..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Kývanç Ekinci




9 Kasým 2012
Omsk Mektubu  
Kývanç Ekinci
Genelde, Sarýyer Spor Kulübü’nden bahsettiðim köþemde, bu kez uzak bir diyardan bahsedeceðim. Bulunduðum yer Rusya Federasyonuna baðlý Sibirya eyaletinin, Novosibirsk’ten sonra ikinci en büyük þehri Omsk. Sibirya’dan çaðrýþým yapýp ta buzlar diyarýna gittiðimi filan sanmayýn,


:ADGJ:
Genelde, Sarýyer Spor Kulübü’nden bahsettiðim köþemde, bu kez uzak bir diyardan bahsedeceðim. Bulunduðum yer Rusya Federasyonuna baðlý Sibirya eyaletinin, Novosibirsk’ten sonra ikinci en büyük þehri Omsk. Sibirya’dan çaðrýþým yapýp ta buzlar diyarýna gittiðimi filan sanmayýn, Omsk Sibirya’nýn güney batýsýnda, nispeten ýlýman bir þehir. Tabi bu henüz Ekim ayýnda sýcaklýklarýn eksi deðerlerde seyretmeye baþlamýþ olmasý gerçeðini deðiþtirmiyor.

Omsk ile ilgili kayda deðer bulduðum ilk konuyu aktarayým hemen, gerçi sýradan bir coðrafi olay ama alýþmamýþýz. Yanýmda ki yol arkadaþým Ýþ Bankasý þube müdürlerinden Levent Erdoðan, Ýstanbul’dan Omsk’a beþ buçuk saat sürüyor uçuþ. Uçaðýmýz 5:30 civarýnda kente indi. Bizi hava alanýndan alacak olan arkadaþa telefonla ulaþýyor Levent Bey, O’nun yanýmýza gelmesi için 2 saat kadar bekliyoruz, peþinden hava alanýndan çýkýp þehir merkezinde kalacaðýmýz evlere gelmemiz de 1 saate yakýn sürüyor. Saat 8:30, 9’u buldu. Henüz ortada sabah olduðuna dair hiçbir emare yok! Ne ufak bir aydýnlanma, ne bir kuþ sesi! Bizi hava alanýndan alýp kalacaðýmýz yere getiren kiþi aslýnda emlakçýlýk yapan Vladimir. Vladimir bize evleri gösterip, biz de bavullarýmýzý açana kadar saat 9:30’a yaklaþtý neyse ki havada artýk kahverengi bir aydýnlýk var. Hiç deðilse rahatladým, demek ki Sibirya’da da güneþ doðuyormuþ çok þükür. Yol yorgunluðunu atmak için birkaç saat uyku çekiyoruz kendimize.

Öðleden sonra Levent Bey’le buluþtuk, ilk iþimiz bana da bir Rus cep telefonu hattý almak. Türkiye’de beni tavuk gibi yolan hizmet saðlayýcýmýn adýný yazmýyorum ama Bee-Line (Arý-Hat) isminin hakkýný verircesine arý gibi çalýþýyor. Üstelikte sudan ucuz! 7,5 ruble(50 kuruþtan az) karþýlýðýnda günlük sýnýrsýz internet hizmeti veriyor. Hem de öyle takýlma, bekleme, donma vs. yok. Bee-Line sayesinde Omsk sakinlerinin küçük bir kýsmýna da olsa youtube’da ki Cengiz Kurtoðlu parçalarýnýn bir çoðunu dinletebildim. Kartýma yüklediðim para toplam 100 ruble (5,5 Tl) karþýlýðýnda Omsk’ta kaldýðým sürece dakikalarca konuþma, yüzlerce mesaj ve 2-3 seferde Ýstanbul’u aramama raðmen henüz kontörüm bitmedi. Türkiye’de de bu hattý kullanýp kullanamayacaðýmý araþtýrýyorum!

