..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Þevket Baþýbüyük




14 Þubat 2014
Malatya Söz Konusu Olunca…  
Þevket Baþýbüyük
Ya Malatya’yý sana gereði gibi tanýtmadýlar ya da sen Malatya’yý yanlýþ anlamýþsýn Fatma haným. Hem yemeklerden çok Malatya’nýn anlatýlacak baþka yönleri varken sen ne diye Viyana usulü þnitzel’le gündeme geldin ki? Ýnan bu senin þansýzlýðýn, bu saatten sonra kaç yazý yazarsan yaz seni hep Viyana usulü þnitzel’le hatýrlayacaðýz.


:AJAB:
Malatya söz konusu olunca…

Söz konusu Malatya olunca; Fatma hanýmýn (Fatma Barbarosoðlu)’nun üç yazýsýný dikkatle okudum. Yazýyý okuyup bitirdikten sonra Fatma hanýmýn Malatya’da hissettiklerinin aynýsýný ben de onun ‘üç ayrý baþlýklý’ yazýsýndan hissettim.
Anlaþýlmasý için biraz açayým mý?
Aslýnda hiç de havamda deðilim; böyle bir yazýya cevap verme ya da (olumlu-olumsuz) tepki gösterme gibi yazý yazacak bir þevkim yok lakin söz konusu Malatya olunca…
Evet, söz konusu Malatya olunca, -moralim bozuk da olsa -kendimi tutamýyor ‘Malatya ile dalga geçenlere karþý’ þehrime olan hatýrþinaslýk vefa duygularým kabarýp bir-iki kelam etme zorunluluðunu hissediyorum kendimden.
Olayýn daha net ve açýk anlaþýlmasý için; 10 Þubat 2014 tarihinde Malatya’ya gelen Yeni Þafak Gazetesi köþe yazarlarýndan Fatma Barbarosoðlu’nun; “Kuru ayaz, bol güneþ ve Malatya'da birkaç gün...” (http://yenisafak.com.tr/yazarlar/FatmaKBarbarosoglu/kuru-ayaz-bol-gunes-ve-malatyada-birkac-gun/50236) baþlýklý yazýsý ve 12 Þubat 2014 tarihli; “Malatya'da Viyana usulü þnitzel...” (http://yenisafak.com.tr/yazarlar/FatmaKBarbarosoglu/malatyada-viyana-usulu-snitzel/50269) baþlýklý yazý ve 14 Þubat 2014 tarihli “Yazdýklarýmýn anlaþýlmasýný istiyorum, çok þey mi istiyorum?” (http://yenisafak.com.tr/yazarlar/FatmaKBarbarosoglu/yazdiklarimin-anlasilmasini-istiyorum-cok-sey-mi-istiyorum/50307) baþlýklý yazýlarýný okumak gerekiyor…
Yazar haným bir program için þehrimize/Malatya’mýza teþrif etmiþler…
“Kuru ayaz, bol güneþ ve Malatya'da birkaç gün...”, sýrf bu baþlýða kalsa, her Malatyalý gibi beni de haliyle heyecanlandýrdý Sayýn Barbarosoðlu.
“Okumakta olduðunuz satýrlarý cömert güneþ ýþýklarý ile aydýnlýk, kuru ayaz ile kavi bir kaç Malatya gününün akabinde yazýyorum.” þeklinde baþlayan bir yazý insaný heyecanlandýrmaz mý?
Heyecanlandým ve yazýyý bir için su gibi okudum…
Sonra…
Yazar haným, Malatya’da Fethi Gemuhluoðlu ile ilgili bir etkinliðe katýlmak için davet edilmiþ ki, Fethi Gemuhluoðlu Malatya’nýn bir deðeri…
Kendi ifadesiyle; “Her þehre bir insandan varýlýr ve her þehir bir kaç insanýn mihmandarlýðýnda mayalanýr.”
Bu yönüyle Fatma hanýmýn yazacaklarýný merak etmiþtim lakin…
Hikâyeciliðiyle tanýdýðým Fatma Barbarosoðlu’nun birinci yazýsýndan Malatya’yý göremedim. Ýkinci yazýsýný bekledim, -iki gün aradan sonra- “Malatya'da Viyana usulü þnitzel...” baþlýklý yazýyý devþirdi…
Haydaaa…
Mutfak kültürü ile 81 ilde parmakla gösterilen Malatya’mýz meðer Fatma hanýma ne yedirmiþ; “Viyana usulü þnitzel”
Emin olun Malatya mutfaðýnda böyle bir menü yok, Fatma hanýma kim ve nerede bunu yedirmiþse…
Yani valilik tarafýndan Malatya’mýza davet edilen ve “Kuru ayaz, bol güneþ ve Malatya'da birkaç gün...” baþlýklý yazýsýyla (bakalým usta bir hikâyeci Malatya’mýzý nasýl tasvir eder) düþüncesiyle bizleri heyecanlandýran Fatma Barbarosoðlu’nun ikinci yazýsýndan da Malatya’yý göremedim.
Sanýrým o da kendisini anlamadýðýmýzýn farkýna varmýþ olacak ki; “Yazdýklarýmýn anlaþýlmasýný istiyorum, çok þey mi istiyorum?” baþlýklý üçüncü yazýsýný kaleme aldý…
“Malatya'nýn yemekleri tadýldý. Malatya Valisi Sayýn Vasip Þahin Malatya mutfaðýný hoþ bir sohbet eþliðinde misafirleri için bilinir kýldý.” cümleyi okuyunca gayrý ihtiyarý mahalli bir lehçe ile; “eeeh!” dedim ve okumaya devam ettim.
“Beþ Konaklar bölgesindeki Malatya Evi Malatya mutfaðýný sadece yemek deðil yaþam kültürü olarak da gayet güzel sunuyor. Gidildi görüldü, etkilenildi, Malatya usulü tarhana çorbasýna hayran kalýndý. Alabilmek, yapabilmek için bütün imkânlar seferber edildi. O halde niye mi Malatya'da Viyana usulü þnitzel baþlýklý bir yazý yazdým?”
O halde neden yazdýn Fatma Haným?
Hem Malatya’da o kadar anlatýlacak çok þey varken neden Malatya'da Viyana usulü þnitzel baþlýklý bir yazý yazdýn?
Senin gibi naif bir kaleme kim yanlýþ yaptý ya da sana kim Malatya’yý yanlýþ gösterdi?
Malatyalý bir yazar olarak kaleme aldýðýn her üç yazýda da Malatya’yý görmedim ben Fatma haným.
Ya Malatya’yý sana gereði gibi tanýtmadýlar ya da sen Malatya’yý yanlýþ anlamýþsýn Fatma haným. Hem yemeklerden çok Malatya’nýn anlatýlacak baþka yönleri varken sen ne diye Viyana usulü þnitzel’le gündeme geldin ki?
Ýnan bu senin þansýzlýðýn, bu saatten sonra kaç yazý yazarsan yaz seni hep Viyana usulü þnitzel’le hatýrlayacaðýz.
Aslýnda kaale almayacaktým tüm bu olup bitenleri lakin Malatya söz konusu olunca…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tasalanma Ey Reis!..
Baþbakanýn Malatya Mitingi
Yalnýz Deðilsin Reis!
Anneler Günü Safsatasý
"Auto Show"
Ey Dünyanýn Buzdaðlarý!..
Þiddetin Her Türlüsüne Hayýr
Goji Berry
O Hem Ulvi
"Para Veren Altýn Bulsun"

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Piyerloti
Akabe
Beydaðý"na Kar Düþtü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.