..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > osman tatlý




15 Ekim 2014
Ayrýlýðýn Hikmeti  
osman tatlý
Ayrýlýk: insanýn kendisine, insanlara ve hayata dair duygularýna ara vermesidir. Bu ara dönem, kiþinin kendini sorgulamasý ve kendini tekrar inþa etme sürecidir. Yoksa, hayata ve kendine karþý bir kopma ve küsme deðildir. Hayatýn inþasýnda, yanlýþ yapýlanmanýn önüne geçmek için bazen sorunlarýn baþ göstermesi gerekir ki yanlýþlýk ve hatalar fark edilebilsin. Ýþte bu yanlýþ ve hatalara insan iliþkilerinde dur demenin bir adý da ayrýlýktýr.


:ABEJ:
Ayrýlýk: insanýn kendisine, insanlara ve hayata dair duygularýna ara vermesidir. Bu ara dönem, kiþinin kendini sorgulamasý ve kendini tekrar inþa etme sürecidir. Yoksa, hayata ve kendine karþý bir kopma ve küsme deðildir. Hayatýn inþasýnda, yanlýþ yapýlanmanýn önüne geçmek için bazen sorunlarýn baþ göstermesi gerekir ki yanlýþlýk ve hatalar fark edilebilsin. Ýþte bu yanlýþ ve hatalara insan iliþkilerinde dur demenin bir adý da ayrýlýktýr.

Ayrýlýðýn ilk anlarý, kiþi kendisiyle sinir savaþý yaþar. Duygular alt üst olur. Ve genelde intikam sesleri yükselir. Kiþinin kendini haklý çýkarma mekanizmasý harekete geçer. Geçmiþ kendini haklý çýkarma adýna gözden geçirilir. Geçmiþ, kiþinin ben iyi idim, neden bunlarý hak ettim arenasýna dönüþür. Bu anlarda kiþi saðlýklý düþünemediðinin zaman diliminde yaþar. Çünkü olay sýcaktýr. Ve can yakmaktadýr.

Zaman her þeye ilaçtýr, desturu burada haklýlýðýný ortaya koyar. Zaman ilerledikçe duygular sakinleþir, fýrtýnalý ve dalgalý duygular daha az sert çarpmaya baþlar. Düþünceler intikam ve haklýyým mekanizmasýný yavaþ yavaþ terk eder. Saðlýklý bir bireyde yaþanmasý doðal olan bir ruh halinin aþamasý devreye girmiþtir.

Kiþi zamanla daha derli toplu düþünmeye baþlar. Artýk tek taraflý haklýyým söylemini bir kenara býrakýr. Ve iki kiþilik düþünmeye baþlar. Öfke, merhamete dönüþtür. Ýntikam hissi yerine sevginin güzelliðine býrakmýþtýr. Geçmiþ yaþanan, paylaþýlan dakikalara dönüþür. Anlýk öfkelerin ve incir çekirdeðini doldurmayan ama an itibaren ciddi bir sorun gibi görünen þeylerin saçmalýðý gün yüzüne çýkar. Piþmanlýk bütün bedeni sarar. Özlem kalbin derinliklerinden bir volkanýn alevlerini fýþkýrmasý gibi fýþkýrarak bütün bedenini kuþatýr. Bir heyecan ve özlem karýþýmý duygu hali kiþiyi alýp, uzaklara götürür.

Dedik ya ayrýlýk, bir dinleme sürecidir. Akýllý davranan, çevrenin gazýna gelmeyen, öfkesinin esiri olmayan için. Kendisini ve iliþkisini okumasýný bilenler için ayrýlýk bir nimettir. Kendi gerçeðini görmesi açýsýndan tabi. Evet, insan, çoðu kere daldýðý hayatýn ayrýntýlarýnda kaybolur ve yüklendiði sorumluluklarý ihmal etmeye bazen de unutmaya baþlar. Ama musibetler bu kayboluþun önüne geçmek içindir.

Ama deðer kýymet bilmeyen, geçici heveskarlar içi musibetler, beladýr. Altýnda kalkýlamayacak bir enkazdýr. Aklýselim için musibet bir nasihattir, derstir. Kendine düþüne bunu alýp, hayatýndaki gedikleri kapatmasýdýr. Yoksa gedik üzerine gedik açmak deðildir ayrýlýk.

Ayrýlýk, dönüþtür. Piþmanlýklarýyla, tazelenmiþ duygularýyla, yeni heyecanlarýyla, yeni kararlarýyla ve yeni bir insan olmaya adaylýðýyla bir dönüþtür. Dönüþ, zayýflýk deðildir. Dönüþ, gülünecek bir hal deðildir. Dönüþ, kiþinin kendisiyle hesaplaþýp, hatalarý telafi edeceðine olan inançtýr.
Þayet, ayrýlýk dönemi, belirtilen þekilde bir okumaya dönüþmemiþse dönüþ tekrar tekrar hatalarýn devamý demektir. Sonuç ise, bir önceki durumdan daha kötü olabilir.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
17 Ekim 2014
Merhaba Sevgili Osman Tatlý; Duygu ve düþüncelerinizi gayet iyi anlatmýþsýnýz. Ancak, sanki ders kitabýndan bir sayfa gibi olmuþ.Yani demem o ki, yazýya biraz çeþni gerekirdi, deyim yerindeyse, akýcýlýk gerekirdi. Selâm ve sevgiyle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk Yolculuðu
Aþkýn Kölesi Olmak
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Tanýmak Üzerine
Annelerin Gölgesindeki Babalar
Erkeðin Kadýndan Özerklik Talebi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Yazar Konularý Nereden Alýr
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.