..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > 7nci Sanat (Sinema) > osman tatlý




24 Temmuz 2013
Müslümanlar ve Sinema 2  
osman tatlý
Sinema dün olduðu gibi bugün de yarýnlar da kültürel ve sosyal alanýnda en önemli ve en büyük silahtýr. Bugün bu silah Amerika’nýn elinde olduðu için Amerikalaþýyoruz. Bu tehlikeyi görmek lazým.


:AEBF:

Müslümanlarýn, Osmanlýnýn yýkýlmasýndan sonra siyasi platformda zayýflamasý ve var olma mücadelesini siyasi alan kaydýrmalarý; geleneksel anlayýþýn, geliþen ve deðiþsen toplumsal olgularý okuyamamasý nedeniyle sinemanýn önemini kavrayamadýlar. Sadece bireysel ya da cemaat olarak deðil, Ortadoðu ülkeleri olarak da sinemanýn önemini ve gücünü fark edemediler.

Müslümanlarýn, boþ býraktýðý alaný baþkalarý çok büyük hýrslarla doldurdular ve köþeye öyle bir oturdular ki Müslümanlar kendine yer bulmakta zorlanýyorlar. Bu alanda diðerleri öylesine güçlendiler ki Müslümanlar bu alana girmeye korkar oldular…

Peki, günümüzde durum nedir? Müslümanlar hala dile getirilmese de hala siyasi alanda varlýðýný ispatlama derdin de olduklarýndan kültürel ve sosyal olaylarý ele alma konusunda hala gerekeni göremiyor ve önemsemiyorlar. Hala sinemanýn içine yolculuk yapma konusunda isteksiz ve mesafeliler. Bunun altýnda birazda Müslümanlarýn seküler olma korkusu, sinema ortamlarýnda kiþiliklerini ve ahlaklarýný koruyamama endiþeleri var. Evet, Müslümanlar, filmlerden ve ortamlardan etkilenmekten korktuklarýnda sadece izlemekle yetinmeyi tercih ediyorlar. Ve insanlarýný sinema ortamlarýndan uzak tutuyorlar… Bu endiþe, daha büyük endiþelerin önüne geçtiðini bile göremiyorlar. Çünkü sinema, Müslümanlarý deðiþime uðratýyor, etkiliyor. Buna raðmen sinemanýn gücünü kullanma konusunda cesaretleri yok. Çünkü sinemaya dair projeleri yok. Eleþtirmenleri yok. Senaristleri yok. Yönetmenleri yok. Sinema tarihçileri yok. Sinema oyuncularý yok. Sinema yazarlarý yok. Yok yok yok.

Cemaat önderlerin ve önde gelenlerin; Müslüman aydýnlarýn, yazarlarýn ve düþünürlerin hala eski kuþak olmasý, hala eski düþüncelerle olaylarý ele almalarý; günümüz sosyal ve kültürel geliþmelere yabancý kalmalarý, sadece siyasi alana yoðunlaþmalarý; yeni kuþaðý anlamak istememeleri ve gençlerin bu konularda önlerini týkamalarý, bu alanlarda okumalar yapýlmamasý; eski ve öncü kuþaðýn okumamasý ama kendini yeterli görme egolarý gibi nedenlerle sinema gibi konulara eðilim olmamakta. Hala eski konular konuþulup, tartýþýlmakta ve eski yöntem, anlayýþlarla topluma yön vermeye çalýþýlmakta. Durum böyle olunca ilerleme kayýt edilmemekte ve kuþak çatýþmasý yaþanmaktadýr.

Peki, ne yapmalý? Bu sorunun cevabý kolay ama eyleme geçilmesi zor bir cevabý vardýr. Müslümanlar yavaþ yavaþ sinemayla ilgilenseler de daha önce dediðim gibi sadece izlemeyle sýnýrlý kalan bir ilgidir. Ötesine yönelik bir eylem ufukta görünmüyor.

Öncelikle Müslümanlarýn, sinemayý bir hobi olarak görmeyi býrakmalarý lazýmdýr. Olayý amatörü deðil, profesyonel tarafýnda yer almaya baþlamalýdýrlar. Sinema bir hobi deðil. Her iþ gibi bir uzmanlýk alanýdýr. Müslümanlarýn uzman sinema adamlarý olmalýdýr.

Hobi olarak görülmesi býrakýlan sinemanýn, ciddiyeti daha çok sorgulanacaktýr. Ve projeler üretilecektir.
Sinemanýn kendisinden ve ortamýndan korkulmamalýdýr. Korku, uzak kalýndýkça kâbusa dönüþür. Sinema, Müslüman’ýn kabusu olmadan, korkunun önüne geçilmelidir.

Müslümanlarýn, izleyici koltuðundan kalkýp, yönetmen koltuðuna oturmaya baþlamalýlar.
Gençlerin bu alanlarda önleri açýlmalý ve teþvik edilmeliler. Sinema alanýndan ya da sanattan soðutulmamalý ve bu alanlarda önleri týkanmamalýdýr.

Sinema dün olduðu gibi bugün de yarýnlar da kültürel ve sosyal alanýnda en önemli ve en büyük silahtýr. Bugün bu silah Amerika’nýn elinde olduðu için Amerikalaþýyoruz. Bu tehlikeyi görmek lazým.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 7nci sanat (sinema) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müslümanlar ve Sinema V
Müslümanlar ve Sinema 4
Müslümanlar ve Sinema I
Müslümanlar ve Sinema 3

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gölge Cinayetler: Farklý Kurgusuyla Bir Ýlk
Öðretmenler Öðrenciden Kitap Özeti Ýstemeyin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.