..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




25 Ekim 2014
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun  
M.NÝHAT MALKOÇ
Biz Müslümanlar geçen zamanla birlikte deðerlerimizden çok uzaklaþtýk. Kendi deðerlerimizi bir kenara býrakarak Batý dünyasýnýn deðerlerine dört elle sarýlýr olduk. Bu durum kültür, sanat ve edebiyatta aðýrlýklý olarak kendini gösterdi. Radyo, televizyon ve yazýlý basýn gece gün demeden bize yabancý deðerleri þirin ve sevimli göstermek için uðraþýyor.


:BJAA:


                              M.NÝHAT MALKOÇ

     Biz Müslümanlar geçen zamanla birlikte deðerlerimizden çok uzaklaþtýk. Kendi deðerlerimizi bir kenara býrakarak Batý dünyasýnýn deðerlerine dört elle sarýlýr olduk. Bu durum kültür, sanat ve edebiyatta aðýrlýklý olarak kendini gösterdi. Radyo, televizyon ve yazýlý basýn gece gün demeden bize yabancý deðerleri þirin ve sevimli göstermek için uðraþýyor.

     Bilindiði gibi Müslümanlarýn kendilerine mahsus takvimleri vardýr. Fakat günümüzde Avrupalýlarýn ve dünyanýn yaygýn olarak kullandýðý miladi takvimi kullanýyoruz. Çoðumuzun hicri takvim hakkýnda dikkate deðer bilgisi yok.

Kullandýðýmýz miladi takvim güneþ yýlý esasýna dayanýr. Oysa Müslümanlarýn hicri takvimi ay esasýna göredir. Bu yüzden yaygýn olarak Hýristiyanlarýn kutladýðý yýlbaþý(Noel) ile bizimki farklý zamanlardadýr. Türkiye’de hicri yýl kutlamasý söz konusu bile deðildir. Ya Noel yortusu, onun eksiksiz kutlanmasý için ülkemizde aylar öncesinden hazýrlýk yapýlmaktadýr.

Bizim insanlarýmýz kendilerini ecnebi kültüre öyle bir kaptýrmýþlar ki kendi kültürel deðerlerinin farkýnda bile deðillerdir. Hicri yýlla ilgili bilgisi olan, hangi hicri yýlda olduðumuzu doðru olarak bilen kiþilerin sayýsý sanýldýðý kadar çok deðildir. Müslümanlarýn düþtüðü fecaate bakar mýsýnýz? Kültürel yozlaþma ve ezilmiþlik almýþ baþýný gidiyor.

     Hicri takvim Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretini baþlangýç kabul eden ve ayýn dünya çevresinde dolanmasýný esas alan bir takvim sistemidir. Hicri takvim; hicri þemsi ve hicri kameri takvim olmak üzere ikiye ayrýlýr.

Ýslam tarihiyle ilgili kaynaklarýn belirttiðine göre Hz. Peygamber, Safer ayýnýn 27. günü Hz. Ebubekir ile birlikte Medine’ye hicret etmek üzere Mekke’den ayrýlmýþ, dört gece Sevr Maðarasý’nda kalmýþtýr. Burada bir kýsým olaðanüstü hadiseler(mucizeler) yaþanmýþtýr. 1 Rebiülevvel Pazartesi günü Sevr Maðarasý’ndan Medine’ye doðru yola çýkmýþlardýr. 8 Rebiülevvel / 20 Eylül 622 Pazartesi günü Küba köyüne gelmiþ. Burada Küba Mescidi’ni inþa etmiþ ve 12 Rebiülevvel Cuma günü Medine’ye doðru hareket etmiþlerdir. Bu hadiselerin yaþandýðýný Kur’an-ý Kerim bizzat teyit etmektedir. Hz. Peygamberin Küba’ya geliþ günü olan 20 Eylül 622 tarihini, Hicri sene baþlangýcý olarak kabul eden ve dünyanýn güneþ etrafýndaki dolanýmýný esas alan takvim sistemine ‘Hicr-i Þemsi Takvim’ denilmektedir.

