..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ramazan Karalar




4 Ocak 2014
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi?  
Ramazan Karalar
Kendimi, demokrasiyi çok seven, seçim dönemlerini bayram kabul eden bir insan olarak tarif edebilirim. Ancak ülkemiz ve özellikle ilimizdeki siyasetin yapmacýk, halký küçümseyen, enayi yerine koyan, halka gerçek manada seçme hakký tanýmayan yapýsýndan da son derece rahatsýzým.


:AECE:
Bildiðini bilen mi, Bilmediðini bilmeyen mi?
Kendimi, demokrasiyi çok seven, seçim dönemlerini bayram kabul eden bir insan olarak tarif edebilirim. Ancak ülkemiz ve özellikle ilimizdeki siyasetin yapmacýk, halký küçümseyen, enayi yerine koyan, halka gerçek manada seçme hakký tanýmayan yapýsýndan da son derece rahatsýzým.
29 Mart seçimlerine de ilimiz siyaseti yapmacýk gösterilerle hazýrlanýyor. Seçimlerde kararý halk verir. Ama kendilerini halkýn üzerinde gören bir siyasi yapý ve bu yapýnýn esiri olmuþ pek çok siyasetçi var.
Önümüzde yerel seçimler var. Bir çok partinin de adayý belli oldu.
Malum, genel seçimin aksine yerel seçimlerde partiden çok aday ismi ön plana çýkar.
Yani yerel seçimlerde partiye deðil, “bize en iyi hizmeti vereceðine inandýðýmýz kiþiye” oy veririz.
Bu yüzden deðil midir seçilen kiþi, seçimin ertesinde “Parti rozetimi çýkarýyorum. Ben herkesin belediye baþkanýyým” der. Ya da biz öyle olmasýný umut ederiz.
Büyük þehirlerin adaylarý arasýndaki sözlü atýþmalarý, bir de bu atýþmalara parti genel baþkanlarýnýn hele hele bir baþkanýn da girdiðini görünce neler geçti aklýmdan neler…
Bir tarafta ülkeyi tam anlamýyla kutuplaþmaya sürükleyen iktidar, diðer tarafta bütün bu olanlara seyirci kalan bir muhalefet. Acaba böyle bir siyasetten bu ülke neler kazanabilir? Halkýn seçmediði kiþilerin yönetimiyle nereye kadar gideriz bilemiyorum.
Bunlarý izlerken þehrimi düþündüm. Yine vatandaþlýk görevimizi yapacaðýz ve oy kullanacaðýz. Parti genel merkezlerince ili yönetmeye atananlar arasýndan bir tercih yapacaðýz. Güya demokratik bir seçim.
Peki ben nasýl bir belediye baþkaný istiyorum?
“Bu mahalleden bana az oy çýktý, ben oraya hizmet vermeyeyim” diyen birini deðil tabi ki.
Kentle ilgili olarak gerçekleþtirebileceði gerçekçi projeleri sýralayan bir baþkan mý yoksa rakip partinin adayýný eleþtiren bir baþkan mý?
Çevresini saran þakþakçýlarýn lafýndan çýkmayan bir baþkan mý yoksa herkesin fikrini soran, karþýt fikirlere de deðer veren bir belediye baþkaný mý?
“Ben dürüstüm” deyip üstünde oynadýðý ipi fýrýldak gibi çeviren biri mi, yoksa onu eleþtirenlere kin duyarak intikam için zaman kollayan biri mi?
Bir belediye baþkaný halkýn içinden geldiðini, halk'tan biri olduðunu her fýrsatta göstermeli. Belediyenin bütçesini çok iyi deðerlendirip, kenti için en iyi, en doðru hizmeti yapabilmeli. Gerçekleþtirdiði projelerde orta yolu iyi bulmalý. Birilerini ihya ederken kimilerini periþan etmemeli. ‘Mega', ‘ultra' gibi süslü isimler verilen ama içi çoðu zaman fos çýkan projelerle halkýn gözümü boyamamalý.
Aslýnda bu noktada bir gerçeðe de deðinmek lazým.
Belediye Baþkaný seçilen kiþi için ilk sýkýntý, koltuða oturduktan sonra baþlar.
“Biz þu kadar oy'la geldik, ama herkesin belediye baþkanýyýz” cümlesi, ‘kliþe' bir laftan öteye gitmiyor artýk. Zira, býrakýn herkesin belediye baþkaný olmayý, kendi seçmeninin baþkaný bile olamayanlarý çok gördük. Çevresindeki þakþakçýlarýn, ‘haklýsýn baþkan' diyenlerin dýþýnda kimseyi dinlemeyen ve görmeyenleri de çok gördük. Bu yüzden halkýn içine girmekten korkmayan, o makama onlarýn sayesinde oturduðunu unutmayan bir baþkan olmalý.
Ýnsanlarýn oylarýný aldýktan sonra, ‘gerçek' anlamda eþit hizmet veren bir belediye baþkaný olmalý.
Biliyorum, çok þey istiyorum.
Ama yakýn tarihte bu þehirde yaþananlarý ve yaþadýklarýmý düþününce, bu isteklerimin çok olmadýðýný düþünüyorum.
Konfüçyüs'ün þu sözleri, ne demek istediðimi sanýrým çok iyi anlatýyor: “Bildiðini bilenin arkasýndan gidiniz. Bildiðini bilmeyeni uyandýrýnýz. Bilmediðini bilene öðretiniz. Bilmediðini bilmeyenden kaçýnýz.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde
"Ne Yaptýn Kardeþ?"
Onu Tanýmak ve Anlamak
Þah! …ve Mat…
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor?
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn
Neler Oluyor, Açýlýmý Niye Kimse Açamýyor?
"En Sonunda Gelip Beni Götürdüler"
Cesur Yüreklere Ne Oldu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Senin Eline Diken Batar Mý?"
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan…
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Saadet Zinciri ve Türkiye Treni
Bakalým Daha Nelerimiz Çalýnacak?
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Halimiz Belli de Ýlmihalimiz Eksik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!" [Deneme]
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým [Deneme]
Sizin Ampul Kaç Mumluk? [Deneme]
Her Þeyi "Örtün"! [Deneme]


Ramazan Karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.