..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Elena ADYEJ




4 Ocak 2003
Baðýmlý olma durumu  
Elena ADYEJ
Eðer yemeðe karþý bir düþkünlüðünüz varsa, her yolu denediniz bin bir türlü diyetler yaptýnýz ama hala vücudunuz televizyondaki mankenlerle yarýþamýyorsa, yani þiþman olduðunuz fikri içinizi kemiriyorsa, boþ veriyorsunuz o günü kibrit kutusu peynir ve iki


:BHGE:



















Baðýmlýlýk, baþka bir þeyin istemine, gücüne veya yardýmýna baðlý oma durumu. Ya da þu, bu, o olmadan yaþayamam demek, diyebilmek.

Geçenlerde minibüste gidiyorum, en öndeki üçlü koltukta, kapýya en yakýn yerde, zaten az sonra ineceðim. Minibüs durdu bir yolcu daha aldý, bu arada ben kafamý bile kaldýrmadan kitabýmý okumaya devam ediyorum. Kadýn, bunu ancak sesinden anladým, baþucumda durdu parasýný uzattý, para üstünü aldý bana doðru bir hamle yaptý, yanýmdaki boþ koltuða geçebilmesi içim bacaklarýmý sadece hafif yana döndürdüm, “ileri kayabilir misiniz?” dedi, ancak o zaman döndüm yüzüne baktým.. Ýlk dikkatimi çeken kulaklarýnýn kenarýndaki ten rengi küçük bantlar oldu. Aman tanrým dedim, ne kadar çok baðýmlýyýz bir þeylere!!
Ya sýnýftaki kýzýn sýrtýnda gördüðüm nikotin bantlarý! Yine ten rengi!

Eðer yemeðe karþý bir düþkünlüðünüz varsa, her yolu denediniz bin bir türlü diyetler yaptýnýz ama hala vücudunuz televizyondaki mankenlerle yarýþamýyorsa, yani þiþman olduðunuz fikri içinizi kemiriyorsa, boþ veriyorsunuz o günü kibrit kutusu peynir ve iki light bisküviyle geçirmenizi þart koþan diyetleri, koþuyorsunuz bir akupunktur merkezine kulaðýnýza takýyorlar birkaç tane küçücük mucizevi iðne.. Ýþlem tamam!!

Bir çözümün üretilmiþ olmasý, ortada sorun olduðu kabullenilmiþ bir sorunun var olduðunu söylüyor bize.. Ama garip olan tüm çözümlerin ten rengi olmasý, belki mümkün olsa þeffaf yapacaklar..
Sorununuz var, çözümü bizde.. takýn bantlarý! Bir sorun mu vardý? Ha ne dediniz?

Ne eksik var acaba hayatlarýmýzda, neyin yerini doldurmaya çalýþýyoruz? Eksiðin ne olduðunu bile farkýna varmadan yerine baþka bir þey koyuyoruz. Aslýnda koymaya çalýþýyoruz herhalde, çünkü gün geliyor yama yerinde durmuyor, yara gibi kaþýnmaya baþlýyor, kurtulmaya çalýþýyoruz olmuyor, kolay yollar deniyor, çabalýyor sonunda pes ediyoruz. Bazen baðýmlýlýk demeye korkup alýþkanlýk deyip geçiveriyoruz.

Ya aþk.. Tek baþýna olamama durumu.. diðeri olmadan var olamama, bir artý bir eþittir koskoca bir bir yanýlsamasý! Yine bir baðýmlýlýk yine bir alýþkanlýk!

Mutlaka ama mutlaka o baðýmlýlýðýn yerini bir baþkasý alýyor.. Sigara içmeyi býrakýp þiþmanlayanlar, atýþtýrmamak için sigara içenler, týrnaklarýný kemirmemek için sakýz çiðneyenler, þýpsevdiler..

Doðada tüm canlýlarýn bir düzeni var aslýnda birde o düzeni korumalarýna yardým eden dürtüleri; acýktýðýnýzda, susadýðýnýzda, soluduðunuz oksijen yeterli olmadýðýnda sinyal veriliyor, beden gerekeni yapmak için harekete geçiyor..

Düzen bir þekilde ya bozuluyor yada zinciri oluþturan halkalar bir yerlerde iletimi kaybediyor olmalý. Neden özümüzde olmaya bir þeyi yapmak için dürtüleniyoruz?

En son ne zaman yataðýn üzerine uzanýp sadece tavana baktýnýz boþ boþ? Oturup þirketinizin önemli bir müþterisinin eften püften sorunlarýný dinlemek için harcadýðýnýz zamanýn onda birini en son ne zaman sadece kendinize ayýrdýnýz? Bir yere yetiþmek, bir þeyleri yetiþtirmek, daha iyisini yapmak, daha baþarýlý olmak, yarýn yada on saniye sonra ne yapacaðýný düþünmekten baþka bir þey geçti aklýnýzdan yada hiçbir þey yapmadan öylece rüzgarda salýnan yapraklara baktýnýz amaçsýzca? Size bir þey anlatmak isteyen bir ses var içinizde bir yerlerde, en son ne zaman kulak kabarttýnýz o sese, yan masada anlatýlan dedikoduyu duymak için gösterdiðiniz çabayla?

Baðýmlýlýklarýmýzdan kurtulmamýzýn bir tek yolu var.. Sadece orada olduklarýnýn ve orada olmalarýnýn bir nedeni olduðunun farkýna varmak, içinizde duymanýz için saðýr kulaklarýnýza çýðlýklar atan sese kulak vermek.. Sinyaller yeniden canlanacak ama bir bant takmak kadar kolay olmayacak.. Canýnýz yanacak belki biraz, içiniz acýyacak ama sonunda artýk kaþýndýran bir yaranýz olmayacak..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Godot’yu Beklerken ölmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþk acýtýr [Öykü]


Elena ADYEJ kimdir?

Her zaman aykýrýnýn peþinde oldum. . . Dile getirilmeyen, getirilmekten çekinilen, ama kabul edilmesede iþte orada duruyor dediklerimin peþindeyim. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Anais Nin, D.H Lawrence, Paul Auster,Marquis De Sade


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Elena ADYEJ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.