..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Mustafa Mert




14 Mayýs 2014
Günlük Koþuþturmaca da Edebiyat  
Mustafa Mert
Bir yerden sonra yeter artýk! Diye baðýrmak geliyor içimden. Uzun süredir de günlük politik geliþmeleri sadece yüzeysel takip ediyorum, hatta etmiyorum. Köþe yazýlarý, yorumlar hep politikacýlar üzerine, manþetler ona keza.


:AEIH:
Edebiyatý çok seviyorum, iyi bir öykü, mutlu bir þiir, tüm günümü güzelleþtiriyor. Hele iyi bir roman bütün bir haftayý mutlu kýlýyor. Ama çevremdeki insanlara bakýnca edebiyatýn sihrinin birçok insaný ilgilendirmediðini görüyorum. Bu durum beni üzüyor. Bir sürü yazar nice emekler vererek edebi yapýtlar yaratýyorlar. Ancak insanlarýn çoðunluðu bunlara ilgisiz kalýyor. Günlük koþuþturmacalardan sýyrýlýp okumaya zaman ayýrmýyorlar. Mutluluðu farklý þeylerde arýyorlar. Elbette mutlu olmanýn tek koþulu kitap okumak deðildir. Ama okumanýn insaný mutlu kýldýðý, ona bir çok þey kazandýrdýðý gerçektir.
Bundan yirmi yýl hatta on yýl öncesine göre günlük yaþayýþýmýzda büyük deðiþiklikler oldu. Bilgisayar, internet derken akýllý telefonlar ile günlük zaman ayýrdýðýmýz uðraþýlar deðiþti. Örneðin; Otobüslerde eskiden kitap okuyan, gazete okuyan insanlar görebilirdiniz. Oysa þimdi sadece akýllý telefonlarý ile vakit geçirenleri görüyoruz. Bu telefonlarda çoðunlukla sosyal aðlarla ilgileniyorlar ya da daha kötüsü oyun oynuyorlar. Bütün gün çalýþan birisi akþam evine geliyor, facebook twitter derken iyimser bir tahminle bir iki saatini bilgisayar baþýnda geçiriyor. Sonra televizyonda bir dizi ve gün bitiyor.
Bu durum tersine nasýl çevrilir? Nasýl insanlar daha fazla kitap okur? Bu konuda medyaya özellikle internet medyasýna büyük iþ düþüyor. Haber siteleri, gazete televizyon portallarý hepsi politik gündem üzerine o kadar yoðunlaþýyorlar ki
Bir yerden sonra yeter artýk! Diye baðýrmak geliyor içimden. Uzun süredir de günlük politik geliþmeleri sadece yüzeysel takip ediyorum, hatta etmiyorum. Köþe yazýlarý, yorumlar hep politikacýlar üzerine, manþetler ona keza. Neden ülkenin sorunlarý üzerine yazan halihazýrdaki hükümetten memnun olmayan köþe yazarlarý sadece bunlarý eleþtirir? Býkmazlar mý? Neden haftada bir gün olsun politika dýþýnda resim, edebiyat, tiyatro, sinema üzerine yazmazlar? Neden güzel bir þiir, bir yazar veya sanatçý hakkýnda ilgi çekici bir anekdot, edebi bir yapýt üzerine düþüncelerini yazmazlar? Neden edebi yapýtlar, sanat olaylarý hakkýnda tartýþmazlar? Evet ülkemizi yönetenlerden ben de memnun deðilim. Ama maalesef yönetilenlerin büyük bir kýsmý memnun. Bazý gerçekleri göremiyorlar, görmüyorlar. Muhalif yazarlar yýllardýr yazýyor, ama belli bir kesimi ikna edemiyorlar. O kesimin bilinçsizliðinden yakýnýyorlar. Belki de toplum genelinde sanatýn, edebiyatýn yaygýnlaþmasý bilinçlenmeyi arttýrýr.
Bir baþka konu da çocuklarýmýz ve edebiyat. Beþinci sýnýfta okuyan çocuðum olduðu için biliyorum. Türkçe öðretmenimizin talebi üzerine birinci dönem sekiz tane kitap aldýk. Çocuklar bu kitaplarý okuyacak ve sýnav olacaklardý. Benim çocuðum hepsini sýkýlarak da olsa okudu, hatta bir kaçýný ben de okudum. Sonradan öðrendik ki, bir çok çocuk kitaplarý okumuyor, internetten özetini okuyor, olasý sýnav sorularý da internette mevcut. Yani zevahiri kurtarýyorlar. Neden okumuyorlar diye düþünüyorum. Birincisi çocuklarýn Türkçeden baþka dersleri de var doðal olarak bir dönem için ( 3-4 ay) sekiz kitap bir hayli fazla. Ýkincisi okunmak için verilen kitaplarýn çoðu dini komular aðýrlýklýydý. On-on bir yaþýndaki çocuklarýn ilgisini çekecek, onlarý okumanýn büyülü dünyasýna katacak yapýtlar yoktu. Ýkinci dönemdeki sekiz kitapta dini konular aðýrlýðýný kaybetti. Ýyi edebiyatçýlarýmýzýn eserleri vardý. Reþat Nuri Güntekin, Yakup Kadri, Ceyhun Atuf Kansu gibi. Ancak bu yazarlarýn o yaþtaki çocuklara en az hitap edecek yapýtlarý seçilmiþti maalesef. Örneðin; R.N. Güntekin’in Miskinler Tekkesi romaný, ben dahi okurken dildeki yabancý sözcüklerin çokluðundan dolayý zorlandým. Konusu zaten çocuklarýn ilgi alaný dýþýnda kalýyordu. Bu kitaplarý kim seçer? Neden bunlar seçilir? O yaþtaki çocuklar için yazýlmýþ, hem bilgi veren hem de sürükleyici onlarýn ilgilenebileceði konularý içeren yeterince yapýt var güzel Türkçemizde. Ýnsan kasten çocuklarý okumaktan soðutmak için böyle yapýlýyor, duygusunu bastýramýyor. Bir de neden bir yýlda on altý kitap. Her dönem için çeþitli ilgi alanlarýna yönelik kýrk-elli kitabýn tanýtýmlarýný içeren bir broþür çocuklara daðýtýlsa, bir dönem içinde bunlardan en az iki tanesini okuyup, okuduðu kitap hakkýnda düþüncelerinin yazýlmasý istense daha verimli olmaz mý?

Biz edebiyat sevenler, bu sevgiyi yaygýnlaþtýrmak için daha çok çaba göstermeliyiz. En yakýnýmýzdakinden baþlayýp, sosyal medya aracýlýðýyla en uzaktakilere de bu sevgiyi bulaþtýrmalýyýz. Þu soruyu sormalýyýz; Bugünlerde ne okuyorsun? En son okuduðun þiiri paylaþýr mýsýn? En sevdiðin yazar kim? En sevdiðin öykü hangisi? En sevdiðin dize hangisi?.....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erol Toy Ýmparator Üzerine
Toprak Acýkýnca - Erol Toy Üzerine
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine
Zulümname Üzerine
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler - 2
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine
Tutunamayanlar Üzerine
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler
Kývýlcým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdasý [Öykü]
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
Ýddia [Öykü]
Yere Düþen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.