..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Yeraltý > Gülbahar Karakoç




24 Temmuz 2012
Yazýnsal Ayinler ve Bir Yalnýzlýk Ýçin Ön Görüþme.  
Gülbahar Karakoç
tanýmlýdýr


:AICC:
adam:

Yazýlarýyla kendi sefil portresini çizmeye çalýþan 43 yaþýnda yalnýz bir adamým. Berbat nisan ayýnýn ortalarýndayýz. Tanrý saçlarýmý beyaza boyayalý birkaç sene oluyor. TV’de kirk douglas’ýn bir western filmi var. sinemadan oldum olasý hoþlanmýþýmdýr. sinema afiþlerinden nefret ederim ama. Demlediðim çay, yoksul hayatýmýn en koyu renginde. Tavþan kaný mübarek. Bunca sefalete raðmen üretebilmek diyorum her seferinde. Kendime söylediðim en afili yalan bu iþte. Pavese gibi son bulmayacak.


Sývalarý dökülen evim beni andýrýyor. natürist bir kýz utangaçlýðýyla gelme diye baðýran tahta zemin bana benziyor. camlarda asýlý duran ucu yýrtýk perdelerin güneþi saklamasýyla hayatýmý temize çekmeye baþladým ben de. Kulaklarýmda cýr cýr böcekleri. Günlerdir susmuyorlar. Bunu deliliðe iþaret sayanlar, aklýn yanmýþ metaforlarýnda gezinirken kulak arkasý yaptýklarý vicdanlarýyla yüzleþmelidir.

Sefil bir adamým, diþleri sökülen bir tilki kadar çaresizim üstelik. Bu soðuk evde öleceðim günü hayal ederken o gün geldiðinde ne kadar korkacaðýmý düþünüyorum. Ölümden daha korkunç geliyor bazen yalnýzlýk.bazen de ölüm çirkinleþiyor yalnýzlaþtýkça.

Pazar günlerini severim. Biray’ýn aramasýný bekliyorum. Saat 14:23 ve hala aramadý. Kaç kadýn felsefemin isim annesi olmayý hak etmiþti ki. Ýçerim birayý severim biray’ý. Aramasýný bekliyorum. Her iliþki zamanýn içinde, ilk amacýný, anlamýný yitiriyor galiba. Niteliði ve özelliðini deðiþtirip yeni anlamlarla, baþka kanallara aktarýyor kendini. Tabi sadece ikili iliþkilerden bahsetmemek gerek. Lanet olasý nesne, doða ve yalnýzlýðý da kapsayan, hayat dediðimiz derinliði ölçülemeyen iliþkiler zincirinden de dem vurmak gerek. Dem deyince çayýn altýný kýsma vaktim geldi. O zaman önümdeki sayfaya bir dip not düþüp mutfaða gitmeliyim.
Yazýnsal ayinler ve bir yalýzlýk için ön görüþler.
Hala telefon çalmadý. Umutsuzlukla haþýr neþir olmamaya kararlýyým. Daha gelip saçlarýmý tarayacak.
Kapý çalýyor. Saat 15:30


Karþýmda biray’ý gördüðümde hep ayný tepkileri veriyorum. Bundan sýkýlmýþ olmalý ki bu defa ona sarýlmamý ya da saçlarýndan öpmemi beklemeden içeri dalýyor. Biraz sinirli ve terlemiþ. Yüzüme hiç bakmadan , daðýnýk yataðýma geçip soyunmaya baþlýyor. Ben elimdeki boþ bardakla öylece kalýyorum. Beklediðim tam olarak bu deðildi. Deðiþikliklere hemen adapte olabilen biri deðilim. Geleneksel tüm arzulardan sýyrýlýp yanýna gidiyorum. geleneksel seviþmelerden de.
-Hadi be daha neyi bekliyorsun.
Bu uzaklýk beni öldürüyor. Þimdi deðilse de birazdan öldürecek.
Karþýsýna geçip ellerimi yaramaz bir kýz çocuðunu andýran dizlerine koyuyorum. Yüzünü kapatan saçlarýný hafifçe aralayýp o aralýktan bana yansýyacak bir ýþýk süzmesi hayal ediyorum. Beklentilerim boþa çýkýyor. Kaskatý gözleriyle karþýlaþýnca söylemeyi tasarladýðým her þeyi unutuyorum. Elimi bir hýþýmla itip
-Bana bak ihtiyar fazla zamaným yok. Þimdi þu lanet iþi yapacak mýsýn, yapmayacak mýsýn. Keyfini bekleyemem anlýyor musun diyor.
Geriye düþüyorum. Aþýk olduðum kadýn ve…ya da kadýnlardan biri. Hepsi bir. Hepsi biray sonuçta. Ha kýzýl saçlý ha siyah. Aþýk olduðum kadýn beni incitecek cümleler kuruyor.
Düþüyorum, düþerken onu da üzerime çekiyor ve elini organýma koyup seninle seviþmek istemiyorum diyorum. Gülüyor. Konuþacak kadar zamaným yok ve senin tüm bu saçmalýklara ayýracak zamanýn yok diyor. Elini çekiyor. Sonra hareketleniyor.
-O zaman giyiniyorum.

