..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Yeraltý > Þenol Durmuþ




23 Kasým 2012
Rýfký  
Þenol Durmuþ
Rýfký çok zeki bir çocuktu. Küçük dünyasýnda bile çevresinde dönen o koca dünyayý merakla izlerdi. Yumurtayý çok severdi. Bir gün komþusunun kümesine izinsiz girdi. Yumurtalarýn hepsini çalýp diðer çocuklarla beraber yedi. Bu daha sonra onda bir alýþkanlýk yapacaktý. Mahallesindeki diðer kümeslere de girdi. Kýsa bir sürede adý yumurta hýrsýzýna çýkmýþtý.


:AGGA:
Rýfký çok zeki bir çocuktu. Küçük dünyasýnda bile çevresinde dönen o koca dünyayý merakla izlerdi. Yumurtayý çok severdi. Bir gün komþusunun kümesine izinsiz girdi. Yumurtalarýn hepsini çalýp diðer çocuklarla beraber yedi. Bu daha sonra onda bir alýþkanlýk yapacaktý. Mahallesindeki diðer kümeslere de girdi. Kýsa bir sürede adý yumurta hýrsýzýna çýkmýþtý. Bir gün o kümese giremedi. Ortaokula gidiyordu ve bir hayli büyümüþtü. Ýlkokula giden birkaç çocuðu yolundan çevirdi. Onlardan birisiyle anlaþtý. Onu kümese sokarken kendisi de gözcülük yapýyordu. Lise sona kadarda bu durum devam etti. O yýllarda bir gün okuldan erken döndü. Gözlerine inanamadý. Babasý annesini beceriyordu. Kapý arkasýna saklanýrken üzüntüsünden aðlýyordu. Annesini çok severdi. Babasýndan nefret ettiði ilk gündü. Merak etmiþti . Babasý acaba bunu neden yapýyordu. Babasý bir gün bir ses duydu. Hýrsýz telaþýyla donunu giydi. Koþup kapýyý açtýðýnda Rýfký’yý yakaladý. Rýfký onlarý izliyordu. Feci bir dayak yemiþti.

Rýfký daha sonra iyi bir gözcü oldu. Komþularýný da izliyordu. Bir delik, bir pencere bir kapý aralýðý onun için yeterliydi. Öðretmeni Sevim hanýmda bu bakýþlarý yakalamýþtý. Tahta’yý karalarken Rýfký onun bacaklarýný geniþ kalçasýný izliyordu. Öðretmeni de bu rahatsýz gözleri fark etmiþti. O da Rýfký’yý dövmeye baþladý.

O yýllarda dilencileri de merakla izlerdi. Onlarýn para kazanma þekli hoþuna gitmiþti. Ýleri de onun için iyi bir meslek olabilirdi. Neden olmayacaktý ki? Askerden döndüðünde babasý onu evden kovdu. O da çocukluk arkadaþlarýndan birinin sayesinde bir ev tuttu. Arkadaþý evliydi. Yan komþusuna ait olan tek katlý gecekonduyu ona verdi. Arkadaþý bir gün iþten eve geldiðinde gözlerine inanamadý. Rýfký bir yatakta karýsýný beceriyordu. Bunu neden yaptýðýný sorunca Rýfký utanmýþtý. Bir cevap veremiyordu. Arkadaþý evi hemen terk etti. Kadýnýn yeni kocasý artýk Rýfký olmuþtu. Bir süre geçtikten sonra Rýfký kadýna artýk bakamayacaðýný söyledi. Kadýn onu anlayýþla karþýladý. Kendisine bile bakamayan sefil bir adam bir kadýna nasýl bakacaktý.Kadýn semtte baþka bir bekar adamýn evine taþýndý. Kadýn sonra o evden de taþýndý. Sonra bir diðerine derken semtteki bütün bekar evlerini dolaþmak zorunda kalacaktý. Semt ahalisi bu yüzden Rýfký’yý suçladý. Bir yuvanýn daðýlmasýna sebep olmuþtu. Sonra birçoðu da Rýfký yüzünden o kadýný becermek zorunda kalmýþtý. Bu suça ortak olmanýn vicdan azabý çekiliyordu. Sonra hepsi birden toplandý. Rýfký güzel bir meydan dayaðý yedi. Bu dayaktan sonra Rýfký farkýna vardý. Sanki üstünden büyük bir yük kalkmýþtý. Bütün suçlarýndan, günahlarýndan arýnmýþ gibiydi. Sonra içmeye baþladý, sürekli içiyordu. Ýçtikçe günahlarýný masaya yatýrýyordu. Gecekondusuna gelen insanlar da vardý. Onlar da Rýfký gibi günah iþlemiþ insanlardý. Birçoðu onun gibi iþsiz güçsüzdü. Onun gibi hýrsýzlýk yapmýþtý. Komþusunu veya bir akrabasýný onun gibi becermiþti. Sürekli tartýþtýlar, devamlý içtiler. Birbirlerini suçladýlar. Sonra ne olduysa hepsi birden Rýfký’yý suçladý. Onu feci bir þekilde dövdüler. Birçok kemiði kýrýlmýþtý.

Uzun bir süre hastanede yattý. Kimseden de þikayetçi olmadý. Eðer ortada bir suçlu varsa o da kendisiydi. Ona bir yeþil kart verdiler. Senede elli torba kömür, üç ayda bir kaymakamlýk yardýmý ile geçinmeye razýydý. Dondurucu kýþ mevsimlerinde bile o kömürleri yakmadý. Kahveci Þabana yarý fiyatýna sattý. Aldýðý parayla þarap aldý. Ýçerken düþünüyordu. Bütün hata kendisindeydi. Çok günah iþlemiþti.

Bir süre sonra kapý çalýndý. Onu döven arkadaþlarý ona gülümseyerek bakýyordu. Hepsinin elinde de birer yeþil kart vardý ve hepside Rýfký’dan özür diliyordu. Hepside onun gibi kömürleri satmýþtý. Semtteki bütün kahvelerde sobalar yanýyordu. Ýnsanlar onlarýn sayesinde ýsýnýyordu. Dýþarýda yaðan kar dondurucu soðuk onlarý etkilemiyordu. Þiþeler peþ peþe devrilirken hepside mutluydu. Rýfký dahada mutluydu. Semt halký, esnaflar, kahveciler, müþteriler ilk defa onlara saygý göstermiþti. Bu saygýnýn gururuyla sabaha kadar içtiler.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yeraltý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Köpeklerin Aþký
Topal Hayri
Pavlovun Köpekleri
Cafer Kalfanýn Ýsyaný
Pavlovun Köpekleri 2
Cafer Kalfa
Cafer Kalfa Konstantinopoliste
Gerzekler
Ýþsiz ve Öfkeli

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Güzel Ýstanbul
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Ýdam Ýsteriz
Pavyon Sokaklarý
Dilenciler Köyü
Gel Abi...
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.