..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehtap Gözükan




8 Ekim 2014
Iþid'e Bakarak 'Ýþte Müslümanlar Böyle... '' Diyenlere Cevap  
Mehtap Gözükan
Ýslam sevgiyle, ilimle, fikirle, örnek olarak yayýlýr. Dileyen dilediðine inanmakta özgürdür. Kimse, inancýndan ötürü zulüm görmez. Bu Ýslam'da yasaklanmýþtýr. ''Allah, sizinle din konusunda savaþmayan, sizi yurtlarýnýzdan sürüp-çýkarmayanlara iyilik yapmanýzdan ve onlara adaletli davranmanýzdan sizi sakýndýrmaz.'' (Mümtehine Suresi, 8) buyurur.


:ABFE:
IÞÝD'e bakarak ''iþte müslümanlar böyle vahþidir, kafa keser, zorla Ýslam'ý yayar'' diyenlere çok rastlýyorum son dönemde. Müslüman ahlakýnýn Kuran'a göre nasýl olmasý gerektiðini ayetlerle anlatacaðým bu yazýmda. IÞÝD'in bu ahlaka ne derece uygun davrandýðýný da vicdanýnýzda muhakeme edeceðinizi umuyorum.

Kendilerine zulmedilmesi dolayýsýyla, onlara karþý savaþ açýlana (mü'minlere, savaþma) izni verildi. (Hac Suresi, 39) Ayette, size zulmeden ve savaþ açana karþý savaþma izni verildiði bildiriliyor. Bir baþka ayette Allah, ''Onlar, size karþý savaþýncaya kadar siz, Mescid-i Haram yanýnda onlarla savaþmayýn. Sizinle savaþýrlarsa siz de onlarla savaþýn...'' (Bakara Suresi, 191) diyerek, savaþý baþlatan taraf olmayý müminlere yasaklamýþ oluyor. Savaþ ortamýnda taraflar birbirine çiçek vermez, birbirlerini öldürürler. Savaþ böyle bir þeydir, þiddet içerir. Ancak Allah, sizinle savaþanlara karþý savaþýn ama '' aþýrý gitmeyin. Elbette Allah aþýrý gidenleri sevmez.'' (Bakara Suresi, 190) diye de ekliyor.

Kuran'ýn hiç bir ayetinde durup dururken insanlarý öldürün, savaþýn diyen bir hükme rastlayamazsýnýz. Ýslam'da savaþ savunma amaçlý yapýlýr. Peygamberimiz 23 yýllýk peygamberlik döneminde sadece 2 ay savaþmýþtýr. Bu da müþriklerin saldýrýlarýna karþýlýk savunma amaçlý olmuþtur.

Kim bir nefsi, bir baþka nefse ya da yeryüzündeki bir fesada karþýlýk olmaksýzýn (haksýz yere) öldürürse, sanki bütün insanlarý öldürmüþ gibi olur. Kim de onu (öldürülmesine engel olarak) diriltirse, bütün insanlarý diriltmiþ gibi olur. (Maide Suresi, 32) Ayetinden anlaþýldýðý üzere, haksýz yere bir insaný öldürmek, tüm insanlýðý öldürmekle eþ tutulur Ýslam'da. Bir insanýn öldürülmesine engel olmaksa tüm insanlýðý diriltmek gibidir.

Ýslam kanla, topla, tüfekle yayýlmaz. Çünkü ''Dinde zorlama (ve baský) yoktur.'' (Bakara Suresi, 256) ''...yüz çevirdilerse, artýk sana düþen yalnýzca teblið(etmek)dir.'' (Ali Ýmran Suresi, 20) Hidayeti verecek olan Allah'týr. Ýman etmeyen ya da dinden dönen için dünyevi bir ceza ya da yaptýrým söz konusu deðildir. Herkes inancýnda özgürdür. Ve haklarý yine Kuran'la koruma altýndadýr. Baský ve zorlama sadece münafýk sayýsýný artýrýr. Bu da ne Ýslam'a, ne zorlayana, ne de zorlanana bir fayda saðlamaz. Sadece nefreti ve öfkeyi artýrýr.

Ýslam sevgiyle, ilimle, fikirle, örnek olarak yayýlýr. Dileyen dilediðine inanmakta özgürdür. Kimse, inancýndan ötürü zulüm görmez. Bu Ýslam'da yasaklanmýþtýr. ''Allah, sizinle din konusunda savaþmayan, sizi yurtlarýnýzdan sürüp-çýkarmayanlara iyilik yapmanýzdan ve onlara adaletli davranmanýzdan sizi sakýndýrmaz.'' (Mümtehine Suresi, 8) buyurur.

Tarihin belki gelmiþ geçmiþ en azýlý küfrü Firavun'dur. Ancak Allah Hz. Musa ve Hz. Harun'a, ''Ona yumuþak söz söyleyin, umulur ki öðüt alýp-düþünür veya içi titrer-korkar." (Taha Suresi, 44) der. Ýnanmýyor diye gidip onu öldürün demez. Ýman edenlere düþen yalnýzca teblið etmektir. O kadar!

Bir yerde terör, þiddet, kan varsa bunu kaynaðýný dinde deðil, dinsizlikte aramak gerekir. Elinde Kuran olmasý ve katliamlarýný Allah için yaptýðýný söylemesi, o kiþinin salih bir mümin ve tavrýnýn da Kurani olduðunu göstermez. Ýslam'ý kötü göstermek isteyen herkes bunu taktik olarak yapabilir. Hiç araþtýrmadan, bilmeden ''müslümanlar katildir, vahþidir'' demek kolaya kaçmak olur. Ateist Çin'de de müslümanlara yapýlan zulüm ve iþkence ortada. Arakan'da müslümanlar diri diri yakýlýyor. Geçtiðimiz yüzyýl ateist felsefeler yüzünden 200 milyon insan vahþice katledildi. Bu katliamlar, yapanlarý baðlar. Tüm ateistler veya budistler þiddet meraklýsý, zalim, acýmasýz... diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Ayný þey her görüntü için geçerli.

Bazen sosyal medyada ateist arkadaþlarýn yorumlarýna rastlýyorum. ''Ýslam'da þiddet var, acýma yok diyorlar. Allah neden çocuklarýn ölmesine izin veriyor diyorlar'' Sonra bakýyorum ayný kiþiler, Suriye'den gelen mültecilerin savaþ ortamýna geri gönderilmesi fikrini destekliyorlar. Oysa kadýn ve masum çocuklarý o topraklara geri göndermek, onlarýn ölmesi demek. Kadýna, çocuða ve þiddete bu kadar hassas olan kiþiler, o kadýn ve çocuklarýn ölmesine vesile olacak kararlarý neden destekliyorlar? Müslüman sayýsý azalacak diye avuçlarýný ovuþturup, IÞÝD'in müslümanlarý öldürmesinden neden haz alýyorlar? Ve ayný kiþiler bu kafa yapýsýna sahipken Ýslam'ý eleþtirme hakkýný nereden buluyorlar?

Mehtap Gözükan

Facebook: https://www.facebook.com/MehtapGozukan
Twitter: https://twitter.com/MehtapGozukan



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehtap Gözükan kimdir?

1971 doðumluyum. Heykeltraþým. Yaklaþýk 10 yýldýr dini konularda makale yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehtap Gözükan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.