Gezmeye gittiðim þehirlerde etrafý inceleyerek caddelerde amaçsýzca yürümeyi çok severim. Köþelerden rastgele bir saða sola dönerek ilerlerim caddelerin çekiciliðine göre karar vererek. Daha önce bu yöntemde birkaç kez yollarý karýþtýrýp kendi kendime söylendiðim olmuþtu. Ama Omsk’ta yolunu kaybetmek özel yetenek ister herhalde. Zira bütün sokaklar kilometreler boyunca kalem gibi uzanýyor, ne dönemeç, ne yokuþ. Bütün caddeler birbirlerini 90 dereceyle kesiyor. Her sokaðýn adý, her sokaktaki bloðun kapý numarasý da belli. Benim gördüðüm yerlerde genelde içinde 30-40 daire olan büyük apartmanlar vardý. Her bloðun, yeþil olmasa da kendine ait bir bahçesi var. Benim kaldýðým apartmanýn bahçesinde kocaman da bir oyun parký vardý. Çok istesem de yaþlý teyzelerden utanýp salýncaða binemedim. Ayrýca bahçe kapýlarý ve apartman kapýlarý anahtarla açýlmýyor. Elektromanyetik kilitle kapanýyor, açmak içinse bizim burada otobüslere binmek için kullandýðýmýz akbillerin aynýsýný kullanmanýz gerekiyor.

Sokaklardan caddelerden bahsetmiþken taksicilik sistemini mutlaka anlatmalýyým. Taksi firmalarýnýn kýsa çaðrý numaralarý var. 7070 veya 6666 gibi, buna benzer numaralardan birini ararsanýz karþýnýza çýkan görevli, bulunduðunuz yeri soruyor, sokak adý ve kapý numarasýný söylemeniz yeterli, ardýndan gideceðiniz sokak adý ve numara, eðer gideceðiniz yerle ilgili bunlarý bilmiyorsanýz, bunun yerine etraftaki bilinen bir yeri de söylemeniz yeterli. Kaydýnýz alýndýktan birkaç saniye sonra telefonunuza kýsa mesaj geliyor. “5 dakika sonra beyaz renkli Toyota marka araç sizi alacak. Plakasý 333, ödeyeceðiniz ücret 150 ruble” gibi. Üstelik siz beklerken kýsa aralýklarla aracýn size kaç yüz metre uzaklýkta bulunduðu bilgisi de mesaj olarak gelmeye devam ediyor. Eðer ücretleri nispeten daha yüksek firmalarý aramaktan çekinmezseniz BMW, Mercedes gibi lüks araçlarda seyahat edebilirsiniz. Ücretlerden bahsetmiþken, taksiyle yaptýðýmýz 45 dk. Civarýnda bir seyahatten sonra taksiciye 300(16 Tl) ruble ödeyerek araçtan iniyoruz.

Sizlere birazda kentin demografik yapýsýyla ilgili öðrendiklerimi anlatayým. Vereceðim bu rakamlar elbette resmi rakamlar olmadýðýndan hatalý olabilir, anlatanýn yalancýsýyým ben. 1,1 milyon nüfusun 800bin kiþisinin bayan olduðunu ve geriye kalan 300bin erkeðin de yarýya yakýnýn alkolik, iþsiz güçsüz takýmý olduðunu bu yüzden, birçok eðitimli, iþ güç sahibi hanýmefendinin býrakýn yuva kuracak bir erkeði, hafta sonu birlikte sinemaya gidecek doðru düzgün bir erkek arkadaþý dahi bulamýyorlarmýþ. Elbette ki bu üzücü durumu öðrendiðinizde týpký benim gibi sizin de, ne kadar içerlediðinizi tahmin edebiliyorum. Yeri gelmiþken meraklýlarý için internetin meþhur esprisiyle bir bilgi daha verelim; “Beyler sakin olun, orada kýzlar teklif etmiyor!” Efsanelerde anlatýldýðý gibi, ne oradaki kýzlar kendileri size gelip çýkma teklif ediyor, ne de bir bira karþýlýðýnda sizle sabahlýyor. Tabi sizden hoþlanýr, kendisini etkilemeyi bilirsiniz o ayrý. Omsk’ta bulunduðum süre zarfýnda ben bu konularda Sarýyer kaþkolümün çok faydasýný gördüm, size de tavsiye ederim.

Evlerdeki þebeke suyunu içebildiðiniz, trafik sorunu olmayan, toplu ulaþýmýn eziyet olmadýðý, sokaklarý tertemiz, havasý sert, insanlarý tatlý sert bu orta Asya þehrinden ayrýlmadan karaladýðým iki satýrla son vereyim yazýya;

Karla Marksa caddesinde yürüyorum, bir aþaðý bir yukarý,
Yapayalnýzým, Dünya’da sanki bir ben,
Bir yüzümü donduran Sibirya ayazý,
Ve bir de içimi ýsýtan gözleriyle, Rus kýzlarý...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
New York Mektubu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul'da Bir Sabah
Nasýl Aþýk Oldum


Kývanç Ekinci kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kývanç Ekinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.