..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > Nermin Kaçar




2 Ekim 2014
Kurbanýn Diþleri - 2  
Nermin Kaçar
Arkalarýndan kapýyý kapattým ve bundan sonra yaþayacaðým mekandaki ilk geceyi nasýl geçireceðimi düþünmeye baþladým. Gece, sessizliðin ve karanlýðýn içinde çok daha fazla ürkütücüydü. Gün boyu çalýþmayla zaman geçmiþti. Yalnýzlýðýn ne kadar korkunç ve dayanýlmaz olduðunu, o gece daha iyi anlamýþtým. Sessizliðin içinde, yorgun olmama raðmen çýtýrtýlarý dinliyor, herhangi bir seste huzursuzca kalkýyordum yerimden. Bu þekilde sabah olmayacaðýný anladýðýmda, yataðýma uzandým. En iyisi uyumaya çalýþmaktý. Acaba yanlýþ mý yapýyordum. Benden öncekilerin yaptýðý gibi gitmeli miydim arkama bile bakmadan. Üstelik aklýmýn almadýðý, her tekkeyi bekleyen biri mutlaka olurdu. En azýndan bir hastabakýcýsý da mý yoktu bu hastanenin? Cevapsýz sorularla boðuþurken uyumuþ olmalýydým.


:ACDE:
Arkalarýndan kapýyý kapattým ve bundan sonra yaþayacaðým mekandaki ilk geceyi nasýl geçireceðimi düþünmeye baþladým. Gece, sessizliðin ve karanlýðýn içinde çok daha fazla ürkütücüydü. Gün boyu çalýþmayla zaman geçmiþti. Yalnýzlýðýn ne kadar korkunç ve dayanýlmaz olduðunu, o gece daha iyi anlamýþtým. Sessizliðin içinde, yorgun olmama raðmen çýtýrtýlarý dinliyor, herhangi bir seste huzursuzca kalkýyordum yerimden. Bu þekilde sabah olmayacaðýný anladýðýmda, yataðýma uzandým. En iyisi uyumaya çalýþmaktý. Acaba yanlýþ mý yapýyordum. Benden öncekilerin yaptýðý gibi gitmeli miydim arkama bile bakmadan. Üstelik aklýmýn almadýðý, her tekkeyi bekleyen biri mutlaka olurdu. En azýndan bir hastabakýcýsý da mý yoktu bu hastanenin? Cevapsýz sorularla boðuþurken uyumuþ olmalýydým.

Yine sabahýn erken saatinde bir önceki gün olduðu gibi horozlarýn konserleriyle uyandým. Müthiþ bir sesti. Biri ötüyor býrakýyor, öbürü baþka bir týnýda devam ediyordu. Yerimden kalktým. Pencereyi açtým. Ýçeri tertemiz bir hava doldu. Hastanenin etrafýnda çok az sayýda ev vardý. Yakýnda deðildi üstelik. Karnýmýn guruldamasýyla düþ dünyasýndan gerçek dünyaya döndüm yeniden. Yaþamam için temel gereksinimleri yerine getirmem gerekti. Eðer kalacaksam orada, orada yaþayanlar gibi uyacaktým yaþam tarzýna. Giyindim ve çýktým hastaneden. Yolda ilerlemeye baþladým. Geliþi güzel yürüyordum. Ýlçe merkezi neredeydi? Bilmiyordum.
Ýlerledikçe insanlarla karþýlaþmaya baþlamýþtým. Bakýmsýz ahþap binalarýn altýnda birkaç dükkan gözüme çarptý. Bir tanesinde yazýlarýnýn yarýsý silinmiþ “ Bakkal” idi. Az ilerisinde tam meydanda kahvehane vardý. Önüne atýlmýþ masalarda iki kiþi oturuyordu. Diðerinin ne olduðunu tam olarak kestirememiþtim ama tuhafiye ve ne ararsan bulunacak bir dükkana benziyordu. Hükümet konaðýný aradý gözlerim fakat o kadar etrafýma bakmama raðmen görememiþtim. Kahvehaneye doðru ilerledim. Oturanlar yerlerinde kýpýrdandýlar ve beni merakla süzdüler. Yanlarýna yaklaþtým .

