..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Ahmet Sargýn




12 Mart 2013
Yozgat Sorgun Kapaklý Köyü Þiir Þöleni  
Þiir Þöleni

Ahmet Sargýn


Yozgat Sorgun Kapaklý Köyü Þiir Eðlence ve Müzik Programý


:BJEF:
Kapaklý Köyü Þiir Müzik ve Eðlence Þenliði


Ýlçemize baðlý Kapaklý köyünde geçen pafta tadýna doyum olmayan birlik, kardeþlik, dayanýþma gecesinde, Kapaklý hemþehrilerimizle, ozanlarýmýz la, þairlerimizle bir araya gedik, unutulmaz bir gece yaþadýk.
Kapaklý þair Hacý Yiðid’in destanlar yaktýðý tarihi eski olan bir köyümüz.
1530 yýllarýnda Kanuni Sultan Süleyman zamanýnda Konar -Göçer Yörükan Taifesinden Ali beðlü cemaati tarafýndan kurulan 7 hanelik bir mezra iken, 1840 yýllarýnda 17 hanelik Bozok Sancaðý- Sorgun kazasýna baðlý bir yerleþim yeri olarak Temettuat kayýtlarýna geçiyor. Sonraki yýllarda Çekerek ilçesine baðlanan Kapaklý, 2005 yýlýnda köy halkýnýn isteðiyle tekrar Sorgun’a baðlanmýþ.
Köy çok göç vermiþ. Yozgat dýþýnda olduðu gibi, Sorgun’a en az yüzden fazla hanenin göçtüðü söyleniyor. Bu geceye Sorgun’da yaþayan köylüler de büyük ilgi vardý.
Ýlkokulun bir sýnýfýnda düzenlenen programý birçok davetli ayakta izlemek mecburiyetinde kalmasýna raðmen geç vakte kadar herkes konuþmalarý, ozanlarý, þairleri can kulaðý ile dinledi.
Yoþayder Baþkaný Ahmet Sargýn hocamýn çok güzel sunumuyla türküler söylendi, þiirler okundu, baðlamalar çalýndý.
Hacý Yiðid, Hüseyin Adak, Mehmet Ali Ýlbaþ, Mustafa Köksal, Edip Ali Yazgan, Yusuf Koç þiirleriyle bizleri duygulandýrdýlar.
Bahaddin Avcý hoca efendinin söylediði ilahi ise dinleyenleri manevi aleme götürdü.
Siniler dolusu arabaþý, kazanlar dolusu hazýrlanan çorbalar misafirlere ikram edildi. Arabaþý gerçekten çok güzel olmuþtu. Hazýrlayanlarýn ellerine saðlýk, geçmiþlerine rahmet olsun. Sonra Hedik, ardýndan sýcak çaylar, zaten sýcak olan ortamý daha da ýsýttý.
Bu gece gerçekten güzeldi. Hem dilimiz, hem yüreðimiz tatlandý. Aþýk Rýza Kaygusuz, Aþýk Kadir öðren ve Ozan Neþet Ýçöz söyledikleri türkülerle dinleyenleri hoþnut ettiler.
Ýl Genel Meclisi Eski Baþkaný Üzeyir Arslan, muhtar Ýlhami Ekinci, dernek yönetim kululu üyesi iþ adamý Ali Arslan’da konuþmalarýnda sað olsunlar güzel þeylere deðindiler.
Günün sürprizini Kapaklý dernek baþkaný Hacý beye Plaket vererek yaptýk. Hacý Yiðid, kültürümüze, þiirimize 5 adet þiir kitabý yayýnlayarak önemli hizmetlerde bulunmuþtur. Soyaþad’ýn her türlü faaliyetlerinde de yönetim kurulu üyesi olarak fedakarca görev almýþtýr. O bakýmdan Hacý beyi onure edelim dedik, güzel de oldu. Hacý beyi duygu yüklü anlar yaþadý.
Gece sýcaktý. kapaklý köyü halký bizleri baðrýna bastý. Gelenek ve göreneklerine baðlý, misafirperver, sýcak insanlar olduklarýný bir kez daha gösterdiler.
Kapaklý’ da sazýn, sözün, sohbetin, fýkranýn, duygu ve düþüncelerin paylaþýldýðý unutulmaz eðlencede hasýl oldu. Ozanlar, þairler, Kapaklýlar, uzaktakiler, yakýndakiler Arabaþý sofrasýnda, ozanlarýn sazýnýn telinde, þairlerin þiirinin dilinde buluþtular, kaynaþtýlar, bir ve beraber oldular.
Her þey güzeldi. Bu geceyi düzenleyen Hacý Yiðid ve Ali Arslan’a, dernek yönetim kurulu üyelerine, geceye destek veren Üzeyir Arslan, Osman Polat, köy Muhtarý Ýlhami Ekinci, okul müdürü Ünal beye, Yoþayder Baþkaný Ahmet Sargýn hocama, Yerköy Aþýklar Derneði Baþkaný Aþýk Kadir Öðren’e, þairlerimize, ozanlarýmýza programa davetli olarak katýlan Kapaklý köyü halkýna teþekkür ediyorum. Saðolun, varolun...Dilerim bu dayanýþma her yaz “Kapaklý Þenliði” ile sürer gider.
***************************************
Kapaklý köyü þiir ve müzik þenliði


