
Oyuna Noyanlar Group Of Companies sponsorluk yapýyor.
Üçüncü oyun olmasýna raðmen 300 kiþilik salon yarýdan fazla doluydu. Ýyi bir seyirci kitlesi yakalayan Maðusa Sanat Tiyatrosu’na nice oyunlar diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
"Bitemeyen Proje" Üzerine
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
sabahattin Ali’nin Ýçimizdeki Þeytan Üzerine
Masumiyet Müzesi ve Orhan Pamuk
"Kadirli Bohçasý" Üzerine
Kadirlili Þair Mehmet Yozcu’nun Þiirleri
Dýþardakiler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.