..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Suçbilim > suat engin yýlmz




27 Mayýs 2014
Türkiyede Cezaevi Binalarý, Müþahede Koðuþlarýnda Ýlk Gece  
cezaevine ilk giriþ, ilk intiba, müþahede koðuþlarýnda ilk gece

suat engin yýlmz


Ceza infaz kurumlarý ve cezaevine ilk giriþ ve müþahede koðuþlarýnda geçirilen ilk gece ve mahkum olmanýn ve çaresizliðin en acý hissedildiði zamanlar


:ACHBA:
TÜRKÝYEDE CEZAEVÝ BÝNALARI: E-H- F TÝPÝ CEZAEVLERÝ ve BU CEZAEVLERÝNDE BULUNAN MAHKUMLARIN YAÞAYIÞLARI, KURUMA ÝLK GÝRÝÞ VE MÜÞAHEDEYE ALINMA

Alfabemiz Allah'tan ki 29 Harfli , Ceza infaz kurumlarýna isim nereden bulacaktýk. H dedik ( Özel Tip) ,E- dedik , F dedik, þimdilerde T -tipleri kurulmaya baþlandý ise de hepsinin iþlevi ayný:Amaç; Hükümlü ve tutuklunun güvenli bir þekilde tutulmasý , ilerleyen süreçlerde eðitilmesi ve topluma yararlý birey olarak geri dönmesini saðlamak.

Ceza evlerinde tutuklunun suç profiline göre bir tasnif söz konusudur. Mahkemelerce tutuklanan veya hüküm olarak kuruma getirilen kiþiler iþledikleri suça uygun bir koðuþa yerleþtirilir.
Öncelikle; þu an yürürlükte olan mevcut yasalara göre mahkeme bulunan her yerde bir ceza evi olmak zorunda ayrýca Türk ceza kanununda yetkilendirme maddelerine göre suçlar iþlendiði yerde mahkeme olmak zorundadýr örneðin uþakta suç iþleyen biri uþakta yargýlanacak ve uþak ceza evine konacaktýr . Çünkü tutukluyu ceza evine koymakla sorun çözülmüyor, birde bu kiþilerin avukatlarýný gelmesi, en önemlisi de ailesinin ziyaretine gelmesi açýsýndan elzem bir þey, ikametgahýnýn bulunduðu ilde cezasýný çekmesi veya hiç deðilse yargýlamasýnýn burada yapýlmasý , hüküm alýnca hükümlülerin bulunduðu bir ceza evinde cezasýný infaz etmesi( yerini getirmesi) uygun olacaktýr
Uþak örneðini verdik, uþakta suç iþleyen birini Sivas'ta yargýladýðýmýzý düþünelim , yargýlama süresi an az bir yýl temyiz edilmesi durumunda dosyanýn en az üç yýlda sonuçlanabileceðini söyleyebiliriz.
Bu süre zarfýnda aile nasýl ziyarete gelecek, küçük çocuðu olan var , öðrencisi olan var, anne babasý hasta olan var...!

Verdiðim bu örnekler Adalet Bakanlýðýnýn iþinin zorluðunu hakkýnda bir nebze fikir verebilir. Bu sebeple tipi ne olursa olursa olsun E olur, F olur, unutulmamasý gereken bir þey var tutuklananýnda bir ailesinin var olduðu , bir sosyal statüsünün olduðu , bizim içimizden bir yerlerden belki de yaný baþýmýzdan caza evine girdiði .
Öyle ellerini kollarýn baðlamakla ve demir parmaklarýn ardýna koymakla bu bir þeyi deðiþtiremeyiz oda tutuklunun insan olduðu gerçeði .

Yýllardýr ceza evlerinde yaþadýðýmýz durum hep aynýdýr akþam televizyonda haberleri izlediðimizde olayý görürüz ertesi günde haberlerde izlediðimiz þahýs bir bakmýþsýnýz görev yaptýðýnýz ceza evine getirilebilir. Emniyet 2 gün bakar bir sanýða , bize getirir biz belkide yirmi yýl bakarýz bu iþ böyle .