“ Selamün Aleyküm “

“ Ve Aleyküm selam. Hoþ gelmiþsiniz “

Ayaða kalkmýþlardý. Yaþlarý ikisinin de neredeyse altmýþýndaydý. Gösterdikleri sandalyeyi çektim ve oturdum. Merakla beni süzmeye devam ediyorlardý. Bir tanesi içeriye seslendi .

“ Mahmut! Oðlum bize üç çay ! “

Çaycý çocuk kapýda göründü ve hemen kayboldu. Fazla geçmeden de elindeki çaylarla yeniden yanýmýzdaydý. Çaylarý býraktý ve tekrar kayboldu. Onlar bana bakýyordu konuþmam için, ben onlara bakýyordum konuþsunlar diye. Epey bir sessizlikten sonra;

“ Ben Serdar. Doktorum. Buradaki hastaneye atandým.”

“ Hayýrlý olsun Doktor Bey. Hoþ gelmiþsiniz. “

Dedi saðýmda oturan adam. Diðeri de onun söylediklerini tekrar etti. Onlarla konuþurken, arkamýzda yükselen sesle arkamý döndüm. O güne kadar görmediðim bir manzarayla karþýlaþtým. Bir hayvan sürüsü çanlarýný çalarak yolun ortasýnda ilerliyor, arkasýndaki çoban ise sürüyü bir arada toplamaya çalýþýyordu. Sürü kah toplanarak, kah daðýlarak yoluna devam etti .

“ Doktor Beyim ne zaman geldiniz? Heç duymadýk geldiðinizi. Burada sinek výzýldasa herkesin haberi olur halbuki. “

“ Evvel akþam geldim. Þoför Mustafa sað olsun misafir etti beni. Dün de gün boyu hastaneyle uðraþtýk. Ha sahi burada Hükümet Konaðý nerede acaba? Kaymakam Bey ile görüþmem lazým.”

“ Bak te orada hökümet konaðý. Amma velakin kaymakam yok þimdi. Hastamýymýþ neymiþ. Epeydir görünmüyor ortalýkta. Yerine vekaleten Yazý Ýþleri Müdürü bakýyormuþ. Doktor Bey, karnýn aç mý ? “

“ Aç ama önce Hükümet konaðýna gitmem lazým. O iþi halledeyim doyururum karnýmý. “
Ýkisine de teþekkür ederek gösterdikleri tarafa yürümeye baþladým. Karným gurulduyor fakat aldýrmýyordum. Bir an önce yetkili biriyle konuþmalý, yol haritamý çizmeliydim. Hükümet konaðý tek katlý bir binaydý. Hastaneden biraz daha bakýmlý sayýlýrdý. Dýþ kapýdan içeri girdmi ve etrafýma baktým. Az ötede kapýnýn önündeki masadaki adama doðru yöneldim. Adam uyuyor olmalýydý. Benim ayak seslerimle gözlerini açtý ve bana baktý.

“ Merhaba! Kaymakam Bey ile görüþmek istiyorum.”

“Kaymakam Bey yok. “

“ Ne zaman gelir acaba?”

“Bilmiyorum.”

“Yerine kim bakýyor? Onunla görüþeyim o zaman.”

Adam sesini çýkarmadan yerinden kalktý ve memnuniyetsiz bir þekilde önümde yürümeye baþladý. Bir kapýya gelince kapýyý týklattý. Az sonra içeri girdik beraber. Týpký dýþarýdaki adam gibi girdiðimiz odadaki adam da baþýný masadan kaldýrdý. Gözlerini ovuþturdu. Odacý, beni odada býraktýktan sonra dýþarý çýktý. Adamýn ayýlmasýný bekledim bir süre. Kayýtsýzca beni süzdükten sonra,

“ Buyurun. “

“ Merhaba! Ben Diþ Tabibi Serdar. Hastaneye yeni atandým. Kaymakam Bey ile görüþecektim ama yokmuþ. Yerine siz mi vekalet ediyorsunuz? “

“ Hoþ geldiniz Serdar Bey. Buyurun lütfen! Ayakta kalmayýn. Kaymakam Bey bir süreliðine olmayacak. Yerine ben vekalet ediyorum. Ýsmim Hasan Hüseyin.”