Ahmet Sargýn
Hafta sonu (cumartesi günü) Sorgun Kapaklý Köyüne davetliydik. Kapaklý Köyü Kültür ve Sosyal Yardýmlaþma Derneði Baþkaný Þair Hacý Yiðid’in ve Kapaklý Köyü sakinlerinin misafiri olduk. Yozgat’ýn geleneksel yemeði Arabaþý ikramýndan sonra þiir ve müzik þöleni baþladý.

Bir araya gelmeyi, dostluðu, kardeþliði ve sosyal yardýmlaþmayý amaçlayan bu güzel program Kapaklý Köyünün tanýtýmý adýna ciddi ve seviyeli bir program oldu.

Yerköy, Yozgat ve Sorgun’dan þair –yazar- ozan dostlarýmýzla bir olup akþam ezanýndan önce ulaþtýk Kapaklý Köyüne…Köy, Çekerek yolu üzerinde Beyyurdu karþýsýnda yüksek bir mekanda dað yamacýnýn eteðinde kurulmuþ þirin bir köy. Köyün kurucularý “Kapaklý” Cemaatine mensup insanlar. Bölge daha çok orman ve hayvancýlýk geçimine müsait bir alan olarak gözüküyor.

Kapaklý büyük ve görkemli bir camisi ile dikkatinizi çekiyor. Ýnsanlarý cana yakýn, misafirperver, inancýna düþkün; Anadolu insanýnýn sýcakkanlýlýðýný taþýyor. O sýcakkanlýlýkla bizleri baðýrlarýna basýp, hizmette kusur etmediler. Hem sofralarýný hem de gönüllerini açtýlar .
Kadýn, kýz, erkek, büyük – küçük onlarca insan Kapaklý Köyü Kültür ve Sosyal Yardýmlaþma Derneðinin davetine icabet etmiþ okulda toplanmýþlardý..Bizim ulaþmamýzla birlikte mekan týklým týklým doldu ve bir çok insan programý ayakta izlemek zorunda kaldý.

Programa konuk olarak davet edilenler: Yozgat’tan Þairler ve Yazarlar Derneði adýna ben ve eðitimci þair arkadaþým Yusuf Koç, Sorgun’dan Araþtýrmacý Yazar Selam Gazetesinin Sahibi SOYAÞAD Baþkaný Durali Doðan, Þair Hüseyin Adak, Mehmet Ali Ýlbaþ, Edip Ali Yazgan, Mustafa Köksal, Aþýk Rýza Kaygýsuz; Yerköy’den Halk Aþýklarý Derneði Baþkaný Kadir Öðren- Çapanoðlu, Ozan Neþet Ýçöz ve arkadaþlarý katýldýlar.

Kapaklý Köyü Kültür ve Sosyal Yardýmlaþma Derneði Baþkaný Hacý Yiðid, yönetim kurulu üyeleri, eski Ýl Genel Meclisi Üyesi ve Baþkaný Üzeyir Arslan, Muhtar Ýlhami Ekinci, Ali Arslan ve bütün köy halký davete icabet etmiþler okulun bütün sýnýflarýný doldurmuþlardý.
Konuklara önce Yozgat’ýn geleneksel yemeði ve kýþ mevsiminin sýcak içeceði “ Arabaþý” ikram edildi. Sýcak ve demli çaylarla birlikte mekâný ýsýtan sobanýn etrafýnda yoðunlaþan köylüler þiir müzik ve eðlence programýný izlemeye koyuldular. Sofra duasýný yapan Bahattin Avcý hoca o güzel sesiyle bir de ilahi seslendirip gönüllere sýmsýcacýk bir mesaj ulaþtýrýverdi.

