..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Doða ve Uzay > kemal düz




11 Ekim 2014
Yaylanýn Þu Ýmar Meselesi ve Ötesi  
kemal düz
aybastýlý olup da yetkili yetkisiz pek çok kiþiden bu ve benzeri cümleleri duymak mümkün. bugün perþembe yaylasýnda tam bir belirsizlik, tam bir karýþýklýk var. alt yapý yok. kaçak yapýlaþma var. kimi yapýlara göz yumma var, bazýlarýna yýkým. böyle nereye kadar sürecek bu kaos.


:ACDA:
YAYLANIN ÞU ÝMAR MESELESÝ VE ÖTESÝ

Kemal Düz



Dillerden düþmeyen, sýk sýk duyduðumuz bir söz var: " Yaylanýn imar projesi hazýrlandý, onay için gönderildi, gelecek." Aybastýlý olup da yetkili yetkisiz pek çok kiþiden bu ve benzeri cümleleri duymak mümkün. Bugün Perþembe Yaylasýnda tam bir belirsizlik, tam bir karýþýklýk var. Alt yapý yok. Kaçak yapýlaþma var. Kimi yapýlara göz yumma var, bazýlarýna yýkým. Böyle nereye kadar sürecek bu kaos. Süren bu belirsizlik, kimlerin iþine yarýyor.
Kirlenen derelere ait birþey sorulsa, imar planý bahanesine sýðýnýlýyor, þimdilik yapacak birþey yok deniyor, tuvalet sorunu deseniz, yine önünüze imar meselesini çýkarýyorlar. Yaylayla ilgili her sorunun anahtarý temeli imar meselesine baðlanmýþ. Ancak bazý problemler var ki, imar olmadan, çözülmeden de sorunlar çözülebilir. Ancak bunlarda çözülmeden bekletiliyor. Yaylada organik br pazar yeri de mi imar planýna baðlý. Yaylada gelen konuklarýn kalacaðý uygun bir otel yok. Aybastý ile Yayla arasýnda Belediye tarafýndan hizmete sunulan bir ulaþým aracý yok. Perþembe Yaylasýna gitmek isteyen bir kiþi özel aracý yoksa, saatlerce arabanýn içinde bekleyebilir. Yaylada nüfusun arttýðý günlerde gezici bir saðlýk ünitesi hizmete sunulabilir, o da yok. Emniyet ve asayiþ hizmetleri son derece zayýf. Yaþlý insanlar akþamlarý evlerinin kapýsýný sýký sýký kapatýyor. hatta bahçer kapýlarýný bile kilitliyorlar. Yayla turizm cennet olmaya aday bir yer, yabancý turist yok denecek kadar az geliyor. Buraya hzmet gelse, reklamý tanýtýmý yapýlsa, turizm þirketleriyle görüþülür, buraya turistlerin gelmesi saðlanabilir. Tarým yýllar önce bitirildi. Hayvancýlýk ise büyük teþviklere raðmen istenilen düzeyin çok altýnda. Bütün bunlar ne gibi bir sonuç yaratmýþ: Yaylada genç nüfus yok denecek kadar az. Hem gençler niye gelsin buraya ki, genç ve üretici olmayan bir yerde nasýl geliþme saðlanabilir ki. Bu topraklar iyi deðerlendirilir iyi hizmet üretilirse ülkemizin gözbebeði olur. Bundan en iyi faydayý burada yaþayan insanlar ve yöre insaný saðlar. Aþaðý yukarý her yýl bazen kýsa süreli, bazen uzun süreli olmak üzere Perþembe Yaylasýna geliyorum, burada yaþýyorum. Burasý benim memleketim; derdiyle sevinciyle hemhal olmuþum.Gözlemim þu; Perþembe Yaylasýnýn canlýlýðý ekonomisi geri gidiyor, zayýflýyor. Ýlerleme yok, geliþme yok. Festival zamanýnda bir haftalýk canlýlýk yetmiyor. Burada; yaz kýþ, güz bahar her mevsim etkinllik yapýlmalý. Buraya insanlar gelsin, tanýsýn bu güzellikleri yaþasýn. Buralar canlansýn, zenginleþsin..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeþilçam Emekçisi: Cem Erman
Þeyh Sait Ýsyaný: Ýrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
Ýskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor
Küçük Prens Aramýzda
Bayýr Bucak Türkleri
Perþembe Yaylasý'nda Günlük Yaþam ve Oba Kültürü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.