..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Aysun Güven




22 Kasým 2012
Zeus'un Kýzý; Arkasý Yarýn  
Aysun Güven
Bir kadýnýn yaratýcýlýðý, çalýþtýðý ve yarattýðý kadarý ile ölçülüyorsa yetiþtirdiði çocuklarýndan emekliliði mümkün müdür ? Hatta herhangi bir güvencesi olmadýðý için, mutlu olmayan nice kadýn boþanamamakta. Güvence altýna alýnamayan hayatlar kayýptýr. Bu kayýp hayatlardan ise, bir þeyler beklemek tümden ayýptýr. Kafiyeyi bozmak için olsa bile, bu kadýnlarýn neden hala sessiz kalabildiðine inanamýyorum


:ADHE:
Kadýn ve adam yeni bir eve taþýnýrlar. Her zaman özlemini çektikleri, pembe panjurlar, geniþ bir salon, belki de kocaman çalýþma odalarý ve küvet. Bahçede küçük bir havuz bile olabilir. Neþeyle taþýnan eþyalar, kýsa sürede yerlerine yerleþirler. Ama bir süre sonra hava özellikle karardýðýnda, ortada tuhaf yaratýklar dolanmaya baþlar. Ve güneþ bir iki gece sonra, hiç doðmayacak gibi batar. Artýk anlattýðýmýz, kliþe korku filmlerinin en yerinde durulmaz sahneleri baþlamýþtýr.
Gerçek, kadýn için, ne zaman bir kabusa dönüþür. O sevecen, kibar, cefakar kocanýz, bir anda ne zaman bir menfaatçiye, zamanýnýzý ve ömrünüzü boþa harcadýðýnýz bir kitaba dönüþür hiç düþündünüz mü? Sihirli kelimeyi bilemediniz deðil mi? Söyleyeyim öyleyse BOÞANMA! Ýþte böyle bir durumda sahnede gördüðünüz görüntü, tam bir korku filmine dönüþür. Boþanma ve mal bölüþümü; size burada hukuki olarak paylaþýmý anlatacak deðilim, ben de bilmiyorum. Ama vazgeçilen onca imkan, kaybedilen fýrsatlar, erkek egemen bir toplumda erkeðin baþarýsý için giriþilen çabalar, kendini geri çekme politikasý…….Ýþte tam da bahsetmek istediðim bu. Tahmin ediyorum ki noktalý yerleri, birçok kadýn kendince, baþka sebeplerle doldurmak isteyebilecektir. Kocasýnýn peþinde göç etmek zorunda olup iþe baþlayamayan, çocuklarýna bakmak adýna mesleðini yapamayan için bir hukuki düzenleme var mý merak ediyorum? Bu kayýplar nasýl hesaplanýr bilemem, ama sadece psikolojik olarak, ölçülemez olaný bile, bir buzdaðý büyüklüðünde olabilir. Bu kadar önemli bir boyutta ise, ölçülebilir olmasý gerekmez mi?
Bir kadýnýn yaratýcýlýðý, çalýþtýðý ve yarattýðý kadarý ile ölçülüyorsa yetiþtirdiði çocuklarýndan emekliliði mümkün müdür ? Yenilerde bireysel emeklilik bir ölçüde bu yarayý sarsa da, imkan dahilinde olmayan kadýnlar hala açýkta deyim yerindeyse. Hatta herhangi bir güvencesi olmadýðý için, mutlu olmayan nice kadýn boþanamamakta. Güvence altýna alýnamayan hayatlar kayýptýr. Bu kayýp hayatlardan ise, bir þeyler beklemek tümden ayýptýr. Kafiyeyi bozmak için olsa bile, bu kadýnlarýn neden hala sessiz kalabildiðine inanamýyorum. Tabi ki en önemlisi iþ güvencesi. Bence sakatlýk mecburiyeti gibi iþyerlerinde, dul kadýn çalýþtýrma zorunluluðu da getirilebilir. Ýstenen haklarýn haklý olabilmesi için, þartlarýn artýk çok iyi ortaya konulabilmesi gerekiyor. Ýnsanlar baþkalarýna menfaat saðlayacak iþler için, maddi karþýlýk beklemeden çalýþmayý býrakmadan, kadýnlarýn bu tür boþanma durumlarýnda manevi olarak hak talep ederken, fiziki þartlarýnda göz önünde bulundurulmasý gerekliliðini ortaya koyabilmesi zaruridir. Bir meslek edinmek için kadýnýn, lisans mezunu olup olmadýðý, yabancý dil bilip bilmemesi önemli, ama bunlarý imkan yaratýlsa idi, öðrenme ve uygulama alanlarýnda ne kadar baþarýlý olup olmayacaðýnýn bilinemeyeceði benim anlatmak istediðim.
'Savaþlar bize düþmanlarýmýzý sevmeyi deðil; müttefiklerimizden nefret etmeyi öðretir.' W.L. George



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn özgürlük ve eþitlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zeus'un Kýzý; Çýkýþ
Zeus'un Kýzý; Matmazel Julie

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zeuskýz; Sosyal Ýkilem - Truman Show
Bu Ülkeyi Tanýdýnýz mý?
Küçük Arý
Varolmak Yaþamaksa Ölmek Ölmek mi
Þüphe
Aþk/elif Safak
2000 - 2010
Mevlana'nýn Aþký
40 Yýllýk Sýr
Fareler ve Ýnsanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kara Mizah [Þiir]
Irmak [Þiir]
Bütün Yolculuk Boyunca Hasret Ayrýlmadý Benden - Bir Ucu Bir Kuyuda Kaybolan Rüzgarlý Bir Þosede [Þiir]
Ýnsana Dair [Þiir]
Bir Dolu Bir Boþ [Þiir]
2011 Yeni Doðan [Þiir]
Doðum Günüm [Þiir]
Doðum Günüm [Þiir]
Derdim Bu Olsun [Þiir]
Ne Diyeceðimi Bilemedim [Þiir]


Aysun Güven kimdir?

hayatýn içine sýðamayanlar kitaplarýn içine sýðabilir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysun Güven, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.