..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > kemal düz




13 Aðustos 2012
Ýnsan ve Halleri  
kemal düz
hayatýn içinde olup bitenlere müdahil olmada çoðu zaman insanýn iradesi pek iþe yaramýyor. bir güç bir çizgi insaný, biyerlere alýp götürüyor, yönlendiriyor. belirsizlik ve tutarsýzlýk içinde süren günümüz toplum düzeni artýk insan varlýðýný tehdit ediyor...


:AGCH:
ÝNSAN VE HALLERÝ Hayatýn içinde olup bitenlere müdahil olmada çoðu zaman insanýn iradesi pek iþe yaramýyor. Bir güç bir çizgi insaný, biyerlere alýp götürüyor, yönlendiriyor. Belirsizlik ve tutarsýzlýk içinde süren günümüz toplum düzeni artýk insan varlýðýný tehdit ediyor. Varolma çabasý bazen yokolmayý çabuklaþtýrýyor. Ýnsan direngen ve devingen bir kiþiliðe sahip sosyal bir varlýktýr. Bulunduðu ortama da koþullara uyum saðlamak zorunda. Aksine davranýþ zaten bireyi yalnýzlaþtýrýyor. Bir süre sonra da uyum saðlamak uðruna, o bütünün parçasý da olunabiliyor. Yaþadýðýnýz coðrafya ile uyumlaþmak sadece biyolojik olarak oraya ait olmanýzý deðil, kültürel ve sosyal olarak “aitlik” hissini yaratýyor.
Ancak dýþardan yapýlan müdahaleler maalesef pek çok insanlarý mülteci durumuna düþürüyor
Þimdi acýlarýný yüreðimizde hissettiðimiz komþu ülkenin insanlarýnýn baþýna gelenler. Ne sýnýr boylarýna koþan onbinler ne evlerinde kalan milyonlar rahat ve huzur içinde. Kimi vatan uðruna ölüyor, kimi yaralanýyor. Kimisi meçhul bir geleceðe doðru adým atýyor. Günlük yaþamlarýný sürdürmede zorlanan hayat mücadelesi veren insanlar þimdilerde bir kaosun ortasýnda buldular kendilerini. Bunun adýna savaþ demek doðru deðil, çünkü klasik savaþ yöntemleri uygulanmýyor. Burada bir baþka mücadele biçimi var. Bu yeni yöntemde iþin içinde ünüformalý asker yok. Asker görünümlü kýþkýrtýlmýþ insanlar var. Mevziler, hedefler çok geniþ bir alana yayýlmýþ. Oysa savaþta bunlar hep bellidir. Savaþ iki veya fazla düþman ülke askerleri arasýnda olur. Bu yeni hal, günümüz geri býraktýrýlmýþ kimi ülkelerinin yeni bir yaþam bir biçimi haline gelmekte. Dünya'ya genel bir barýþ hakim oluncaya kadar, bunlar hep devam edecek. Emperyalist ülkeler anladýlar ki eski bilinen klasik savaþ yöntemleri çözüm getirmiyor. Barýþ zaten egemenlerin iþine hiç gelmiyor. Ýþlerine gelseydi barýþý katletmezledi. Bu yaþanýlan karmakarýþýk ortam, sadece Suriye ile sýnýrlý deðil. Dünya'nýn hemen her köþesinde böyle bir yeni dünya düzeni yaratýldý ve sürdürülüyor. Bu olup bitenler sadece o ülkelerle alakalý deðil. Esas korku bütün insanlara, dünyaya verilmektedir. “Ýþte bu gördüðünüz insanlar gibi sizlerde birgün evinizi köyünüzü mahallenizi kasabanýzý yurdunuzu terketmek zorunda kalýr, kazandýklarýnýz eviniz eþyalarýnýz talan edilebilir, periþan hale düþer canýnýzý kurtarmanýn derdine düþersiniz.” duygusu yaratýlmaktadýr.
Ýþte yeni yönetme biçimi, iþte yeni dünya düzeni. Ýþte yaþam, iþte korku, iþte yeni demokrasi biçimi.
Sessiz ol, benim gibi ol. Sesini çýkarma yoksa, bu kazandýklarýn da avuçlarýndan uçuverir. Bölgesel, etnik, dinsel veya felsefi inançla yoluyla ektikleri ayrýlýk tohumlarýný þimdi halklarý birbirine kýrdýrarak hayata geçiriyorlar. Yerlerinden yurtlarýndan ayrýlmak zorunda kalan insanlara ne yapýlsa mutlu edilemeyecektir. Yaþadýklarý yerlerden kopmuþ insanlardan normal davranýþ beklemek mümkün deðildir, çünkü onlar normaldýþý bir yaþamýn içindeler.
Ortadoðu, tarih boyunca hep batýnýn hep göz koyduðu bir kritik coðrafya parçasýdýr. Yine bunun tekrarýný görmekteyiz. Kendi varoluþlarý için mazlum ve masum halklara acý çektiren liderler ve devletler karþýsýnda beþeriyetin doðal vijaný ve saðduyusu mutlaka harekete geçecektir.
Kadim Suriye Uygarlýðý tarih boyunca hep günümüzde benzeri yaþanýlan saldýrýlara maruz kalmýþtýr. En olumsuz koþullarda bile toparlanmasýný bilmiþ, yeniden güçlenerek dirilmiþtir.
Umuyoruz ki, yine o barýþ ortamýna dönüler; insanlar ölmez, kardeþlik egemen olur. Arzu edilen barýþa Suriye'ninde ülkemizinde, bölgemizinde büyük ihtiyacý var. Bu olumsuz koþullardan Türkiye halký oldukça rahatsýz. Görüþtüðümüz insanlar buna bir anlam veremiyorlar. Bölgemizde yaþanan kargaþanýn neden ve ne maksatla çýktýðýný, çýkarýldýðýný anlamakta zorlanýyorlar. Komþu ülkede hergün insanlar birbirlerine düþürülüp kargaþa çýkarlýrken; sessiz kalmak, olup bitenlerikabullenmek anlamýna geliyor. Ýþte bu günlerde Rýfat Ilgaz'ýn “Aydýn mýsýn “ þiirini okumanýn tam sýrasý
Ýskenderun'dan ayrýlalý dört ayý aþkýn zaman geçti. Bu sürede yazý yazmadým, istedim ki; ilk duygularýmýn etkisinde kalmadan yazayým. Bunda yazmamamýn nedenlerinden biri de, “yazamamaktýr.” Yazmak fikri çok hoþ ve sevecen bir kavramdýr. “Yazmak” eylemi zordur. Bir çiçek bile bulunduðu yeri deðiþtirince yeni yerine çabucak uyum saðlayamaz.nÝnsan sadece yerini fiziksel olarak deðiþtirmez, yaþam biçimini, ruhsal yaþamýný dahasý kiþiliðini de da deðiþtirmek zorunda kalýr. Çeþitli nedenlerle dünya ölçeðinde insanlar; iradi ve zorunlu olarak; fert, aile,grup veya topyekün olarak hep yer deðiþikliði yaparlar.Biz de koþullarýn zorlamasýyla Ýstanbul'a taþýndýk. Ýskenderun'dan pek çok arkadaþlarýmýz, dostlarýmýz, kitapseverler telefonla arýyorlar. Ýskenderun'dan ayrýlýþýmýza üzüldüklerini bildiriyorlar. Kapattýðýmýz kitabevinin karþý kaldýrýmýnda oturup telefon eden dostlarýmýz ister istemez, bizlerin de duygulu anlar yaþamamýza yol açýyorlar. Kimisi de o sokaktan hiç geçmek istemediðini söylüyor. Biz kendimizi hep Ýskenderun'da hissediyoruz. Ýskenderun bizim içimizde, biz hep Ýskenderun'dayýz. Kimse yerinden yurdundan kopmasýn, insanlar doðduklarý, sevdikleri topraklardan, gözünü açtýklarý gökyüzünden göçe zorlanmasýnlar. Barýþ içinde yaþasýnlar.. AYDIN MISIN?
Kilim gibi dokumada mutsuzluðu
Gidip gelen kara kuþlar havada
Saflar tutulmuþ top sesleri gerilerden
Tabanýnda depremi kara güllelerin
Duymuyor musun