“ Teþekkür ederim. Evvel akþam geldim. Ýþin açýkçasý hayal kýrýklýðý yaþadým. Hastaneye geldim, kapý duvar. Dün biraz elden geçirdik ama bu þekilde personelsiz nasýl hizmet vereceðim bilemiyorum. Bu konuyu iletmek için gelmiþtim.”

“ Doktor Bey, buralarýn kaderi yalnýzlýk ve ihmal. Az önce beni uyurken yakaladýnýz. Muhtemelen dýþarýdaki odacýyý da uyurken buldunuz. Uyumaktan baþka ne yapabiliriz ki. Elini neye atsan, nafile. Bizler kamu görevlisiyiz. Ne umutlarla baþladýðýmýz mesleðimizde, çarpýklýklarý, yanlýþlarý ve ücrâ yerde yaþamanýn sýkýcýlýðýna zamanla alýþýyoruz. Mesela ben, göreve baþladýðýmda ne hayaller kurmuþtum. Hizmet aþkýyla yanýp tutuþuyordum. Þimdi… Þimdi uyuyorum. Ýþ yok. Ýþ yaratacak halim de yok. Anlayacaðýn sen de boþ ver bence. Ýleteceksin de ne olacak. Çare mi bulacaklar sana. Benden sana tavsiye. Durma buralarda. Arkana bakmadan dön git geldiðin yere. Ha gitmem diyorsan da, git hastanene yat, uyu, yat, yuvarlan. Ay baþýnda da al maaþýný, çatur, çutur ye. Canýn mý sýkýlýyor, al eline ayný Kaymakam Bey gibi bir av tüfeði, git kuþ, karga, keklik avla. Ne sen deðiþtirebilirsin düzeni, ne de düzen senin istediðin gibi düzelmeye izin verir. En
iyisi mi sen beni dinle! Ha bu arada ne içersin? Çay, kahve?”

“Teþekkür ederim. Hiçbir þey içmeyeceðim. Ýyi günler “

Arkama bile bakmadan çýktým odadan. Adam ayaða kalkmýþ ve bana elini uzatmýþtý. Utanmadan bana bedava maaþ almamý salýk veriyordu. Midem bulanarak çýktým oradan. Ýnsanlarda vicdan denen bir þey kalmamýþ olmalýydý ki; yanlýþý yanlýþla kapatmak iþlerine geliyordu. Adeta koþarak çarþýya girdim. Bakkal dükkanýn kapýsýndan içeri girdim. Ýçeride kimse yoktu. Adý bakkal olan dükkandaki raflar neredeyse boþtu. Nuh zamanýndan kalma birkaç kraker ve bisküviden baþka bir þey göremedim. Muhtemelen ekmek de bulamayacaktým.


DEVAM EDECEK

Nermin KAÇAR
13.09.2014 BOLU



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Musa Firârda
Has Adam
Bir Demet Maydonoz
Bir Demet Maydanoz - Tanýk - Son
Þaþkýn Hýrsýz
Kurbanýn Diþleri - Final
Bir Demet Maydanoz - Davalý
Kurbanýn Diþleri - 4
Savaþta Barýþta Ýnsan
Kurbanýn Diþleri - 3

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Parça Simit
Výdý VIdý
Ya Benimsin Ya Topraðýn
Aptal Âþýk
Elvedâ Yalancý Aþkým!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kardelen Çiçeðim [Þiir]
Yazý - Yorum [Eleþtiri]


Nermin Kaçar kimdir?

1969 Bolu doðumluyum. Evli ve 1 çocuk annesiyim. 2012 yýlýnda basýlmýþ olan " Hüzün Dalgalarý " adlý bir öykü kitabým var. Çeþitli internet edebiyat sitelerinde yazýlarýmý paylaþýyorum. www. mobidik. com adlý sitede 3 e- kitabýmý okutrlarýmla buluþturdum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Marguez, Orhan Kemal, Sait Faik Abasýyanýk, Orhan Kemal, Rýfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ayþe Kulin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nermin Kaçar , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.