..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Hulki Can Duru




29 Eylül 2012
Müslümanlarýn Masumiyeti veya Dolduruþa Gelip Gelmemek  
“Size lanet edenlere hayýr dua edin ve size hakaret edenlere de dua edin”

Hulki Can Duru


Ýslam’a karþý en küçük bir eleþtiriyi içlerine sindiremeyen ve hemen dolduruþa gelen, mizah bile olsa bunu fitnecilik, nifak sokmak, Ýslam düþmanlýðý olarak yorumlayan, þiddet ve zor kullanarak bunu önlemeye kalkýþan saldýrgan bir tepki verme biçimi genelde tüm Ýslam dünyasýna egemen. Üstelik Müslüman inancýna göre bu saldýrganlýk dinsel açýdan kabul gören bir tepki verme biçimi.


:BBIB:
“Müslümanlarýn Masumiyeti'' filmini internetten kýsmen izledim. Ciddiye alýnacak, öyle yaygara koparýlacak, üzerine eleþtiri yazýlacak bir film deðil. Sanatsal ve tarihsel hiç bir deðeri yok, bilgisayar yardýmýyla kurgulanmýþ abuk sabuk bir film.

Söz konusu film geçen yýl internete konmuþ. Ama olaylarýn patlak vermesi tam 11 Eylül saldýrýlarýnýn yýldönümüne denk getirildi, öfkeli kalabalýklar kýþkýrtýldý, terör örgütleri devreye girdi. Sonuçta ABD Libya konsolosluðu basýldý, büyükelçi ve çalýþanlar vahþice öldürüldü, birçok ülkede düzenlenen kanlý gösterilerde bir sürü insan öldü.

2005 yýlýnda Danimarka’da yayýnlanan Muhammet karikatürleri yüzünden de fanatikler yine sokaklara dökülmüþ, kanlý olaylar sergilenmiþti. Bu olaydan sonra bu ve benzeri karikatürler dünyanýn her yanýnda yayýnlandý. En son Eylül 2012de Fransýz Charlie-Hebdo dergisinin Muhammet ve Ýslam’ý hicveden karikatürleri kapýþ kapýþ kapýþýldý. Dergi yok sattý.

Böylece iki önemli sonuç çok net olarak ortaya çýkmýþ oluyor: Birincisi, özgür düþünceli insanlarý, bilim adamlarýný, sanatçýlarý, araþtýrmacýlarý ve düþünürleri zorla, ölüm tehdidiyle, terörle, yýldýrma ve susturma olanaðý yoktur. Ýkincisi, dünya kamuoyunda Müslümanlarýn ve Müslümanlýðýn ne kadar hoþgörüsüz, þiddet içeren bir din olduðu, özgürlük, insanlýk ve uygarlýk için bir tehdit oluþturduðu bir kere daha onaylanmýþ oldu.

Oysa, medya ve internet Musa’nýn, Ýsa’nýn, Papa’nýn, papazlarýn, hahamlarýn fýkra ve karikatürleriyle doludur, ama bu yüzden hiç kimseden ses seda çýkmaz.

Ýngiliz düþünürü Bertrand Russell 1927de “Neden Hristiyan Deðilim?” kitabýný yayýnladýðýnda Papa Russell’in kellesini getirene ödül koymadý. Kitap her dile, Türkçeye de çevrildi. Hintli yazar Salman Rüþdi’nin 1989'da yayýnlanan “Þeytan Ayetleri” romaný ise büyük olaylara neden oldu, kitap Ýslam ülkelerinde yasaklandý. Ortalýk birbirine girdi. Ýranlý mollalar Rüþdi’nin kellesine getirene 3 milyon dolar ödül koydular. Radikal gazetesinin haberine göre kitabýn Türkçesi 2011de basýlmýþ, fakat daðýtýmýnda zorluklar yaþanýyormuþ.

