..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Özcan Nevres




20 Eylül 2001
Hormonsuz Gýda  
Özcan Nevres
Belki de yaþadýðým bu kilo sorunumun nedeni de bu yediðimiz hormonlu gýdalar


:BHAG:
Yýllar önce adýný anýmsayamadýðým bir Fransýz profesör, “bundan böyle insanlar hormonsuz ve saðlýklý et yiyebilmek için evlerinin bodrumunda tavþan yetiþtirmek zorunda kalacaklardýr” Profesörün savýný apartmanýmýzýn terasýnda piliç yetiþtirerek kanýtladým. 25 civciv alarak iþe baþladým. Altý tanesini kargalar yediler. Kalanlarý iyi bir koruma altýna alarak bu ummadýðým düþmanlardan kurtardým.
Ýlk kez baþladýðým bu iþte acemiliðimin kurbaný oldum. Hepsini ayný gün aldýðýmdan ayný zamanda büyüyüp kesime geldiler. Bu yüzden piliç etinden, olabildiðince lezzetli olmasýna raðmen býktýk. Bu üretime her hafta üçer beþer civciv alarak devam etmek gerektiðini bu býkkýnlýk sayesinde öðrenmiþ oldum. Neyse ki o günler gelenimiz gidenimiz çoktu. Tüketmekte fazla zorlanmadýk.
Çocuklarým yavru tavþan istemiþlerdi. Çok küçük Þinþina cinsi diþi yavru aldým. Kýsa zamanda evde barýnamayacak kadar büyüdü. Götürüp apartmanýmýzýn bodrumuna yerleþtirdik. Orasý ayný zamanda benim atölyemdi. Onu yere serdiðim gazetelerin üzerine pislemeye alýþtýrdým. Üç aylýk olduðunda ayaðýma sarýlýp eþ aradýðýný anlatmaya baþladý. Tabi ki davranýþýyla. Bir arkadaþým yeðeninin bir erkek tavþaný olduðunu, diþileri kesip yediði halde çok iyi bir cins olduðu için kesmeye kýyamadýðýný söyledi. Orada da bir yanlýþ yaptýk. Diþiyi erkeðin yanýna götüreceðimize, erkeði diþinin yanýna getirdik. Çok korkmuþ olan erkek gizlenecek yer arýyordu. Benim diþi tavþan olabildiðince kösnük, habire erkeðin etrafýnda dolanýyordu. Erkeðin üzerine çýkacak kadar iþi azýtýnca erkek korkuyu býrakýp gerekeni yaptý. Yarým saat sonra erkek kovalamaya, diþi ise kaçacak yer aramaya baþladý. Hemen erkeði yakalayýp ait olduðu yere götürdüm. Doðrusu merak ediyordum. Yedi kiloluk melez erkek ile üç kiloluk þinþinadan nasýl yavru alacaktým. Yirmi sekiz gün sonra dört yavru doðurdu. Ýlk bakýþta akla bunlar yaþar mý gibi bir düþünce geliyor. Öylesine küçükler. ,
Ýki ay sonra beþ tavþaný bodrum katta beslemeye devam etmek çok zor gelmeye baþladý. Her gün koca bodrumu boydan boya temizle, kireç tozu at ve sonra tekrar süpür. Olacak iþ deðildi. Gereken hazýrlýklarý yaptýktan sonra arazimizin içindeki büyük baþ hayvan damýna taþýdým onlarý. Daha sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden dokuz diþi bir erkek Yenizelanda tavþaný aldým. Onlarý da diðerlerinin yanýna koydum.
Ýyi besledim onlarý. Hepsi yaðlandýlar ve üremez oldular. Az sayýda üreyenleri de gelincik boðdu. Tavþanlarýn ulaþamadýðý yere koyduðum fare zehrini yemiþ farenin kanýný emen gelinciðin ölüsünü gördüðümdeki sevincim uzun sürmedi. Bu kez üç kilidi kýrma becerisi gösteren hýrsýzlara kurban oldum. Sonuç; tavþan üretiminde baþarýsýzlýk.
Þimdilerde bahçeli bir eve taþýnmayý ve orada hormonsuz sebze,tavuk ve tavþan yetiþtirmeyi düþünüyorum. Zira hormonlu tüm gýdalarda damak zevki bulamýyorum. Apartmanýmýzýn terasýnda yetiþtirdiðim piliçlerin lezzetini diðer etlerin hiç birinde bulamadým. Belki de yaþadýðým kilo sorunumun nedeni de bu yediðimiz hormonlu gýdalar. Doðal olarak emeklilerin iþten kopma sendromuna, bu tür uðraþlarla bir çözüm olasýlýðý da var. Saðlýklý et ve sebze yemenin yanýnda, zaman öldürmek için bilgisayarýn karþýsýnda saatlerce oturmaktan da kurtulmuþ olurum.
                                   Özcan NEVRES
12 Mart 2001 Pazartesi






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhabbet Kuþlarý Nasýl Üretilir
Baðýmsýz Aday Deli Osman
Tarýmda Neden Ýlerliyemiyoruz
Dilinin Belasý
Terör ve Geleceðimiz
Hayvan Severlikteki Tezatlar
Aþýrýlýðýn Sonu
Sefalet Podyumda
Yaþadýklarýmýzdan
Tarýmda Gerilemenin Nedenleri

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Onu Ölesiye Sevmiþti
Severek Ayrılalım
Mutluluðu Ölümü Ararken Buldu
Mustafa Efe
Bir Zamanlar Ben De Politikacýydým
Neden Terk Ettin
Güz Gülleri Gibi
O Yalancının Biriydi
Aþk Bu Mudur
Ölümüne Aşk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.