..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Ertuðrul ERDOÐAN




3 Aralýk 2013
  
Ertuðrul ERDOÐAN
Kafesteki Kalp’i okurken zaman zaman hüzünlenecek, zaman zamanda gülümseyeceksiniz. Kitapta Hacý Ferit Amca var ki, bakýn onu nasýl kandýrýyorlar. Not aldýðým bölümü aynen veriyorum: “Hacý Ferit Amca çok dindardý. Torununun sinemaya gitmesine asla müsaade etmezdi. Ama olayý çözmüþlerdi bir þekilde filmin gerçek adý sayesinde.


:AFCB:
Bu yazýmda ne siyasetten, ne bir filmden, ne de herhangi bir dünya sorunundan bahsedeceðim. Yazanlarýn iþi gücü ne olur? Tabi ki kitaplar… Kendi adýma dünyamý dolduran, onunla keyifli bir yolculuða çýkan ve onsuz yapamayanlardan birisi olarak sizlere bir solukta ve severek okuduðum Kezban Þahin TAYSUN’un “Kafesteki Kalp” adlý kitabýndan bahsedeceðim.

     Ýsterseniz üzerinde kalplerle iþlenmiþ kitabý tanýtmadan önce yazarýndan kýsaca bahsedeyim. Kitabýnýn sonunda kendisine destek verenlere teþekkür ettikten sonra ilk kitabýnýn 224. Sayfasýnýn son satýrlarýnda yazar, 1967 yýlýnda Eskiþehir’de doðduðunu, Yüksek Ziraat Mühendisi olarak görev yaptýðýný, birçok öykü dalýnda ödüllerinin olduðunu söylerken evli ve Kardelen adýnda bir kýzýnýn olduðunu da ekliyor.

     Taysun’un kitabýna geçmeden önce þunu samimi olarak ifade edeyim ki, Türkiye iyi bir kadýn yazarý kazanma yolunda olduðunu belirtmeden geçemeyeceðim. “Kafesti Kalp”i okurken, her satýrýyla okurunu kurgularýnýn içine çekmeyi sade diliyle baþarmýþ. Ýlk kitap yazar için çok önemlidir. Bir bebek gibidir. Onu okuruna sunarken itinayla iþler. En ufak ayrýntýyý kaçýrmamak ve her satýrýn anlam kazanmasý için gecesini gündüzüne katarak göz damarlarý çatlayýncaya kadar her satýrýný oya gibi iþler.

     Evet, kadýnlarýmýz… Onlara her platformda önem verdiðimizi söyler, ancak onlarý siyasetimizle, magandalýðýmýzla zaman zaman hor görür ve demir parmaklýlar ardýndaki pencerelere gizlerken o güzel deðerleri, saçýndan ayakuçlarýna kadar hep bizim zannederiz. Oysaki tanrý onlarý ve doðurduklarýný bize yalnýzca korumak ve kollamak için emanet vermiþtir. Ýþte kitabýn yazarý Kezban hanýmefendi sizi Gülþen’in evliliðe adým atýþýndan ikinci evliliðine giden süreçteki yaþamý Ankara ve Antalya günlüklerinde çok deðer verdiði üç büyüðü ile öylesine kurgu yapmýþ ki, kitabý ilk satýrlarýndan itibaren elinizden býrakamayacaksýnýz! Yazar kitabýn kahramanlarýndan Gülþen için derki: “… Oysa sýcak bir el dokunsa omuzlarýna daðýlacaktý bulutlarý ya da samimi bir bakýþ eritecekti içindeki buz daðlarýný. Þimdi haziran sýcaðýnda yüreði üþüyen bir gelindi o…” Kim bilir günümüzde kaç kadýn donuk bir heykel gibi yaþamýn girdaplarýnda boðuluyordur… Ve kim bilir kaç gelin hangi kaba bir elin yanaklarýnda patlayacaðýný ve ucuz bir kurþunun sýcaklýðýnda yavrularýný öksüz býrakacaðýný nereden bilebilirdi?

     Kitabýn içinde üç deðerli kiþiyi tanýyacaksýnýz. Cemal Amca, Meriç ve Emine Teyze… Bunlarýn konuþmalarý içinizi ýsýtýp, belki de yalpalayan yaþantýnýza ilaç olacaktýr. Bakýnýz Cemal Amca neler diyor: “… Kýzým insan iliþkileri çeþmeye benzer. Bize sevgilerini akýtan, insanlara ayný içtenlikle yanýt vermeliyiz. Yoksa çeþmenin suyu kesiliverir. Eðer biri seni çeþme yerine koyuyorsa ve akýttýðýn suyun deðerini bilmiyorsa kapat kurnayý, akmasýn boþ yere…”

     Kafesteki Kalp’i okurken zaman zaman hüzünlenecek, zaman zamanda gülümseyeceksiniz. Kitapta Hacý Ferit Amca var ki, bakýn onu nasýl kandýrýyorlar. Not aldýðým bölümü aynen veriyorum: “Hacý Ferit Amca çok dindardý. Torununun sinemaya gitmesine asla müsaade etmezdi. Ama olayý çözmüþlerdi bir þekilde filmin gerçek adý sayesinde.

     “Dede biz çok güzel bir filme gideceðiz arkadaþýmla
     “Ne filmi böyle gýzým
     “Müslüman filmi”
     “Kim oynuyor?”
     “Orhan Gencebay dede!”
     “Filmin adý ne?”
     “Yarabbim!”
     “Tamam, o zaman gidin yavrum sevaba girin”

     Taysun’un kitabýný okuduktan sonra tekrar kitabýn kapaðýna bakýp: “Türkiye’de Kadýnýn adý var mý?” diye sistemi yargýlayacaksýnýz. “Kadýn neden tek baþýna özgürce dýþarý çýkamaz, eðlenemez ve toplumca baský yer?” diye dudak bükeceksiniz!

     Gelin Gülþen’in kýzýna yazdýklarýndan sonra kitabý tanýtmaya son vereyim ve en kýsa zamanda edinerek okumanýzý þiddetle tavsiye ediyorum. Yazarý bir kez daha tebrik ediyor, birçok eseriyle edebiyatýmýzýn seçkin bir yerinde yýllar boyu iz býrakacaðýna da þimdiden inanýyorum.

     Gülþen’den kýzýna: “… Ben mutlu olmayý geç de olsa öðrendim kýzým. Beni tüm katmanlarýmla seven insanlar sayesinde. Sonra yakaladýðým deðerleri kaybetmemek için hep çaba içinde oldum. Sevdiklerime özen gösterdim. Kötülerimle ise harcý kendi doðrularým olan bir duvar ördüm. Mutluluðun hammaddesi birkaç güzel davranýþtýr. Ýçinde sevgi, saygý, hoþgörü, özveri ve güven olan. Ýþte bu yüzden bunlarý bulduðun insanda dur; fakat sahtesinden ayýrt etmek için sabýrlý ol”

     Keyifli okumalar diliyorum.

Ertuðrul Erdoðan
Aralýk 2013/Bursa
www.ertugrulerdogan.com     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sarý Ev [Þiir]
Sevda [Þiir]
Seninle [Þiir]
Sevdiceðim [Þiir]
Resim [Þiir]
Ordu'da [Þiir]
Kadýn Adamlar [Öykü]
Maydanoz Hilmi [Öykü]
Mutfak Penceresindeki Ýri Gözlüm [Öykü]
[Deneme]


Ertuðrul ERDOÐAN kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ertuðrul ERDOÐAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.