Neden böyle davrandýðýný merak ediyorum ama alacaðým her cevapla unutmaya çalýþtýðým þeyleri hatýrlarým diye korkuyorum. Oda bunun farkýnda olmalý. Dudaklarý aralanmýþ açýklama yapmak üzere.
Önce paramý ver babalýk. Ben geldiðim için o parayý alýrým anlaþma böyle yanlýþ hatýrlamýyorsam. Sikiþ için gelip edebiyat yapýyoruz ama olsun. Daha çok gülüyor. Gözlerinde saklamak istediði, söyleyemediði her þeyin üstünü bu þuh kahkahalarla kapatmaya çalýþýyor belli ki. Yoksa biray hisli kýzdýr..
Sus diyorum cüzdanýmdan çýkardýðým üç yeþilliði ona uzatýrken. Þimdi gidebilirsin. Çay bile ikram edemedim ama olsun.
Parayý alýp hýzlýca toparlanýyor. aný mezarlýðý gözlerini kaçýrýyor benden. Kapýya geldiðinde bana dönüp, haftaya da gelecek miyim diye soruyor. Belki çayda içeriz.
Haftaya da gel diyorum kendi çaresizliðinden utanan ezik bir adam gibi omuzlarýmý aþaðý düþürürken. Haftaya da sen gel. Baþka biri gelmesin.
Kapý kapanýyor. Herhangi bir veda cümlesi için vakit geç artýk. Seni seviyorum diyemeden gitmiþ oluyor kadýn her seferinde.

Yazýnsal ayinler ve dipnot
Bir yalnýzlýk için ön görüþmeler….
Yalnýzlýk bir yaþam biçimidir, bir tercihtir. Bunu seçtiren etkeni açýklamak psikiyatrinin görevi. Benim görevim bunu sikik sanat yapýtlarýmda bir lokomotif haline getirmek. Yalnýzlýðýný sevebilen biri, pek çok þeyi sevebiliyor. Her Pazar vardiyalý olarak evine gelen, daðýnýk yataðýnda soluklanan tüm kadýnlarý örneðin. Kendime söylediðim ikinci afili yalaným.
Ahh pavese sonum seninki gibi olmayacak.


kadýn:

o öldüðünde þaþkýnlýðýmý masa altý yapýp cenazesine gittim. çok fazla insan yoktu. evde yapayalnýz ölen bu adam anlaþýlan yapayalnýz gömüleceðini biliyordu. kendime kýzmýþtým. o son gün ona o kadar soðuk davrandýðým için kendimden utanýyordum.

aslýnda kendime ait bir yazý peþindeyim.
Ölüm bahane…
tüm zaman dilimlerinin,
bir þiþe kaliteli þarap keyfini iþaret ettiði duygusal bir kasýlma yaþýyorum.
Dostoyevski ne demiþti beyaz gecelerde
“ah,mutlu bir insan bazen ne çekilmez oluyor”. böyle miydi tam olarak emin deðilim ama mutlu insanlardan nefret ediyorum þuan.

Soðuk kaskatý bir duygunun suratý asýlmýþ yollarýnda ilk kez sözcüklere saygý gösterip susuyorum. Cenaze törenlerinde aðýt yakamýyorsan eksik hissediyorsun, aðlayamayýnca eksiliyorsun.Ne çok þey biliyorsunuz. Ne çok tezahürat yapýyorum bildiklerinize. Hani sanki soluk yüzlü bir günde, sunay akýn’ýn kaçan zürafasýný arýyoruz! Toprak kokusu,ceset kokularýný bastýrmýþ.

