..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Saltukalp Ýnan




11 Kasým 2012
29 Ekim Derken?  
Saltukalp Ýnan
Parayý vurup köþeyi dönmenin ahlaksal, bilgisel, emeksel hiçbir karþýlýðýnýn olmadýðý; öðrenmenin, kendini geliþtirmenin, emekle, iyi niyetle çabalamanýn gerizekalýlýk algýlandýðý. Tatlý dilin, güler yüzün, anlayýþlý olmanýn ibnelik; öküzlüðün, kabalýðýn, iþ bitiricilik adýna süzme orospuçocuðu gibi davranmanýn delikanlýlýk sayýldýðý. Ýçtenliðin, kalptenliðin, dürüstlüðün mallýk; çakallýðýn, binbir katakulli çevirmenin, kendi çýkarlarý adýna þerefsizce uyanýklýk yapmanýn "yýllarýn deneyimi" olarak algýlandýðý iðrenç bir kaybolmuþluk bataklýðýnda hepimiz debeleniyoruz..


:ABGB:
Benim adým Saltukalp. Doðduðumda babam bu adý koymak istemiþ.. Çünkü isteði; hiçbir zorlukta yýkýlmayan, savaþçý, güçlü bir insan olarak yaþamam; ismime yaraþýr bir erkek evlat olarak kararlarýmý ve duruþumu sergilememmiþ..

Anlaþýlacaðý üzere, milliyetçi/mukaddesatçý bir aile anlayýþýndan gelmeme raðmen bu özelliklerden ziyadesiyle arýnmýþ bir kiþi olarak, olabildiðince objektif ve ýlýmlý bir bak
ýþ açýsý geliþtirdim içimde.. Zaman içerisindeki bu deðiþim, Türkiye Cumhuriyeti altýndaki tüm etnik/dini öðelere duyulmasý gereken azami saygýdan baþka bir hissiyat ve düþünce býrakmadý bende.. Ancak "zaman içinde" dediðim bu aydýnlanma süreci içinde, üzerimde sadece kitaplar/kiþiler vb. kaynaklar deðil; toplumun genel algý yapýsý ve anlayýþýnýn da anladýklarým doðrultusunda yorumlamam ve tüm bunlarýn bende oluþturduðu genelgeçer hissiyatta büyük etken oldu..

Bu son bahsettiðim, benim kendi insanýmdan tiksinmemdeki en büyük sebep de oldu ayný zamanda.. Kötü deðil ama cahil, zalim deðil ama umursamaz (ki insaniyet adýna zalimlikten daha büyük bir ayýptýr umursamazlýk), ukala deðil ama küstah bir milyonlar güruhu içinde yaþamanýn getirdiði büyük bir hüzün var içimde..

Parayý vurup köþeyi dönmenin ahlaksal, bilgisel, emeksel hiçbir karþýlýðýnýn olmadýðý; öðrenmenin, kendini geliþtirmenin, emekle, iyi niyetle çabalamanýn gerizekalýlýk algýlandýðý. Tatlý dilin, güler yüzün, anlayýþlý olmanýn ibnelik; öküzlüðün, kabalýðýn, iþ bitiricilik adýna süzme orospuçocuðu gibi davranmanýn delikanlýlýk sayýldýðý. Ýçtenliðin, kalptenliðin, dürüstlüðün mallýk; çakallýðýn, binbir katakulli çevirmenin, kendi çýkarlarý adýna þerefsizce uyanýklýk yapmanýn "yýllarýn deneyimi" olarak algýlandýðý iðrenç bir kaybolmuþluk bataklýðýnda hepimiz debeleniyoruz..

Bu durumun sebepleri tabii ki yüzlerce sayfalýk tez konusu ama asýl deðinmek istediðim konu üzerinden baðlamam gerekirse; tüm bu acýnasý durumun asýl ana sebebi; yüzlerce yýllýk ümmet devlet anlayýþýndan "muassýr medeniyetler seviyesi"ne ( kesinlikle doðu-batý diye bir örnekler bütünü yoktur; bizim hedefimiz x - y ülkesi deðil kendimizin dahi hayal edemediði bir 'muassýrlýk' olmalýdýr.) ulaþmak için çýktýðýmýz o uzuuun yoldaki kaybolmuþluðumuzdur.. Elindekinin deðerini bilmemek, olanýn üzerine duble yollar - dev avm'ler - lüks oteller diken ama insanýnýn içini köhne bir osmanlý haný kadar boþ býrakan o leþ mantýðýn zerre deðiþtirilmemesidir asýl haykýrmak istediðim.. Bu bahsettiðimin hiçbir siyasi görüþle alakasý yok, bunun insanýn kendini donanýmlý hissetmesi için kendisinde oluþmasý gereken o bilgiye, birliðe, düzene ve sevgiye olan açlýðýnla; tüm bunlarýn bir insanda buluþmasýyla alakasý var.. Bunun için gerekli alt yapýnýn Cumhuriyetten geçtiðini, mevcut sistem içinde bunun nasýl bir nimet olduðunu anlamadan tüm bu bahsettiklerimin hiçbir anlam ifade etmeyeceðinden 29 Ekim'e sahip çýkýlmasýnýn ne kadar önemli olduðunu dile getirmek istiyorum.. Gereðinden bile fazla uzattým.. Ýçimdekiler çaðladýkça çaðlýyor..
Ez cümle;
Türkiye'nin Cumhuriyetini hamasi nutuklarla, alalade hale getirilmiþ yürüyüþlerde anlamsýz hale gelmiþ "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz!" çýðýrtmalarýyla deðil; akýl-fikir-vizyon sahibi insana yaraþýr; anlamlý, þýk, akýlcý tepki ve stratejilerle daha nice yýllarca ayakta tutmaktýr..

Sevgiler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seks Seks Seks

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uyumak [Þiir]
Neden Ýçiyorum? [Þiir]
Derin... [Þiir]
Hayat Haným [Þiir]
Bulantý [Þiir]
Gayet Ýyi [Þiir]
Hayat Veren [Þiir]
Rötar [Þiir]
Olabildiðimce... [Þiir]
Rivayetin Hikayesi [Þiir]


Saltukalp Ýnan kimdir?

Düþünebilmek için yaþayan, hergün "bitse de gitsek!" diye düþünerek uyanan, kalbinin eksik parçasýný doldurmaya çabalayan bir adam. .

Etkilendiði Yazarlar:
Gördüðüm ve tanýdýðým herkes..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Saltukalp Ýnan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.