Turan Dursun, Bahriye Üçok gibi aydýn fikirli bir çok insan öldürüldü. Ama insanlar gerçekleri yazmaktan vazgeçmediler. En son Ýbni Varak isimli Pakistanlý bir yazar 1995 yýlýnda “Neden Müslüman Deðilim?” diye önemli bir kitap yazdý. Varak eserinde Müslüman bir aileden geldiðini ancak bu dine neden inanmadýðýný makul ve mantýklý gerekçelerle açýklýyor. Kitap Ýngilizce olarak basýldý ve tabi bakalým Türk okuru ile ne zaman buluþacak?

Ýmdi, Ýslam’a ve bu dinin peygamberine karþý en küçük bir eleþtiriye tahammül edemeyen, hemen dolduruþa gelen, mizah bile olsa bunu fitnecilik, nifak sokmak, Ýslam düþmanlýðý olarak yorumlayan, þiddet ve zor kullanarak bunu önlemeye kalkýþan saldýrgan bir davranýþ biçimi genelde tüm Ýslam dünyasýna egemen. Üstelik Müslümanlara göre bu saldýrganlýk dinsel açýdan kabul gören bir tepki verme biçimi. Þiddet eylemlerine katýlmayan, dolduruþa gelmeyen Müslümanlar bile içten içe bu tür dinsel saldýrganlýða onay verir konumdalar.

Ama unutulmasýn ki öfke, öfkeyi doðurur, rüzgar eken, fýrtýna biçer. Dünyanýn birçok ülkesinde Müslümanlara karþý yönelik saldýrýlar bu dine duyulan öfke ve nefretin artýk bastýrýlamadýðýnýn göstergesidir. Ýslam’a karþý gün geçtikçe yükselen bu tepki yabancý düþmanlýðý ile birleþerek ýrkçý ve faþist bir ivmeye doðru hýzla devinim kazanmaktadýr.

Ýmdi, kimse kusura bakmasýn ama, öncelikle Müslümanlarýn þu hususu iyice anlamlarý lazým: 53 yaþýndayken 6 yaþýndaki küçük bir kýzla niþanlanýp 9 yaþýna gelince onunla gerdeðe giren bir adamý peygamber olarak kabul eden; þarabý yasakladýðý halde her mümine içinde þarap ýrmaklarý akan cennetler, ceylan gözlü huriler ile inci gibi gýlmanlar (oðlan) vaat eden; kadýnlarýn dövülmesine cevaz veren; hýrsýzlarýn el ve ayaklarýnýn kesilmesini emreden; kölelik, cariyelik ve harem düzeninin sürmesine ses çýkarmayan; müminleri Allah uðruna savaþarak kafirlerin kellelerini uçurmaya teþvik eden bir din, inanç, iman ve yaþam anlayýþýnýn yadsýnmasýný, eleþtirilmesini, hicvedilmesini engellemek hiçbir þekilde mümkün deðildir.

Hristiyanlarý kitap ehli kabul ettiði halde onlarýn en büyük kilisesi Ayasofya’yý camiye dönüþtürmüþ, Muhammet ve ondan sonra gelen halifelerin önderliðinde fetih, savaþ ve kýlýçla yayýlmýþ bir din ne kadar hoþgörü ve barýþ çaðrýsý yaparsa yapsýn inandýrýcý olamaz. Bugün Ýslam coðrafyasýnda ve özellikle ülkemizde milyonlarca insan dýþtan Müslüman görünse de, içten hýzla bu dinden uzaklaþýyor, Müslümanlýktan soðuyor, baþka arayýþlar içine giriyor. Minarelerdeki hoparlörlerin sesini sonuna kadar açsanýz da Cuma dýþýnda camiler bomboþ.

Bu gidiþatýn sorumlusu Ýslam karþýtý karikatürler, filmler, Batý ülkeleri, Yahudiler, Masonik, Siyonist kumpaslar deðildir. Esas sorunsal Müslümanlýðýn özü ve bu dininin özgürlük, evrensel ahlak ve etikle baðdaþmayan feodal uygulamalarý, tapýnma anlayýþý ve hükümleridir.

