..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Öyküsel > Aslýhan Tibet CEYLAN




1 Nisan 2014
Mutluluk Diyeti...  
Baþlangýç

Aslýhan Tibet CEYLAN



:ABHJ:

Mutluluk Diyeti…


Sevgili Dostlar,
Genlerimden bana miras kalan sýrlarý, kabiliyetlerimi, bildiklerimi, öðrendiklerimi sizlerle paylaþma zamaný geldi. Sizlere yaþamýmdan kesitler sunacaðým. Hep birlikte kainatýn mucizelerine …tanýklýk edeceðiz ve bunun sonucunda hayatýmýzda büyük yer edinecek bir tiryakiliðimiz olacak; bedava mutluluk seçiciliði…

Bir saattir beyaz ekrana bakýp nereden baþlamam gerektiðini düþünüp duruyorum anlatmak istediðim binlerce þey var ve benim sizlerle paylaþacaklarým kainatta küçük bir zerre. Cünkü öðrenmenin sýnýrý yok. Uzun bir kararsýzlýk sürecinden sonra dün geceden baþlamaya karar verdim.

Binnur… Elinde bir tepsiyle odaya girip,
“Bu yýl kara hasret kaldýk. Biraz önce yaðmaya baþladý ama tutmaz, sabaha erir. Yine de þanslýyýz. Sýcak bir dost meclisinde, Amalia Rodrigues’in þahane sesi eþliðinde her tanenin bir semazen edasýyla döne döne toprakla buluþmasýný izlemek çok huzurlu.” dedi. Sesindeki ahenk öyle þiirseldi ki, kulakta normal bir cümle deðil de çok özel bir romandan küçük bir kesit okuyormuþ hissiyatý uyandýrýyordu. Bana dönüp,
“Biraz önce bu ambiansý ruhumuza çekelim dedin diye salep yaptým.” dedi. Mis gibi tarçýn kokusu bütün odayý kaplamýþtý. Zarif bir kývraklýkla salep fincanýný sehpaya býraktý. Tarçýn kokusu, adeta ruhumu alýp Güney Asya’nýn uçsuz bucaksýz egzotik doðasýna götürdü. Bir kez daha derin derin nefes aldým…

“Binnurrr! Tarçýn, insanlýk tarihinin en eski baharatlarýndan biri. M.Ö. 3000′de Çinliler tarafýndan kullanýlmaya baþlanmýþ biliyor musun? Bir dergide okumuþtum.”
Salebinden bir yudum aldý, gözlerini kapattý:
-Hakikaten çok güzel…
-Sadece lezzetli deðil Binnur’um, ayrýca Allah’ýn bize sunduðu mucizelerinden biri. Ýbn-i Sina’ya göre tarçýn, ýsýtýcýdýr. Vücuttaki bütün kötü etkileri çekip iyileþtirir. Çillere iyi gelir. Sirkeyle birlikte dudaklardaki uçuklara iyi gelir, yaralarý iyileþtirir. Tarçýn yaðýnýn felç üzerinde olaðanüstü olumlu etkisi vardýr. Baþtaki aðýrlýk hissini giderir, beyni rahatlatýr. Kronik nezleye karþý kullanýlýr, kulak aðrýsýný giderir. Katarakta ve bütün göz hastalýklarýna iyi gelir, gözdeki aðýr rutubeti giderir. Öksürüðe karþý yararlýdýr, Ýbn-i Þerîf de Yâdigâr adlý kitabýnda tarçýnýn týbbi kullanýmdan sýkça bahsetmiþtir.
Ben kendimden geçerek anlatmaya devam ederken Binnur’un yüzünde yine o muhteþem, biraz hayranlýk biraz þaþkýnlýk ifadesi içeren gülümsemesi vardý. Ben kendimi kaybedip anlatmaya baþlayýnca hep böyle bakardý bana.

Þehir geceye sarýlmýþ uyurken biz hala aylardýr görüþmemiþiz gibi hararetle sohbet ediyorduk. Dönüp cama vuran kar tanelerine baktým:
-Dilek tutalým mý?
Kýz çocuðu sevincine geçmiþ sesiyle, “Tutalým.” dedi ve tuttuk. Onu kar taneleri eþliðinde evine uðurlarken bir dilek de onun için tuttum.

En sevdiðim özelliklerimden biridir dilek tutmak. Bir çiçeði dikerken, büyümesini beklerken, çiçek açtýðýnda o güzelliðe bakarken… Koklarken… Ormaný seyrederken, denizin kokusunu içime çekerken… Sayýsýz durumda hep dilek diler, evrenin ruhuna üflerim…
Kýþ geceleri en sevdigimdir. Cocukluðumun o umarsýz haline bürünürüm. Burnuma sedir kokusu gelir. Sobanýn sýcaklýðýný yaný baþýmda gibi hissederim, yine o küçük kýz çocuðu olurum. Tam da bu hayalin ortasýnda kedimin zýplayýþý ile benim zamanýma döndüm. Ilgilenemediðim zamanlarda böyle yüreðimi aðzýma getirerek intikam alýrdý. geceye sabaha ilerlerken içimde kuvvetli bir yazma isteði oluþtu. Okuduðum bir kitapta þair “Ilhamýn en önemli ihtiyacý huzur ve sessizliktir.” diye yazmýþtý. Sanýrým haklý.
Etrafýma bakýndým ve yýllarca yaþadýðým yeri huzurlu kýlmak için akýllarý zorlayacak bir çaba sarf etiðimi fark ettim. Ve bu farkýndalýðý nasýl baþardýðýmý yazmaya karar verdim.

Aslýhan Tibet CEYLAN….




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn öyküsel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mutluluk Diyeti... 1. Koþul


Aslýhan Tibet CEYLAN kimdir?

Bir Garip Tibet Kahve, Kitap, Kedi Avcýsý. . . Arar, Bulur Ýçer, Okur Sever Resmeder Ölümsüzleþtirir. Hep MUTLUDUR. .

Etkilendiði Yazarlar:
Gogol,Kemal Tahir ,Jack London,Jean-Paul Sartre,John Steinbeck


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aslýhan Tibet CEYLAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.