Ampul patladý. Karanlýðýn o aþina olduðum meydanýndayým. Koyu lacivert her yer. Her kafadan bir ses çýkýp,kendini cýlýz bir resmiyete terk ediyor.Uzakta anti-sosyal bir fare. Renkli bir duruþ. Tek düzenin rengine binip kötü bir film diyorum hayat. Renkler, uyum, yüzlerin gizlediði ýþýklar…
çok yalnýzsýn be adam. oysa bende senin kadar yalnýzým þimdi.

Hiç düþünmemen gereken her þey aklýmda.
erkekler,seks, mastürbasyon,röntgencilik,kendi bilincinin ötesi konuþmalar. bedenler ... sado mazo komediler..
her hayalci bir tutsaktýr kendi beyninde. sefil mezarýný izliyorum dünyanýn gariban bir köþesinden. Ruhumun cennetiydi gülümsemen diyorum. aslýnda beni severdin sen diyorum. aslýnda bende seni severdim. aslýnda o adamý severdim ben. hiç tanýmadýðým için çok severdim hatta.

Lanet olsun…
Lanet okuma

Resim yapýyorum. Gösteriye dönüþen yaþantýmýn belki de en temiz sunumu yaptýðým resimler. Haaa Birde sting var,newyork’ta sürten bir Ýngiliz centilmeni anlatan þarkýsýyla eþlik ediyor yasýma. Mezarýn baþýnda durmuþ,meraklý bakýþlarýyla açýk bir kapý bulsalar içime damlamaya hazýr obur kelimelere bakýyorum. Gamelan müziði gibi bu tablo. Endonezya’yý dünyanýn yatak odasýna taþýyor bak. Cinnet nasýl bir þeydir merak ediyorum. Eðer bir dinleyici radyolardaki yarýþmalara tenezzül ediyorsa iletiþimsizlik uzmaný olmuþ demektir. Barry white: yeni ölü þarkýcý ve ben köþe baþýnda.

Durup elimdeki çiçeklere bakýyorum.
Kýrmýzý teksir kaðýtlarýna yazýlan kader çýkmazlarýmýz gibi ortasýndan yýrtmak istiyorum dünyayý.

Merhum ölmeden önce hiç seviþmemiþ.
merhum ölmeden önce....

edebi deðil midir sonuçta,peçeteye öylesine yazýlmýþ bu kentte,topuðundan vurulan her kedinin çýkardýðý ses.hani ayaða kalksan içinden ýslýk akacak, son sayfasýný yýrtýp atarken sokaklarýn ama hani kalkamýyorsun ya. þimdi yetiþemem zamana, o yüzden burada sonsuzluk olup içimi döküyorum topraða.gömün beni. beni de gömün.

Gitmeden önce benden baþka cenazeye katýlan o kýzýl saçlý kadýný teselli etmek istiyorum ama biliyorum ki, gerçekte hayatta olduðumu hissederek kendimi teselli edeceðim.Lirik bir þarkýya gizlenmiþ derin orospu.bu benim iþte.


Düþünmemem gereken ne kadar gereksiz þey varsa aklýma geliyor. En diri notama gizlenen bir koma aný. öldü ölecek..güldü gülecek.. Kasýlan damarlarým ve beyaza kesen yüzüm…yaklaþamýyorum ne ölüme ne yaþama. boðazýmda kaygan bir ...boðazýmda kayan bir...boðazýmda...boðazýmda oturan hatrý sayýlýr bir evliya var.

Katanasý içten körelmiþ bir kabadayý gibi hýrçýn,yörüngesi daralmýþ bir evliya gibi tutsaðým. konuþmak iþe yaramýyor. susmak zaten bir iþe yaramadý.


az kalmýþýz.giderek azalmýþýz be adam
ölen bir adam ve yaþayan



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yeraltý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Protez

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Blanch [Þiir]
Kiremit Sarýsý [Þiir]
Afazi [Þiir]
Zeus'u Beklerken Kahve Falý [Þiir]
Uzay Pollyannasý [Þiir]
10 Baht Bir Kara Bahtlý Ediyor. [Þiir]
Akustik Ataksi [Þiir]
Sil Ýn Dir [Þiir]
Kardiyak Arrest [Þiir]
Dolly Zoom [Þiir]


Gülbahar Karakoç kimdir?

kendimi uygun bir yolla tanýtabileceðimi sanmýyorum aslýnda bunu deneyebileceðimi de sanmýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
edebi edepsizler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gülbahar Karakoç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.