..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > erhan bayraktutan




7 Kasým 2014
Ýstanbul'un Kedisi  
erhan bayraktutan
Ýstanbul'da geçen bir öykü.Bir parkta oturan iki insanýn (aralarýnda da bir kedi) sohbeti.


:ACGI:
2014 yýlý eylül ayý. Hava oldukça sýcak. Yýllýk iznimi aldým ve þu an Ýstanbul’dayým. Ýstanbul’a en son üç yýl önce gelmiþtim. Üç yýl içinde daha da bir büyümüþ geldi gözüme bu tarihi þehir. Mýzrak gibi gökyüzüne yönelmiþ gökdelenlerin sayýsý daha da artmýþ, o muhteþem Ýstanbul silueti iyice bozulmuþtu. Güzel þeyler de olmuþtu bu þehirde. Þehrin altý demir aðlarla örülmüþtü. Metro ile bunaltýcý sýcaktan uzak ferah ferah yolculuklar yapýyordu Ýstanbul halký.

Kýz kardeþimin kýzý iki yýldýr burada çalýþýyordu. Onu çok özlemiþtim. Bir sabah telefon açtým konuþtum. Akþam saat yedide buluþmak için randevulaþtýk. Ben Anadolu yakasýnda o ise karþý taraftaydý. Günümü karþýda geçirdim. Camileri, kitapçýlarý, alýþveriþ mekanlarýný gezdim, bol bol fotoðraf çektim.

Akþam saat yedi civarýnda sözleþtiðimiz yere gelmiþtim. Boðaz Köprüsü az ötedeydi. Vapur iskelesi, meydan cývýl cývýldý. Kimi iskele yakýnýndan denize atlýyor, kimi uzun oltalarýný denize batýrýp çýkarýyordu.

Gün boyu kavurucu sýcakta yürüyüþ yapmaktan yorulmuþtum. Halka þeklinde ahþap banka doðru yaklaþtým. Bankýn arka taraflarý ve yanlarý doluydu. Ön tarafta tekir cinsine benzeyen çok iri, sarý kahverengi karýþýk renkli bir kedi yayýlmýþ gelen geçen insanlarý süzüyordu. Kedinin saðý ve solu boþtu. Ben usulca kedinin soluna biraz mesafeli olarak oturdum. Biraz sonra karþýdan bir genç kýz geldi banka taraf baktý ve kediyle benim aramdaki boþluða oturdu.

Kýz dar bir pantolon, askýlý bir bluz giymiþti. Gözlerinde büyük güneþ gözlükleri vardý. Elinde günümüzün “akýllý” telefonlarýndan birini ve küçük çantasýný tutuyordu. Telefonu kulaðýna yaklaþtýrdý, muhtemelen erkek arkadaþý olan biriyle konuþtu, bulunduðu yeri tarif etti ve sonra telefonu kapattý.

Biraz sonra kýzýn yanýna baþörtülü, ince mantolu kýrk beþ, elli yaþlarýnda bir kadýn yanaþtý ve kedinin yanýna oturdu. Yavaþ bir ses tonuyla kýza: “- Ne güzel bir kedi deðil mi? Kedileri sever misin kýzým?”dedi. Genç kýz: “- Evet, çok hoþ bir kedi ama ben köpekleri daha çok seviyorum” dedi. Kadýn bu sefer kýza daha çok yanaþtý bir þeyler fýsýldadý. Daha sonra ikisi de ortalarýndaki iri kedinin baþlarýný okþamaya baþladýlar.

