..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ahmet Odabaþ




24 Þubat 2013
Kendine Ayrýlan Zaman  
Ahmet Odabaþ
Kendimize gerektiði kadar zaman ayýrmadýðýmýz gibi bir düþüncem var. Ýnsan baþkasýna karþý olur da, kendisine karþý da cimri olur mu. Baþka bir kaynaktan bilgi aldýðýmýzda, Amerika” yý keþfetmiþ gibi seviniriz. Oysa gerçek hemen yanýbaþýmýzda.


:AAAB:
          Kendimize gerektiði kadar zaman ayýrmadýðýmýz gibi bir düþüncem var. Ýnsan baþkasýna karþý olur da, kendisine karþý da cimri olur mu. Baþka bir kaynaktan bilgi aldýðýmýzda, Amerika” yý keþfetmiþ gibi seviniriz. Oysa gerçek hemen yanýbaþýmýzda.

     Önce siz bir insansýnýz. Tüm diðer insanlardan farkýnýz yok. Onlarda anne ve babalarýnýn genlerinden ve yedikleri patlýcan, biber ve domatesin katkýlarý ile oluþmuþ bir maddeler yýðýný. Sen bir madde yýðýnýsýn, demir kalsiyum, azot, oksijen ve benzerleri.... Ben bir madde yýðýnýyým ayný þekilde.

     Bu ne biçim komedi, aþktan söz ediyorsun. Aslýnda hiç kimsenin görevi bir diðerinden farklý deðil. Doðanýn bir parçasý olan insan, eðer merak ediyorsa, doðadaki yerini, var olmasýnýn neden ve sonuçlarýný biraz olsun tartýþmalýdýr. Tartýþmasa veya bilmese ne olur. Hiçbir þey olmaz. Ancak, bilmek ve araþtýrmak insanýn doðasýnda var olan bir yetenek, belki de bir görev olarak düþünülebilir.

     Biz yalnýzca kendimiz için yaþadýðýmýzý sansak da, doðanýn, tüm insanlýðýn, yaþadýðýmýz toplumun bir parçasýyýz. Irak”ta bombalar altýnda yaþama savaþa veren büyüklü-küçüklü insanlar, benim kardeþim. Onlarý bombalayarak getirisinden yararlanmak isteyen insanlar da öyle. Bu ne biçim komedi...

     Brezilya”da yanan depoyu yaðmalayan ve ekonomik zorluklar içindeki insanlar bizim parçamýz. Annesinin köprü altýnda terk ettiði çocuklar da bizim çocuklarýmýz.

     Kendimize hak ettiðimiz deðeri vermeli, ne olduðumuzu düþünerek hem kendimize, hem yaþadýðýmýz topluma hem de bir parçasý olduðumuz doðaya gereken saygýyý gereken sevgiyi göstermeliyiz.

     Yalnýzca ihtiyaçlarýný fizik yasalarýna göre gideren ilkel varlýklardan farklý olduðumuzu, olmamýzý gerektiðini unutmamalýyýz. Bütün saðlýklý olmadýktan sonra, parça tek baþýna saðlýklý olamaz.

     Bayýndýr yaþadýðým ilçe. Sokaklarý pýrýl pýrýl olmalý. Çarþýsý pazarý rengarenk olmalý. Ýþletmeler benim olmalý demiyorum, güzel olmalý. Her yaný yeþillendirmek ve saðlýklý bir ortamda yaþamayý tercih etmek durumundayýz.

     Hukukçu kardeþimiz, hukukun her yerde ve herkes için gerekli olduðunu biliyor. Peki adil bir yargýlama için üzerine düþen görevi yerine getiriyor mu. Bana kalýrsa bir deðil pek çok aksaklýkla yüz yüzeyiz.

     Yürüme zorluðu çekene kadar adliye merdiveninden çýkmanýn bir zorluk olduðunu düþünmemiþtim. Yaþa ve gör. Sokakta kalan çocuðun çektiði zorluðu hissetmek için sokakta kalmak gerekir mi.

     Yanan ormandaki kaplumbaðanýn çektiði acýyý anlamak için kaplumbaða olmaya veya bir yangýnýn ortasýna düþmeye gerek yok. Düþünme gereði var yalnýzca. Kendimizi baþkasýnýn yerine koyabilmemiz, onun mutluluðunu ve hüznünü hissetmemiz gerekir.

     Böyle olunca yaþamýn anlamý ve aþkýn anlamý bambaþka olacaktý




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masum Bir Gen'in Ýtiraflarý
Rastlantý ve Uygarlýk
Köy Enstitüleri Neden Kapandý
Eðitim, Hukuk Eðitimi, Ölçme ve Deðerlendirme
Trabzon - Ýzmir
Ulusal Arpalýklar ve Üretim
Edirne'den Hakkari'ye
Kendinle Ýlgilenme Sanatý
Kitaplar Üstüne
Beklentiler ve Sonuç (Pardon)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.