..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Rüya Bayram




25 Mayýs 2012
Hayatý Kuralýna Göre Oyna!  
Rüya Bayram
Bugünlerde özgürlüðe yaktým abayý. O kaçýyor ben kovalýyorum, ama nefesim yetmiyor yakalamaya...Ýnsan olmak bir sürü esaretin zincirini bilerek, isteyerek boynunda taþýmak demek..Caným ne isterse yapabileceðim bir dünyayý düþlerken, gerçeðe uyanýyorum ve baþlýyorum bu gerçek de nedir demeye..Gerçek þu ki; bir hayat var ve onu yaþýyoruz.. Akýllý olursak veli, akýlsýz olursak deli ediyor hepsi bu!...


:BBGG:
Hayatta kurallar var, sihirli eller, mucizeler yok. Nasýl ki çilek ekip kiraz beklemiyorsak, nasýl ki önce gece sonra gündüz oluyor, 1 güncük de olsa iki gece gece olup sonra gündüz olmuyor, hayatý kurallarýna göre yaþamadýðýnýzda sonuçlarý da ona göre oluyor, hiçbir yanlýþ hareketin doðru sonucu doðmuyor, kendini dünyanýn en iyi insaný saysan bile, hayat ona bakmýyor, kural ne ise onu uyguluyor.

Yýllarca duygular cici, düþünceler tu kaka, kalp doðruyu söyler akýl yanýltýrla büyüdük. Oysa tam tersiymiþ, aklýnla yaþamalýsýn hayatýný. Duygular gerçekleri gören sezileri de engelliyor, içimizdeki ses aslýnda mantýðýmýz ve biz duygulara yönelip; içimizdeki ses kalbimizden geliyor sanýp, onu farklý duymaya çalýþýyoruz. Hayatýn iþaretleri oluyor, onlarý iþimize geldiðince yorumlayýp, bize ne demek istediðini anlamýyor, sonra olan olduktan sonra ah vah ediyoruz. Kurallar karmaþýk da deðil basit bir mantýða göre yürüyor, sebep-sonuç iliþkisi. Yanlýþ yaparsan bedelini ödersin. Ýþinde hatalý karar verirsen zarar edersin, burada yok cezalandýrýldým, yok baþka güçler yüzünden böyle oldu diye birþey yok, verdiðin karar yanlýþtý, zarar ettin. Tamamen senin kararýn. Þeytanýn dünya üzerindeki þubesi de olsan akýllý oynuyorsan oyunu zarar etmiyorsun. Çok çikolata yersen kýsa sürede 5 kilo alýrsýn, vay bana nazar deðdi deme boþuna, ama moralim bozukken yemiþtim yaramamasý lazýmdý diye birþey yok, soðukta ince giyinip buzlu içersen hasta olursun, aman þu yaþlý kadýn bana maþallah demeden ne güzelsin demiþti.. Bunlar hikaye.. Bunlar kendinizi rahatlatmak için sýðýndýðýnýz minik limanlar, oysa gerçek ortada, açýk uçsuz bucaksýz bir denizdeyiz. Deniz her tür tehlike ile kaynýyor ama sürprizler de sunuyor. Sürprizlere odaklanýp tehlikeleri görmezden gelirsek, denizin kuralýna uymazsak bizi bir güzel boðar.. Hani hayat denizinde boðulmak, o depresyona girmek, yüzmeyi, yeni kýyýlara çýkmayý unutmak, hatta yeni kýyýlarý hayal bile edememek hep bundan oluyor. Kýsacasý hayat o boyutlarla ilgilenmiyor, kural iþlerken buna yorum katmýyor..

Aþýrý hýz yaptýðýnda kaza yaparsan sorumlusu baþka enerjiler deðildir, güvenilmeyeceðini kazýk yedikten sonra öðreneceðin birine sýrrýný verip baþkalarýndan dinlediðinde sorumlusu gökteki herhangi bir yýldýz olamaz herhalde, yanlýþ insana baðlanýp herþeyini ortaya döktüðünde o da alabileceði herþeyi senden aldýðý özgürlükle alýp ohh arkasýný dönüp bir güzel gitmiþse, ama o beni seviyordu ben de onu sevmiþtim bu nasýl olur diye sebebi kara kedide aramak en fazla yolda gördüðün kara kedileri pisst diye kovalamanA yarar. Demek ki aklýný tatile yollamýþsýn sen zorla, seninle býraksa idin belki karþýndakinin kim olduðunu baþtan görme kuralýna uygun ilerletirdin durumu..