Ben baþka yöne bakýyor, yeðenimin gelmesini bekliyordum. Ama arada kadýnla kýzýn konuþmalarý da kulaklarýma geliyordu. Çoðunlukla kadýn konuþuyordu. Hayat hikayesini anlatýyordu genç kýza. Anne ve babasýnýn kendisi çocukken öldüðünü, kendisine ve kardeþlerine abisinin baktýðýný, çok yokluklar çektiðini etkileyici bir ses tonuyla kýza söylüyordu. Daha sonra abisinin de bir trafik kazasý sonucu öldüðünü, kardeþleriyle kendisinin yalnýz kaldýðýný anlattý. Sesi titremeye baþlamýþtý kadýnýn. Genç kýzýn gözlüklerinden yüzündeki ifadeyi göremiyordum ama bu aile trajedisinden onun da çok etkilendiðini sezebiliyordum. Kadýn daha sonra evlendiðini ama bu sefer de kocasýndan þiddet gördüðünü anlatýyordu. Kocasýnýn sýrtýna, ayaklarýna, boynuna sopalar vurduðunu uygulamalý olarak yani sopa gören yerlerini bizzat göstererek acýklý ses tonuyla anlattý, anlattý, anlattý.

Kadýn anlatýyor, genç kýz baþýyla onaylýyordu. Aradan epey vakit geçmiþti. Ben dikkatimi konuþmalardan uzaklaþtýrmýþ yerde gezinen güvercinlere bakýnýyordum. Anlatýlanlarý pek de duymak istemiyordum açýkçasý. Biraz sonra genç kýz elindeki küçük çantadan yirmi lira çýkardý ve yanýndaki kadýna uzattý. Kadýn parayý aldý genç kýza dualar etmeðe baþladý. Tam o anda yeðenimin sesinin duydum ve banktan kalktým. Benden sonra genç kýzýn erkek arkadaþý banka taraf geldi ve genç kýzý yanaklarýndan öptü, elini tuttu ve birlikte yanýmýzdan uzaklaþtýlar.

Yeðenimle beraber bir yerde oturduk bir þeyler atýþtýrdýk. Biraz önce baþýmdan geçenleri ona da anlattým. Yeðenimin dudaklarýnda bir gülümseme oluþtu. “- Dayý, ben bu kediyi daima o yerde görüyorum. Kedi muhtemelen o kadýnýn kedisi olmalý” dedi.

O köpek büyüklüðündeki iri, sevimli kedinin muhabbete konu olmasý için bir araç, bir dekor olarak kullanýlmasý beni üzmüþtü. Direk para istemekten, dilenmekten daha etkileyici bir yoldu belki de bu.

Yeðenimle dolaþýrken etrafýma bakýndým. Deminki kadýn yaþlarýnda bir çok kadýn ekmeðini taþtan çýkarýyordu. Kimisi kokoreç, kimisi çiçek, kimisi milli piyango,kimisi simit satýyordu. Bu kadýndan bir farklarý yoktu ve belki de bu kadýn gibi (doðrumu yanlýþmý o da soru iþareti) trajik olaylar yaþamýþlardý. Onlar kedilerini bankta oturtarak para kazanmayý seçmemiþler, alýnlarýný terleterek, dürüst yaþayarak hayatta kalmayý, helalinden kazanmayý tercih etmiþlerdi.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Koleksiyoncu Amca
Bir Tarz-ý Muhabbet

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Genç Ölmek
Pankart Asýlacak! As!
Acýlara Gülümseyen Kadýn: Teyzem
Þairler Ülkesi Bahar Bekliyor
Aþk Mektubu Görülmüþtür
Tren ve Çocuk
Ruhsar , Selim ve Gökyüzü
Yaþ, Yirmi Dokuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Soðuk Yerlerin Kýzý [Þiir]
Paþa"m, Can Arkadaþým [Þiir]
O En Güzel Oyuncaðýmýz [Þiir]
Baba Gel, Çýk Dolaptan [Þiir]
Kabil"in Sultanlarý [Þiir]
Oðlum Beyazlar Ýçinde [Þiir]
Bir Kalem Daha Satmalýyým [Þiir]
Mülkten ve Þehvetten Uzak [Þiir]
Saçlarýna Yýldýz Düþmüþ... [Deneme]
Fikrimin Rehberi Fikri Öðretmen [Deneme]


erhan bayraktutan kimdir?

Ziraat mühendisiyim. 2006 yýlýndan beri kýsa öyküler yazmaktayým. Öykü, þiir okumayý seviyorum. Romantik, içe dönük biriyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Cezmi Ersöz,Sait Faik,Refik Halit Karay


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © erhan bayraktutan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.