..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > Hakan Yozcu




9 Eylül 2014
Ferhat Gibi  
Hakan Yozcu
Manjhi, öyle bir köyde yaþýyordu ki, hastaneye ulaþacak bir yol yoktu. Arada bizim Beþparmakdaðlarý’na benzer bir dað vardý. Ve en az 71 km bu daðý týrmanýp aþmasý gerekiyordu. Manjhi, bu daðý bir türlü aþamadý.


:AFCC:

     Türk Halk Edebiyatýnýn en güzel hikayelerinden biri de “Ferhat Ýle Þirin” Hikayesidir. Bilindiði gibi hikayede Ferhat, sevdiði kýz olan Þirin için daðlarý delerek köye su getirmiþtir.
     Buradaki önem, inanç ve azmin imkansýzlýklar karþýsýnda eriyip yok olacaðýdýr. Ýnsan yeter ki istesin, yapamayacaðý hiç bir þey yoktur.
     Buna benzer bir hikaye de Hindistan’da anlatýlýyor: Hikaye kahramaný, Dashrath Manjhi,
Manjhi de çok sevdiði eþi için 22 yýl uðraþarak, azmederek daðý delip bir yol yaptý. Eþi hastaydý ve doktora yetiþtirilmesi gerekiyordu. Ama yetiþtirilemedi ve öldü.
Manjhi, öyle bir köyde yaþýyordu ki, hastaneye ulaþacak bir yol yoktu. Arada bizim Beþparmakdaðlarý’na benzer bir dað vardý. Ve bu daðý týrmanýp aþmasý gerekiyordu.
Manjhi, bu daðý bir türlü aþamadý. Karýsý öldükten sonra, týpký bizdeki Feraht gibi eline kazmayý alarak daðý delmeye, bir yol açmak için çabalamaya baþladý. Hemþehrileri, çalýþýrken ona yemek ve su getiriyordu. Ama onunla alay edenler, dalga geçenler ve hatta ona deli diyenler de çoktu.
Ama ne olursa olsun, karýsý hastaneye yetiþtirilemediði için ölünce Manjhi köyde artýk baþka birinin bu nedenle ölmesini istemedi. En yakýn hastaneye daðlarýn içinden geçen kýsa bir yol yapmaya baþladý. Ne olursa olsun bunu baþaracaktý.
Ona tek bir kiþinin daðý oyamayacaðýný söylemelerine raðmen Manjhi onlara kulak asmadý ve azimle çalýþtý...
1960'tan 1982'ye kadar, 35 yaþýndan 57 yaþýna kadar Manjhi, durmadan çalýþtý ve sonunda 110 metre uzunluðunda ve 8 metre derinliðinde bir yol yarattý. Yeni yol ise hastaneyle köy arasýndaki 71 kilometrelik mesafeyi 15 kilometreye indirdi.
Bu yol, bir futbol sahasýndan biraz daha uzundu. Hastalarý taþýmak artýk çok daha kolay hale geldi. Ýnsanlarýn hayatý kolaylaþtý.
Yol bitince ona deli demeyi býraktýlar ve "Dað Adam" diyerek O’nu kutsadýlar. Yerel hükümet onun adýna bir yola ve hastaneye Dashrath Manjhi adýný vermeyi teklif etti.
Köyün saðlýðý Dashrath Manjhi'ye, bu kutsal adama borçlu...
Bizde de acaba azmiyle, çabasýyla sevdiði için, toplumu için imkansýzlarý yapabilecek Ferhatlar ya da Manjhiler çýkar mý?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güle Güle Omarým

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadirli'de Bir Gece
Dut Aðacýna Asma Aþýsý
Iskadro (Siðil)
Kýbrýs Ada Kýþý
Cassandra Hotel Bodrum
Güzel Bir Dünya
Futbol Maçý
Lahmacun
Nur - Iþýk
Ritsa Gölü Efsanesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.