Bizler masallarla büyüdük, mucizelere inanan nesilleriz, gerçekçiden çok hayalciyiz. Kendi hatalarýmýzý düzeltecek sihirli eller bekleriz, iyilik yaparsak iyilik göreceðimizi düþünmek isteriz, görmeyiz demiyorum görebiliriz. Kötü gördüðümüz birçok insanýn çok iyi durumda oluþlarýný kýskanýrýz hatta anlam veremeyiz, halbuki uzaktan bize kötü görünseler de onlar sadece akýllarýný kullananlar ve baþarýlý olanlardýr. Saçma sapan þeylerle ömür tüketiriz, komik mecburiyetlere saplanýr hayallerimizden vazgeçeriz ve aklýmýzý kullandýðýmýzý zannederiz. Oysa kolaya kaçarýz, Hani bir laf var :
Ýþler zorlaþýnca insanlarýn niteliði ortaya çýkar;
Kimisi kollarýný sývar, kimisi burun kývýrýr, kimisi de toz olur.
(Sam Ewing)
Acý yersen aðzýn yanar yok bu acý beni sever yakmaz diyebilir misin, yanlýþ yaparsan oyundan atýlýrsýn hayýr caným o oyuna karþý ben çok hevesliydim oyun bunu biliyor beni atmayacak diye bir þey var mý? Yok, tabii ki yok. Büyüklerin ne ekersen onu biçersin lafý gibi. Ekemediðinde de baþkalarý senin için ne ekmiþse onu biçiyorsun ama illa birþeyleri biçiyorsun..

Hayatý kuralýna göre oyna! Hayatýn kuralý ne mi? Doðru doðrudur, yanlýþ da yanlýþ. Ha kime göre neye göre diye soruyu uzatacak olursak cevap; herkese göre.. Duygularla yaþarken rüyadadýr insan, ama her rüya gerçeðe uyanýþla biter! O zaman ayakta uyumamak gerek. Tabii uyutanlara da kýzmamak! Uyanýk olup meydaný uyanýklara býrakmayacaksýn. Seni senden götürürler sonra haberin olmaz. Özel bir amaçlarý da yoktur sadece herkes kendi hayatýný yaþar, o düzlemde, o hayallerle, kurduðu çitin içindeki dar alanda vee kýrmýzý çizgiye basan yanar!

Amanýn yine fazla ahkam kesmek beni tam da kýrmýzý çizginin üstüne getirdi, ne olur ne olmaz ben yavaþtan kaçýyorum, kalýn saðlýcakla....

Rüya 25.05.2012



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
En Kusursuz Cinayet Yaþama Sevincini Öldürmektir
Mutluluk
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (15) (Keþkelerle Ýyikilerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (7) (Okyanusta Bir Ýstiridyeden Desem... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (12) (Arzýn Merkezinden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (16) (Prangalardan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (1) (Defalarca Düþülen Yamaçlardan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (8) (Denge Takýntýsýndan... )
En Diþli Öðretmen Hayata Dair...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hani Tek Bir Kiþiyi Özlersiniz Her Yer Issýz Gelir Derler Ya...
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boþ Hayat!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sýradan Bir Masaldan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleþirken... )
Herþeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayýn Bir de Sonucu...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluðumdan... )
Tüp Bebekler ve Çöp Bebekler
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (9) (Kalpten Kalbe Nasihatlerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (21) (Kimi Zaman Giden, Kimi Zaman da Gidilenin Yüreðinden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (4) (Kuyunun Dibi... )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeliþki [Þiir]
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, Ýþte Bütün Mesele Bu... [Eleþtiri]


Rüya Bayram kimdir?

Yaþamayý tüm anlarý ile seviyorum. Bazen acýtýyor her yanýmýzý hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediðimiz bir anda. Yaþanmýþlýklar anýlarýmýz oluyor ve ben uslanmaz bir aný biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiðimi ve kaçýrdýðým tüm zamanlarý yazýyla bir yerlerde sakladýðýmý düþünüyorum yazýya döktüðümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onlarýn içinde barýnan herþeyin beni bulup kucaklayacaðýný hissediyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.