Günümüz teknolojisinin icadý olan genetik yapýyý ve insan ýrkýný dejenere etme riski taþýyan GDOlu ürünler ile sigara, domuz eti ve þaraptan çok daha tehlikelidir. Ancak, onlarla ilgili bir yasaklama Kuran’da yoktur. Çünkü o devirde ne GDOlu ürün, ne de tütün biliniyordu. Tütün kullanýmý 1492de Amerikan’ýn keþfinden sonra dünyada yaygýnlaþmýþtýr.

Zira toplumlarýn ahlak kurallarý ve yasalarý ekonomi, teknoloji, kültür ve uygarlýðýn geliþmesine baðlý olarak ortaya çýkar, zaman içinde deðiþirler ve evrilirler. Tarihsel evrim içinde tüm bu deðiþken kurallar ve yasalar sosyo-ekonomik koþullardan doðar, gökten zembille inmez. Bu deðiþkenlik dinsel kurallarýn ve emirlerin göksel deðil, ancak insani olduðunun en somut göstergelerinden biridir.

Müslümanlarýn ivedilikle hoþgörüyü, sevecenliði, sabrý ve dolduruþa gelmemeyi öðrenmeleri gerekiyor. Aksi takdirde, her tür dinsel saldýrganlýk, tehdit ve þiddet, bu dine o filmlerin ve karikatürlerin vereceði zannedilen zarardan çok daha fazlasýný verecek, Ýslam karþýtlýðý ve Ýslamofobi artacaktýr. Dinen sakýncalý görülen filmlerin, yapýtlarýn, karikatürlerin yasaklanmasý, internet sitelerine eriþimin engellenmesi de çözüm deðildir. Çünkü insanlar çok daha büyük bir merakla bir yolunu bulup mutlaka o sakýncalý yapýtlara ulaþacak, okuyacak veya izleyeceklerdir.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sn Kýzýltaþ
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
4 Ekim 2012
Bugüne kadar okuduðum bilimsel ve dinsel kitaplarý buraya sýralamamý istiyorsan buna olanak yok. Ýz edebiyat sayfamdaki CV me bakabilirsin. Ýmdi konuyu þahsileþtirip beni cahillikle suçlamak yerine cennetteki huriler ile gýlmanlar konusuna biraz açýklýk getirsen nasýl olur acaba? Niye böyle bir cennet anlayýþý bir tek Ýslam dininde ve eski mitolojilerde var da Yahudilik ve Hristiyanlýk da yok? Böyle bir þeye inanmak kolay olmasa gerek…

:: madem bilime güveniyoruz...
Gönderen: Mustafa Volkan Kýzýltaþ / ,
3 Ekim 2012
Sevgili kardeþim madem bilime güveniyorsun, o zaman yazdýklarýný bilimsel açýdan parafe et bakalým .Nerde okudun, hangi kitaptan aldýn, hangi makale, hangi bilimsel çalýþma....buna dini bilgilerinde dahil, özelliklede Ýslami bilgiler konusunda.... inanan insanlarý kara cahil, ahmak yerine koymak nasýl bir tavýrdýr...Cahilliðine veriyorum....Ýnanmak öyle kolaymý zannediyorsun , hem kalp hemde akýl gerektirir. Demokrasi ise beþerin ulaþtýðý son nokta , evet istiyorum, hem dünyama hemde inancýma veya ahiretime...iþte asýl yaklaþým bu olmalý....

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
30 Eylül 2012
Ýslam, her türlü düþünceden, eylemden, kýlýk kýyafetten tahrik olan ve öfke püskürten bir bir din haline gelmiþtir. O zaman, tahrik edip öfke gibi rahat kullanýlabilir bir duyguyu kendi amaçlarý için kullanan da çok olacaktýrr. Hele Ýslam dünyasýndan beklentileri varsa... Bu alýþkanlýðýn aþýlmasý da, bu düþünceleri yeniden üreten dini eðitimle deðil, bilimsel eðitimle gerçekleþebilir. Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Omega Melancholia (Omo) Sendromu
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.