Günün anlam ve önemi üzerine konuþan Kapaklý Köyü Dernek Baþkaný Hacý Yiðid, Þairler ozanlar adýna konuþan Araþtýrmacý- Yazar Durali Doðan,siyasiler adýna konuþan Üzeyir Arslan birlik beraberlik mesajlarý vererek halk kültürünün yaþatýlmasý, dostluðun, kaynaþmanýn, kardeþliðin üzerinde durdular.

Programýn þair konuklarý: Mehmet Ali Ýlbaþ, Hüseyin Adak, Yusuf Koç, Edip Ali Yazgan, Mustafa Köksal, Durali Doðan, Haci Yiðid ve ben þiir yorumlarýmýzla halký selamladýk. Aþýk ve ozanlardan, Aþýk Kadir Öðren, Ozan Neþet Ýçöz ve Aþýk Rýza Kaygýsuz da saz ve sözleriyle konuklara doyumsuz bir gece yaþattýÝar. Coþku dolu alkýþlar- birlik ve baraberlik adýna çalýnýp güzel bir mutluluk tablosu oluþturuldu.

Eski Köy Odalarýnýn muhabbeti canlandý anýlarýmýzda, unutulmuþ geleneklerin göreneklerin yaþatýlmasý adýna hoþ, yerinde güzel bir programdý doðrusu…Birlik ve beraberliðin saðlanmasý, kardeþlik duygularýnýn pekiþmesi, kaynaþma adýna son derece önemli ve güzel bir programdý. Emeði geçen dostlarýmýza teþekkür ediyor, emeklerine yüreklerine ve alýn terlerine saðlýk diliyoruz.

Bizlere sofrasýný, gönlünü ve kucaðýný açan Kapaklý Köyü sakinleri var olun!...Kapaklý Köyü derneði Baþkaný Hacý Yiðid kardeþim var olasýn, derneðin yönetim kurulu üyeleri, Ýl Genel Meclis Üyesi Üzeyir Arslan, Köy Muhtarý Ýlhami Ekinci Ali Arslan ve tüm köy halký s hep birlikte var olun, sað olun teþekkürler…Sizlerle birlikte çocukluðumuzdaki o Köy odalarý muhabbetinin tadýný aldýk.

Kapaklý’dan ayrýlýrken gecenin sýcak ve dostluk dolu muhabbetini konuþmaya devam ettik. Köylüler bizi ayný sýcakkanlýlýkla ve ayný misafirperver duygularla uðurladýlar.Gecenin karanlýðýný aydýnlatan inanç, iman ve dostluk örneði Kapaklý Semalarýnda yýldýzlarla buluþup bölgenin tüm köylerini selamlýyordu…Yüreði kocaman insanlar var olun!...Köyün çocuklarýný geleceðe hazýrlayan Kayserili Öðretmenim sen de var ol !. Hepinizi muhabbetle, hürmetle selamlýyoruz…
Ahmet SARGIN
Yozgat Þairler ve Yazarlar Derneði Baþkaný



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
2018 Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni
Yozgat Tanýtým Günleri Muhteþemdi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yozgat Fatih Sultan Mehmet Ortaokulunda Kariyer Günleri
Altýn Tesbih ve Fatma Çetin Kabadayý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yozgat Agahefendi Ýlköðretimde Yazarlýk Dersi [Þiir]
Bir Selam Gönder [Þiir]
Yolun Açýk Olsun [Þiir]
Ýçim Yanýyor! [Þiir]
Seni Seviyorum [Þiir]
Kurtlar Sofrasý [Þiir]
Yaktýn da Gittin [Þiir]
Özledim Seni [Þiir]
Fatma Çetin Kabadayý Ýle Röportaj [Roman]
Yozgat Sevdalýlarý Þairler Antolojisi - 2021 [Eleþtiri]


Ahmet Sargýn kimdir?

Emekli Öðretmen Yozgat Þairler Yazarlar Birlið Baþkaný

Etkilendiði Yazarlar:
Türk Yazarlarý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Sargýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.