..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Aycan Özkan




7 Temmuz 2012
Orkide ve Kýr Çiçekleri  
. Kýr çiçekleri, pýtrak gibi, bulduklarý her toprak parçasýnda boy verirler. Yeter ki, yaðmur ve güneþ olsun.

Aycan Özkan


Kýr çiçekleri, rengarenktir. Dünyayý renk cümbüþüyle doldururlar ve uyumludurlar, mutludurlar. Mutlu olurken, mutlu etmeye hazýrdýrlar. Belki de bundan dolayý deðerlerini pek bilmeyiz. Çok kolay ulaþýrýz onlara. Ama unuttuðumuz ya da önemsemediðimiz yanlarý var. Kýrýlgan ve asilerdir. Asýl farkýndalýk kýr çiçeklerine özgüdür. Güzellikleri sýcaktýr. Ýçtendir. Ne ise o’durlar!


:ADCA:

Hep merak etmiþimdir! “Orkide hangi koþullarda yetiþir” diye? Þimdi okur arkadaþlar diyebilirler, -ki haklýlar- “Be adam, Hz. Google çýktýðýndan beri her bilgi elinin altýndadýr?”

Dedim ya; okuyucu haklýdýr! Ama benim de gerekçelerim var. Öncelikle teknoloji özürlüyüm. Ayrýca tembelim. Dahasý iflah olmaz bir hayalciyim. Kimileri romantik olduðumu söyler. “Ne alaka?” demeyiniz lütfen; bu soruya da verecek yanýtým var. Ama sorunun sorulmadýðýný varsayarak yanýtý yazmýyorum!

Evet, konumuza dönelim isterseniz? Yukarýda da görüleceði gibi, orkidenin yetiþme koþullarýydý konumuz.

Hayalimde ya da düþüncelerimde; orkidelerin kuytu, nemli, pek ýþýk almayan yerlerde yetiþtiði imgelemi vardý. Hatta o kadar ki; yetiþtiði toprak biraz balçýk gibidir. Ya da bataklýðýmsý (yazýdan sonra öðrendiðime göre, orkide toprakta deðil, süreç içinde yumuþayan aðaçtan dökülen parçacýklarýn içinde yetiþirmiþ) Ancak, bu koþullara raðmen orkidenin "asil" olduðu düþünülür.

Buradan hareketle, soylular sýnýfýna ait kadýnlarýnýn, güneþe çýkmamalarý bundan dolayý mýdýr? Bilinen bir þeydir; o zamanlar yanýk tenli kadýnlar "avam" sayýlýrlardý.

Burjuva devrimleri, bunun üzerinde yükselen burjuva kültürü ve bilimsel çalýþmalar ýþýðýnda güneþin yararý anlaþýlýnca, asil kadýn ve erkekler plajlarý keþfedip deniz ve güneþten olabildiðince yararlanmaya baþladý. Ýnsanlýk onlara borçludur. Ancak bu defa da "avamýn" kadýnlarý güneþ ve denizden uzaklaþmaya baþladýlar. Aman, yine konudan uzaklaþmaya baþladým.

Orkidelerden, kýr çiçeklerine geçelim. Kýr çiçekleri, pýtrak gibi, bulduklarý her toprak parçasýnda boy verirler. Yeter ki, yaðmur ve güneþ olsun. Yelin esintisinde nasýl da salýnýrlar ahenkle, güneþin altýnda.

Düþünüyorum da; orkide güzel bir çiçektir. Ama soðuk ve duygusuz gelir bana. Yani; saray kadýnlarý gibi “ciddi, ikiyüzlü ve basit" (Bu tanýmlamayý, Galina Serebryakova'nýn ATEÞÝ ÇALMAK kitabýndan alýntýladým)

Ýtirazlarýn yükseldiðini duyuyorum. Orkidelerin de kendi doðal koþullarýnda yetiþtiðini söylediniz. Duydum! Ben doðal koþullarýnda yetiþmiyorlar demedim ki… Ama illaki bu konuda bir fikir beyan etmemi istiyorsanýz edeyim!

Orkide… Evet, kendine özgü doðal koþullarda yaþar ve yetiþir. Ancak, söyler misiniz lütfen? Kuytuluklarda yetiþen, yetiþtiði koþullarda sadece sürüngen ve haþerelerin yaþadýðý bir ortam ne kadar bizim doðamýza uygundur? Burada bir ötekileþtirme yapmýyorum. Benim ki bir saptamadýr.

Kýr çiçekleri, rengarenktir. Dünyayý renk cümbüþüyle doldururlar ve uyumludurlar, mutludurlar. Mutlu olurken, mutlu etmeye hazýrdýrlar. Belki de bundan dolayý deðerlerini pek bilmeyiz. Çok kolay ulaþýrýz onlara. Ama unuttuðumuz ya da önemsemediðimiz yanlarý var. Kýrýlgan ve asilerdir. Asýl farkýndalýk kýr çiçeklerine özgüdür. Güzellikleri sýcaktýr. Ýçtendir. Ne ise o’durlar!

Ve ben bir kýr çiçeðini seviyorum.

Aycan Özkan. 04-07-012/Mersin




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakarýþ [Þiir]
Biraz Ben [Þiir]
Geceye Aðýt [Þiir]
Saptamalar [Eleþtiri]


Aycan Özkan kimdir?

Ýþçi kökenliyim. Gündüz çalýþýp gece okudum. Kuþaðýmýn tipik özelliklerini taþýdýðýmý düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Dünya edebiyatýnda iz býrakmýþ yazarlar. Özellikle Fransýz ve Rus Edebiyatý. Türk Edebiyatýndan ise Yaþar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer Ýzgü ve elbette Nazým Hikmet, Ahmet Arif.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aycan Özkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.