Kaldýr baþýný kan uykulardan
Böyle yürek böyle atardamar
Atmaz olsun
Ses ol ýþýk ol yumruk ol
Karayeller baþýna indirmeden çatýný
Sel sularý bastýðýn topraðý dönüm dönüm
Alýp götürmeden büyük denizlere
Çabuk ol

Tam çaðý ise baþlamanýn doðan günle
Bul içine tükürdüðün kitaplarý yeniden
Her satýrýnda buram buram alýn teri
Her sayfasý günlük güneþlik
Utanma suçun tümü senin deðil
Yýrt otuzunda aldýðýn diplomayý
Alfabelik çocuk ol

Yollar kesilmiþ alanlar sarýlmýþ
Tel örgüler çevirmiþ yöreni
Fýrýl fýrýl alýcý kuþlar tepende
Benden geçti mi demek istiyorsun
Aç iki kolunu iki yanýna
Korkuluk ol

RIFAT ILGAZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karga Tepesinde Kar Olaydým
Derin Uykularda: Aydýn mýsýn?
Ýskenderun'un Biricik Kitapçýsý
Ordunun Kutup Yýldýzý: Perþembe Yaylasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeþilçam Emekçisi: Cem Erman
Þeyh Sait Ýsyaný: Ýrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
Ýskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor
Küçük Prens Aramýzda
Bayýr Bucak Türkleri
Perþembe Yaylasý'nda Günlük Yaþam ve Oba Kültürü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.