..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > hasan tülüceoðlu




8 Mart 2012
Dindarlýk Eðitimin Neresinde?  
hasan tülüceoðlu
Aslýnda bütün suç, Batýnýn reform ve rönesanslarla bilim devrimi yapýp kimsenin bileðini bükemeyeceði bilim ve teknoloji devi haline gelmesi ve tahrif edilmiþ Hýristiyanlýk-Antik Yunan kaynaklý aþýrý dominant kültürünü dünyaya dayatmasýnda. Yoksa öncelikle biz Müslüman Türkler ile doðu Müslüman halklarýn suçu neydi ki?


:AHJC:
DÝNDARLIK EÐÝTÝMÝN NERESÝNDE?

Hasan TÜLÜCEOÐLU

Aslýnda bütün suç, Batýnýn reform ve rönesanslarla bilim devrimi yapýp kimsenin bileðini bükemeyeceði bilim ve teknoloji devi haline gelmesi ve tahrif edilmiþ Hýristiyanlýk-Antik Yunan kaynaklý aþýrý dominant kültürünü dünyaya dayatmasýnda. Yoksa öncelikle biz Müslüman Türkler ile doðu Müslüman halklarýn suçu neydi ki?

Dindar nesil tartýþmalarýný, yüzyýllar sonrasýnda hala etkisinden çýkamadýðýmýz ve daha yüzlerce yýl sürecek bir süreçte bu bizden olmayan atmosferden çýkýþ hamleleri olarak deðerlendiriyorum.

Üçüncü Selim’le birlikte o gün Osmanlýlar olarak, gavurun ürettiði bu bilim devine ulaþmamýz ve onunla yolumuza devam etmemiz gerektiðine karar vermiþtik. Ýslam dini deðerleri kaynaklý, artýk demode olmuþ, kendi benliðimiz ayný zamanda kendi devimiz, son hamleleriyle Üçüncü Selim’in ilk adýmlarýna engel oldu. Ýkinci Mahmut, cesur adýmlarýyla demode etkinsiz devimizi biraz týrslattý. Süreç böylece devam etti. Bu ara Kuran’da araf olarak ifade edildiði üzere, içimizden doðululuðunu reddedip batýlý etkin ve güçlü deve ait olduðunu savunan küçükte olsa üçüncü bir güç çýktý ortaya. Bu üçlü çatýþma sürüp gitti ve gidiyor. Sonuçta bizden çok gerilerde ve küçük Japonya’nýn, yaklaþýk elli yýlda yirminci asrýn baþlarýnda baþardýðýnýn benzerini bile baþaramadýk.

Aslýnda iþin püf noktasý eðitimde düðümleniyordu. Osmanlýlarda bunu en iyi Sultan Ýkinci Abdülhamit anladý. Kendi iþi bitmiþ devimizin, kendine has eðitim sistemini cesaretle býrakarak Anadolu içlerine kadar götürdüðü okullarda Batýlý Eðitim sistemini uygulattý. Zannedildiðinin aksine Abdülhamit aslýnda bir batý hayranýydý. Büyük devin gücünden ve saçtýðý güzelliklerden çok etkilenmiþti. Ancak kendi devini ve ondan geldiðini unutmuyordu. Üçüncü gücün onu kötülemesi, süreci hýzlandýrmamasýndandý. Yoksa Abdülhamit eðitimde tamamen onlarýn istediklerini yapmýþtý ki zaten Batý Eðitim sisteminin uygulandýðý bu okullarda Abdülhamit’inde farkýnda olduðu batý hayraný, ayný zamanda bizim iþi bitmiþ devimizin vizyonu olan Ýslam karþýtý nesil yetiþtirmeye baþladýlar. Cumhuriyetin kuruluþuyla iþi bitmiþ etkinsiz demode devimizin artýk gerçekten iþi bitmiþti. Abdülhamit’in yaptýrdýðý okullarda onun yerleþtirdiði batýlý tarzý eðitimi cumhuriyet yöneticileri çok iyi uyguladýlar. Öncelikle büyüklerin ve bir çok insanýn ifade ettiði üzere bir Cumhuriyet Nesli yetiþtirildi.

Bilim dünyasýnda pozitivizm rüzgarýnýn çok hýzlý estiði Abdülhamit döneminden baþlayýp Cumhuriyetle devam eden süreçte müspet ilim adýna Tanrý Tanýmazlýk, bununda gerisinde din karþýtlýðý anlatýldý. Cumhuriyet dönemi din alimlerinden Bediüzzaman Sait Nursi, eserlerinde bu konu üzerinde aðýrlýklý durdu. On üçüncü söz de “Kastamonu'da lise talebelerinden bir kýsmý yanýma geldiler. "Bize Hâlýkýmýzý tanýttýr; muallimlerimiz Allah'tan bahsetmiyorlar," dediler” ifadesiyle o günler okullardaki eðitimi çok güzel ifade etmektedir. “Ben dedim: Sizin okuduðunuz fenlerden her fen, kendi lisân-ý mahsusuyla, mütemâdiyen Allah'tan bahsedip, Hâlýký tanýttýrýyorlar. Muallimleri deðil, onlarý dinleyiniz.” diyerek çarpýk eðitim sistemine vurgu yapmýþtýr. (Sözler)

Baþbakan Recep Tayyib Erdoðan’ýn dindar gençlik yetiþtireceðiz sözü bana tüm bunlarý hatýrlattý.

Yukarýda özetlemeye çalýþtýðým, yaþadýðýmýz ve yaþamaya devam ettiðimiz uzun ince süreç kendimize özgü nesil yetiþtirmenin sadece yetiþtireceðiz demekle olmayacaðýný gösteriyor. Dev bir güç gibi lanse edilmeye çalýþýlan cemaat, seksenlerden bu yana hem yurtiçi hem yurt dýþý eðitim yükünü gönüllü omuzlamýþ olmasý ve onca samimi gayretlerine raðmen özgün dindar diyebileceðimiz bir nesil yetiþtirememiþ gözüküyor. Üstat Necip Fazýl’ýn ifadesiyle yarým yamalak boy verenlerde genele oranla bahçedeki “üç beþ karanfil”. Abdülhamit benzeri tamamen Batýlý Eðitim sisteminin uygulandýðý okullarýn otuz yýl sonrasý ürünü ancak bu kadar.

Eðitim sistemi bu noktada önemli olmakla birlikte bence asýl mesele, gölgesinden hiçbir zaman kurtulamayacaðýmýz Batý bilim ve teknoloji devinde düðümleniyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seçmeli Kuran Dersleri Bedrin Aslanlarý Kadar Þanlý mý?
Kutlama mý, Hýrýstiyanlaþmak mý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe!
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý?
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý?
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma
Geçmiþle Teselli Edilmek
Kaddafi Tamam da Masum Halk ve Müslüman Halklarýn Geleceði Ne Olacak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Hz. Ömer"in Demokrasisi [Ýnceleme]
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi [Ýnceleme]
Lale Devri'nin Demokrat Havasý [Ýnceleme]
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri [Ýnceleme]
Dizisine Bak Toplumunu Anla [Ýnceleme]
Yüzde Ellinin Kodlarý [Ýnceleme]
Ýktidar, Uçkur ve Huri [Ýnceleme]
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere [Ýnceleme]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.