Hicri yýl, ayýn dolaþýmýný esas aldýðýndan dolayý, miladi yýldan on bir gün daha azdýr. Hicri aylar, dünyanýn güneþ etrafýnda dönmesinden oluþan mevsimlere baðlý deðildir. Ýslâmi bayramlar, her sene ayný ayda geldiði için farklý mevsimlere rastlamaktadýr. Mesela, Ramazan ayý veya Hac mevsimi yaz aylarýnda gelebileceði gibi kýþ aylarýnda da gelebilir. Ýslâmi gün ve geceler, ayýn dolaþýmýný tamamladýðý her otuz üç senede bir defa ayný güne gelir. Ýslamiyet’te, güneþ yýlýnýn aylarý içinde sayýlý bir mübarek gün yoktur. Doðum günü ve mübarek geceler, hicri yýl ile kutlanýr. Bütün ibadetlerde ve dini faaliyetlerde kameri aylar esas alýnýr. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri kameri aylara göre tespit edilir.

Hicri yýlbaþý son peygamber Hz. Muhammed’in(sav) milattan sonra 622 yýlýnda Mekke’den Medine’ye göçü ile baþlayan takvimin ilk günüdür. Ýslam dünyasý yüzünü topyekûn Batý’ya çevirdiði için hicri yýlbaþý görkemli þenliklerle kutlanmýyor; adeta geçiþtiriliyor. Hicri yýl takvimlerde küçük puntolu rakamlarla, adeta görülmeyecek derecede yazýlýyor. Bizde aylar hicri yýldaki karþýlýklarýyla söylenmiyor. Sadece recep, þaban ve ramazan aylarý geniþ kitleler tarafýndan biliniyor. Öbürleri nazar-ý dikkate alýnmýyor. Dilerseniz hicri aylarýn adlarýný sýrasýyla dikkatinize sunalým: “Muharrem, safer, rebiülevvel, rebiülâhir, cemaziyelevvel, cemaziyelâhir, recep, þaban, ramazan, þevval, zilkade ve zilhicce.”

Resulüllah (sav)’ýn Mekke’den Medine’ye hicretini baþlangýç alarak, kameri aylara göre ilk defa tarihi baþlatan Halife Ömer b. Hattab (r.a)’dýr. Ömer b. Hattab (r.a), miladi 622’ye denk gelen hicret hadisesini Ýslâmi tarihin(takviminin) baþlangýcý olarak kabul etmiþtir. Fakat günümüzde bizim gibi pek çok Ýslam ülkesi uygulamada miladi takvimi ön planda tutmaktadýr. Bunu da dünyaya ayak uydurmanýn zorunlu bir gereði saymaktadýrlar.

Bilindiði üzere Hicrî ve rûmî takvim uzun müddet ülkemizde kullanýlmýþ, 26 Aralýk 1925 tarihinde yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. Bugün bize düþen vazife miladi takvimi günlük hayatta kullanýrken, hicri takvimi de en azýndan gönlümüzde yaþatmaktýr. Biz anne babalar ve Ýslam kültürünü benimseyen insanlar olarak çocuklarýmýzý en azýndan hicri takvimin varlýðýndan haberdar etmeliyiz. Bu geçmiþe dönmek deðildir; geçmiþi yâd etmektir.

Yarýnlarýmýzýn teminatý olan çocuklarýmýzý kültürel deðerlerimizle beslemeliyiz. Çünkü dününü bilmeyen yarýnýna yön veremez. Bu arada unutmadan söyleleyim 25 Ekim 2014 tarihi itibariyle 1436. hicri yýla girdik. 1436 hicri yýlýnýn Ýslam âleminin uyanýþýna vesile olmasý en büyük temennimizdir. Hicri yýlýnýz kutlu olsun, insanlýða hayýrlar getirsin.

     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Ýsraf Ekonomisi

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.