BÝR MAHKUMUN TESLÝM ALINMASI VE ARADA GEÇEN MUHTELÝF KONUÞMALAR
Dýþ dünyada iþlenen bir suç üzerine mahkemelerce tutuklanan kiþiler o ilde bulunan ceza ve tutuk evine getirilir
Tutuklanan kiþiye mahkemece suçunun, suç tarihinin yazýldýðý ve mahkeme baþkanýný sicili ve imzasýnýn bulunduðu bir müzekkere verilir, bu müzekkere nöbetçi savcýya havale ettirilir ve kiþinin saðlýk raporu da aldýrýlarak polis veya jandarma nezaretinde ceza evine sevk edilir .
Ceza infaz kurumuna getirilen tutuklu nizamiye giriþinde görevli memurlarca teslim alýnýr görevli memur burada bir tevkif müzekkeresine veya ilamýn olup olmadýðýný inceler , tevkif veya kesinleþmiþ cezasý olmayan hiç kimse ceza infaz kurumuna alýnmaz bu ana kuraldýr eðer ikisinden biri mevcut ise , savcýlýk havalesi ve darp cebir raporu var ise nizamiye görevlisi dosyayý alýr ve nöbetçi müdürüne bilgi verir ve onay aldýktan sonra tutuklu ve hükümlüyü ceza evine teslim alýnýr.
Daha sonra dýþ nizamiyede tutuklulun üst aramasý titiz bir þekilde yapýlýr üzerindeki eþyalar , parasý kimliði hepsi ilgili makbuzlara iþlendikten sonra emanete alýnýr. Üzerindeki eþya ve beraberinde getirdiði ve ceza evinde bulundurulmasý yasak olmayan giysileri genellikle torbadadýr , onlarý kendisi taþýr þekilde iki jandarma eri tarafýndan kapý altý tabir edilen yere getirilir.
Kapý altý , tutuklu veya hükümlünün en ince detayýna kadar incelendiði yerdir , burada genellikle mahkuma suçu sorulur ve mahkumda yüzde yüz suçsuzum, iftira atýldý , ben yapmadým der, orada kaydý yapan ve nezaret eden memurlar kendisine inanmazlar , ve “camiden mi getirdiler seni lan” derler eðer mahkum mesajý almaz ve ýsrar ederse birde cinsel suçtan getirilmiþse kapý altýnda ilk sorununu yaþar, bu böyledir,
Efendiliðini muhafaza ederse normal olarak kaydý yapýlýr ihtiyacý olantemiz ve kullanýlmamýþ nevresim takýmý verilir, eðer personel yorumuyla normal bir suçtan gelmiþse ,( yaralama, namus davasý ) gibi sebeplerle geçmiþ olsun denildiðini de zaman zaman duyulmuþtur. Ceza evine teslim alýnýn tutuklu ve hükümlü prosedür gereði cinsel suçtan ise direkt cinsel koðuþa yani damat koðuþuna verilir , yok eðer deðilse müþahede, gözlem odasýna alýnýr. , burada çay yoktur kantin yoktur. Ceza evinin genelde giriþ blokunda olur. E tiplerinde genellikle B-blokta bir ve ikinci odalardýr ,
Burada toplanan mahkumlar ceza evinin acý yüzünü ilk defa bu koðuþta görürler içerisi doludur yataklar eski , nevresimler ,pistir, camlar kýrýktýr genellikle, ve duvarlarda daha önce kalanlarýn yazmýþ olduðu duvar yazýlarý ve attýðý tarihler vardýr, burada tanýþmalar olur, dertlerini anlatýrlar birbirlerine , eðer kýyak tabir edilen bir baþ efendi de var ise sigara ve bir demlik çayda temin edilir notlarý alýnýr
ailelerine haber verilir
Ýlk stratejik planlar burada yapýlýr, daðýtýmda baþgardiyanýn gözüne hoþ görünmek ve iyi bir koðuþa gitmenin hesaplarý burada yapýlýr , ilk tevkife itiraz burada yazýlýr, ilk avukat görüþmesine buradan çýkýlýr. insanýn üzerine demir kapýlar kapanmýþtýr bir kere , sevdiklerinden ayrýlmýþ belkide bir daha dýþarýyý mahkeme getirilip götürülürken den baþka göremeyeceði gerçeði ve cezalandýrýlma korkusu ile gergin geçirilen ilk gecede sabah namazýnýn okunmasý ile yataktan fýrlayýp , ilk gözyaþlarýnýn döküldüðü yerdir müþahede koðuþlarý...

SUAT ENGÝN YILMAZ-2014




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deðiþtir... Gücün Yetiyorsa [Þiir]
Zaman [Þiir]
Ama Sen Benim Karýmsýn [Þiir]
Paralel Olamamalar, Dik Duramamalar [Þiir]
Deðerli Varlýðýmýz [Þiir]
Bakýþlar - Yüz [Þiir]
Ah Kadýnlar [Þiir]
Mahpushane [Þiir]
Eller [Þiir]
Beyaz Giymak Mesele Deðil, Mesele Kar Gibi Beyaz Bir Yüreðe Sahip Olabilmek [Þiir]


suat engin yýlmz kimdir?

1963 ten beri dünyada bir yer iþgal ediyorum


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © suat engin yýlmz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.