..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




2 Ekim 2012
Kelebeðin Kitabý  
Fuat Türker
Her kelebek ve her canlý Allah'ýn güzel isimlerini okutan þirin bir kitabýdýr. Her bir kitapta, Rabbimizin manen "okumamýz" için bize gönderdiði yüzlerce esma-i ilahî yazýlýdýr. Bu açýdan baktýðýmýzda topraktan boy veren minik bir kýr çiçeði dahi bir kitaptýr. Onu okuyabilene, Yaratýcýmýzýn mesajýný getirmiþtir.


:AEAG:
Ýnternette, kanatlarýnda harf ve rakamlar bulunan kelebek fotoðraflarýný görmüþ olmalýsýnýz. Bu alfabeyi ortaya çýkarmak için ünlü fotoðraf ustasý Kjell Sandved yýllarýný verdiðini anlatýyor. Hayatý boyunca, gittiði her yerde gördüðü her kelebeðin fotoðrafýný çeken Sandved, sonunda ilginç bir þey fark ediyor. Bazý türlerin kanatlarýnda harflerin bulunduðunu gözlemliyor. Müthiþ bir azimle çalýþýyor, hiç durmadan dünyanýn en egzotik yerlerine gidip kelebeklerin peþine düþüyor.

Sonunda da baþarýyor; ünlü fotoðrafçý, kelebek kanatlarýndaki alfabeyi ortaya çýkarýyor. Yeryüzünde yaþayan binlerce kelebek türünden bazýlarýnýn kanatlarýnda harfler var. Bu yüzden hepsini bulmak büyük bir sabýr ve azim gerektiriyor.

Her harf bir tek türe ait. Mesela A harfi sadece Uzak Doðu ülkesi olan Bhutan'da yaþayan bir kelebek türünün kanatlarýnda bulunuyor. Z harfi ise Güney Amerika ülkesi Peru'da yaþayan bir kelebek türünde. Araþtýrmalarýnýn sonunda Sandved kelebeklere dair bir de kitap çýkarýyor.

Evet kelebekler ve bütün mevcudat Bediüzzaman'ýn ifadesiyle Allah-u Teâlâ’nýn birer ‘þirin kitabý’dýr. Yaratýlmýþ her canlýda Allah’ýn güzel isim ve sýfatlarý yazýlýdýr. Allah'ýn mucizevî bir tasarýmla yarattýðý kelebek kitabýndan birkaç sayfa okuyalým:

Allah kelebeði yoktan yaratýr. Bu yönüyle Rabbimizin Hâlýk (yoktan yaratan) ismi bu kitapta yazýlýdýr ve kendisini okutur.

Allah kelebeðe hayat verir. Bu yönüyle Rabbimizin Muhyi (hayat veren) ismi bu kitapta yazýlýdýr.

Allah kelebeðe rýzýk verir. Bu yönüyle Allah’ýn Rezzak (rýzýk veren), Kerim (cömert olan) gibi isimleri bu kitapta yazýlýdýr.

Allah kelebeði muhteþem bir sanatla boyar ve süsler. Bu yönüyle Rabbimizin Mülevvin (boyayan) ve Müzeyyin (süsleyen) isimleri bu kitapta yazýlýdýr.

Allah kelebeðe bir suret verir. Kelebek kanatlarýnda renk veren pigment yerine fotonik yapýlar bulunur. Bu yapý, kelebeklerin kanatlarýna sadece parlak ve göz alýcý görünüm kazandýrmakla kalmaz, ayný zamanda küçük açý deðiþimlerinde farklýlaþan yanardöner renkler meydana getirir. Bu ýþýk oyunu gerçek bir görsel þölendir. Bu yönüyle yüce Allah’ýn Sani (Sanatçý) ve Musavvir (suret veren) ismi bu kitapta yazýlýdýr.

Allah kelebeði minik bir kurtçuktan, týrtýla ve nihayet kelebeðe; dört aþamada yaratýr. Minik bir kurtçuðun muhteþem güzellikte bir kelebek haline gelmesi ile bu kitapta okuduðumuz, Rabbimizin Bâri (kusursuzca yaratan) ismidir.

Allah, kelebek haline gelme aþamasýnda henüz bir týrtýl halindeyken onun etrafýnda sert bir kabuk oluþturur. Krizalit ismi verilen bu kabuðun içinde týrtýl hareketsizdir ve hiç yemek yemez. Önceki evrede yediði yapraklarýn enerjisini kullanýr. Krizalit içinde güvenle korunan kelebeðin kitabýnda Allah’ýn Hafîz (Kendisine sýðýnanlarý koruyan) ismini okuruz.

Allah kelebeðe kamuflâj özelliði verir. Düþmanlarýndan korunmak için üzerinde bulunduðu dala, çiçeðe ya da yapraða benzer bazý kelebekler. Kiminin kanatlarýnda ise düþmanlarýný korkutan iri göz þeklinde desenler bulunur. Bu hikmetli yaratýlýþ Rabbimizin, kelebek kitabýndaki Hakîm (hikmetle iþ yapan) ismini okutturur.

Allah, kelebeði kanatlar, gözler ve diðer organlarýyla, diðer kelebeklere benzer yaratýr. Bu yönüyle Rabbimizin Vahid (Tek olan, Zatýnda, sýfatlarýnda, iþlerinde, isimlerinde, hükümlerinde, asla ortaðý veya benzeri, dengi bulunmayan), Ehad (yarattýðý her þeyde isimleri tecelli eden), Ferd (Zâtýnda ve sýfatlarýnda ortaðý, eþi ve benzeri olmaktan münezzeh olan) isimleri, okuyabilenler için bu kitapta yazýlýdýr.

Allah, kimi kelebeðe birkaç gün, kimine bir mevsim ömür verir. O belirli ömrü bittiðinde kelebeðin kitabýnda okuduðumuz, Rabbimizin Mumit (öldüren) ismidir.

Her kelebek ve her canlý Allah'ýn güzel isimlerini okutan þirin bir kitabýdýr. Her bir kitapta, Rabbimizin manen "okumamýz" için bize gönderdiði yüzlerce esma-i ilahî yazýlýdýr. Bu açýdan baktýðýmýzda topraktan boy veren minik bir kýr çiçeði dahi bir kitaptýr. Onu okuyabilene, Yaratýcýmýzýn mesajýný getirmiþtir.

Bu kitaplarý okuyabilen insan, Allah’ýn bir örnek edinmeksizin yarattýðý her güzellikten rûhen çok derin haz, heyecan ve þevk duyar. Çünkü hoþa giden her þey, Vedûd (iyi kullarýný seven, onlarý rahmet ve rýzasýna erdiren, sevilmeye ve dostluðu kazanýlmaya tek lâyýk) olan Allah’ýn kullarýna olan sevgisinin yansýmasýdýr.


Fuat Türker, Edebistan





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.