..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Post-Modernizm > Muhammed CAN




29 Eylül 2012
Efendilermi, Kölelermi?  
Muhammed CAN
Modern dünyanýn partonlarý, kendilerine kusursuz formüller geliþtirmiþ olmalýlar ki, Finans kaynaðý IMF, askeri gücü NATO ve siyasi dehalar ile desteklenen Lokomotif, istenmeyen durumlarda taktik deðiþimi ve…!


:AFBI:
Þubat 2007’de ‘‘Roma‘nýn sonu ve Amerika‘nýn akibeti‘‘ baþlýklý makalemizde dönemin Büyük Roma imparatorluðu‘nu hangi etkenler yýkmýþtý konusunda yoðunlaþmýþtýk. Aradan geçen zaman, benzer bir yazý yazmamýzý istediyse de biz burada tarihin yasalarýna deðinmeden, yasalarýn yansýmasýndan doðan köleliði deðerlendirelim.

Büyük devletler(imparatorluklar)‘in kendilerini en güçlü kabul ettikleri dönemde, en fazla düþmanlarýnýn olduðu dönemlerdir. Eþitlik ve adaletten uzaklaþtýklarýnýn zirvesidir bir anlamda. Böyle olmakla birlikte, nedeni çoðu zaman gerektiði gibi doðru bir þekilde açýklanmaz! Ne yazýk ki, miad‘ýný doldurup tarih sayfalarýnda yerini aldýktan sonra tarihciler tarafýndan mercek altýna tutulur, genellikle sonuç olarak sudan gerkçeler bulunur. Belki de politik sebeplerden dolayý yeterli açýklanmadan geçiþtirilmek zorunlu olur. Neticede yeterli ders ve saðlýklý sonuçlar çýkartýlmaz. Nitekim Büyük Roma Ýmparatorluðu’nun çöküþüne neden olan Þerefli isevilik direniþi, çoðu tarihciler tarafýndan gündeme alýnmadan diðer etkenlere deðinilmiþ…

Tarihe gömülen bütün imparatorluklar, kölelik sistemini meþru görmüþ. Bunlarýn en belirgin ve ortak özellikleri; baþka ülkelere ekonomik, siyasal, kültürel ve askeri egemenlikler kurmasýdýr. Hiçbir imparatorluk, zevaline kadar ulaþmak istediði deðerlere kendi iradesi ile vazgeçmiþte deðil.

Gerçekten Köleliðin tarihi serüveni ne zaman baþladý? Kölelik düþünce ve sistemi kime ve hangi zamana ulaþýr? Bu sorulara net cevaplar bulacak saðlýklý tarihi bilgilere de ulaþamýyoruz.

Modern dünyada, hukuki olarak köleliðin yasaklandýðý söyleniyorsa da kölelik sisteminin günümüze yansýmasý evrim geçirdi. Sözkonusu kölelik; bedensel esaretten öte, zihinsel algýyada dönüþtü. Bu algýyý empoze edenler, büyük insanlýk ailesine çeþitli ’’izm’’leri çok ustaca ve yeni metodlar üreterek sunduklarý da biliniyor…

Köleliði; bir insanýn diðerine ‘‘mutlak‘‘ otorite saðlamasý olarak tanýmlar ve adaletin olmadýðý yerde gizli kölelik ruhunun gezindiðinide eklersek, köleyi de; karþýnýn hakimiyetini kabul ederek, kendi hak ve hürriyetinden vazgeçeni olarak tanýmlaya biliriz.

Modern zamanlarýn kölelik furyalýðý; Önce milletlerin fikren mustazaflaþtýrlmasý, akabinde yönetimde nihayi söz sahibi olan gücün, kendi politik kariyer ve çeþitli kiþisel çýkarlar uðruna halkýn kollektif gücünü baþka ülkelere sembolik deðerler karþýlýðýnda peþkeþ çekmesi…

Ve halk nasýl köleleþtiðini anlamadan, modern köleliðin Lokomotif‘ine kömür yetiþtirmek için yarýþýr, yarýþýr…

Aslýnda ’’Mekanizma’’nýn iþlevsel olarak nasýllýðýný anlamak çok zor deðil. Ne var ki, Modern zamanlarýn köle Partonlarý; bütün kölelerin anlayacaðý basitliðe indirgememek için azami dikkat göstermeyi de ihmal etmezler.

Modern dünyanýn partonlarý, kendilerine kusursuz formüller geliþtirmiþ olmalýlar ki, Finans kaynaðý IMF, askeri gücü NATO ve siyasi dehalar ile desteklenen Lokomotif, istenmeyen durumlarda taktik deðiþimi ve…!

Bir kez daha kýsmi deðiþime ihtiyaç duyan ama eskisinden farklý amaç taþýmayan sistemin lokomotifi görevini üstlenen…

Varlýðýný ve görevini sürdürmek için zihinlere ve ruhlara demokrasi, hürriyet ve globalizm þeklinde sirayet ettirmeyi de ihmal etmeden, sorunun nereden kaynaklandýðýný gördüðü halde görmezden gelerek, ‘‘Büyük Roma Ýmparatorluðu‘‘nun ibretlik akibetinden ders çýkartmaya hiç de istekli olmayanlar, bakalým daha ne kadar ýsrar edecek? Kim kazanacak, kim kaybedecek? Modern Efendiler mi, köleler mi?

Peki ‘‘modern kölelik sistemi‘‘ hastalýðýna karþý çözüm var mý, yoksa bulunamaz mý? Bu sorunun cevabýný Bilal‘e ve Hürr’de aramak gerekir. O mümtazlar hürriyete nasýl kavuþtular, Hekimleri kimdi? Ne tür tedavi uygulanmýþtý?...

Diyebiliriz ki,tarihin bütün dönemlerinde kölelere verilen yegane rol; son nefese kadar aksatmadan sürdürmek zorunda kaldýklarý üretim. Üretim, üretim…

’’Onlara: Yeryüzünde bozgunculuk yapmayýn denildiði zaman, ’Biz ancak ýslah edicileriz’ derler’’ 2/11

10-04-2009



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.