..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




25 Mayýs 2012
Karadeniz Kitap Fuarý ve Birkaç Serzeniþ…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Kitap fuarlarý, þehirlere kan ve can pompalayan organizasyonlardýr. Oldum olasý bu fuarlarýn Trabzon’umuzda da düzenli olarak her yýl yapýlmasýný arzulamýþýmdýr. Bu konuda Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Bursa ve Adana gibi þehirlere gýpta etmiþimdir. Hele Ýstanbul TÜYAP Kitap Fuarý, bu organizasyonlarýn en muhteþemidir. Trabzon’da kitap fuarlarýnýn açýlmasýna yönelik isteðimi deðiþik yerlerde yineledim. Fakat uzun zamandan beri sesim akis bulamamýþtý. Çok þükür bu sene þehrimizde Karadeniz Kitap Fuarý açýldý.


:AEID:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Kitap fuarlarý, þehirlere kan ve can pompalayan organizasyonlardýr. Oldum olasý bu fuarlarýn Trabzon’umuzda da düzenli olarak her yýl yapýlmasýný arzulamýþýmdýr. Bu konuda Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Bursa ve Adana gibi þehirlere gýpta etmiþimdir. Hele Ýstanbul TÜYAP Kitap Fuarý, bu organizasyonlarýn en muhteþemidir. Trabzon’da kitap fuarlarýnýn açýlmasýna yönelik isteðimi deðiþik yerlerde yineledim. Fakat uzun zamandan beri sesim akis bulamamýþtý. Çok þükür bu sene þehrimizde Karadeniz Kitap Fuarý açýldý.

Karadeniz Kitap Fuarýna, açýlýþýnýn üçüncü günü gittim. Fuar sabah 11’de açýlýyor, akþam 9’da kapanýyor. Yani her gün 10 saat açýk kalýyor. 01 Mayýs’ta açýlan söz konusu fuar, 13 Mayýs’ta kapanacaktýr. Fuara her saat baþý Trabzon’un merkezi sayýlan Meydan’dan ücretsiz belediye otobüsleri kalkýyor. Ben de bu otobüsle fuar alanýna gittim. Fuarýn tenha olduðunu otobüste sezmeye baþlamýþtým. Çünkü ücretsiz olmasýna raðmen otobüste sadece birkaç kiþi vardýr. O anda aklýma KTÜ’de yapýlan Tarkan konseri geldi. Tarkan’ýn konser vereceði gün, Trabzon’un Meydan’ý insandan geçilmiyordu. Konserin yapýlacaðý KTÜ Milli Piyango Yabancý Diller Okulu’na insan seli akýyordu. Otobüs duraklarý ana baba günü gibiydi. O gün o güzergâhta baþka iþi olanlarýn dolmuþlara binmesi mümkün deðildi. Tarkan konserinde durum bu iken kitap fuarýna, üstelik ücretsiz yolcu taþýyan otobüsün bu kadar tenha olmasý geleceðimize yönelik birçok olumsuz iþaret vermiyor mu? Ne dersiniz?

01 Mayýs 2012’de Trabzon’un Þana mevkiindeki Dünya Ticaret Merkezi’nde açýlan Karadeniz Kitap Fuarý ne yazýk ki beklenen ilgiyi görmüyor. Fakat bunun tek suçlusunun halk olduðunu düþünmüyorum. Bunun suçlularýndan biri de fuarý sadece bir kitap pazarý olarak gören organizatörlerdir. Bu nasýl bir fuardýr ki yazarlarla okuyucular buluþturulmaz? Siz hiç kitap fuarý görmediniz mi? Kitap fuarlarýna yazarlar çaðrýlýr, imza günleri düzenlenir. Yazarlarla okurlarýn bir araya gelip söyleþmesi için mekânlar ve imkânlar saðlanýr.

Trabzon’da Türkiye’nin sayýlý üniversitelerinden biri olan KTÜ vardýr. Bu köklü üniversitede 2010 rakamlarýna göre 24 bin 568’i birinci öðretim, 13 bin 220’si ikinci öðretimde kayýtlý olmak üzere toplam 37 bin 778 ön lisans ve lisans öðrencisi bulunuyor. Bu arada Trabzon’daki onlarca okulda, binlerce ilköðretim ve lise öðrencisi bulunmaktadýr. Bu kadar çok öðrencinin bulunduðu bir þehirde nasýl olur da, iyi niyetlerle açýlan bir kitap fuarý beklenen ilgiyi görmez. Nasýl olur da fuara saat baþý ücretsiz yolcu taþýyan otobüsler dolmaz?

“Trabzon kültür, sanat ve edebiyat þehridir” der dururuz. Mevzu söz söylemek ve övünmekse mangalda kül býrakmayýz. Bu kentte onlarca þair, yazar, gazeteci ve deðiþik alanlarda çalýþan sanatçý bulunmaktadýr. Bunlar neden zahmet edip de, birkaç yýlda bir açýlan kitap fuarlarýna gitmezler. Hadi öðrencileri anladýk, ihmalkâr davranýyorlar; ya onlarý eðiten yüzlerce öðretmen niçin kitaplarýn okuyucularla buluþtuðu bu güzel mekâna uzak durur.

Her gün okuma saatlerinin yapýldýðý okullarýmýz niçin kitap fuarlarýna mesafeli dururlar? Ders demek, ille de dört duvar arasýnda ve sýnýf ortamýnda yapýlan etkinlik deðildir. En etkili eðitim, uygulamalý olandýr. Öðrencilerin toplu halde kitap fuarlarýna götürülmesi de bence bir eðitimdir. Üstelik bu, sýnýf ortamýnda yapýlan eðitimden çok daha etkilidir. Keþke fuarýn açýk olduðu zaman diliminde okullardan fuara otobüsler kalksa… Okullar belli bir plan dâhilinde bütün öðrencilerini bu gibi fuarlara götürseler. Orada yazarlarla buluþtursalar…

Memleketimizde bazý insanlar kitaplarýn pahalý olduðundan þikâyet ederler. Bu bir yere kadar doðru olabilir, fakat fuarlarda her fikre ve her bütçeye göre kitaplar vardýr. Okumamak için bu bir mazeret olamaz. Karadeniz Kitap Fuarýnda bir liraya da kitaplar var.

Karadeniz Kitap Fuarýna ilgisizlik böyle devam ederse sanýrým bundan sonraki yýllarda hiçbir yayýncý böyle bir organizasyona katýlmaya cesaret edemez. Çünkü hiç kimse kâr edemeyeceðini bildiði bir iþe bile bile girmez. Kitap, okuyucusuyla buluþunca anlam kazanýr. Bu mekânlarý güzelleþtirecek olan sizlersiniz. Onun için lütfen fuarlarý okursuz býrakmayalým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.