..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Müþerref ÖZDAÞ




17 Þubat 2012
Fetih 1453 Gösterimde  
Savaþ herkesle, barýþ sadece onurlu insanlarla yapýlýr.

Müþerref ÖZDAÞ


17 milyon dolarlýk bütçesi olan,16 bin yardýmcý oyuncunun rol aldýðý ve oyuncularýn kýyafetleri için 44 bin metrekare kumaþ kullanýldýðý, 5 bin metrekarelik kapalý stüdyoda dekor hazýrlandýðý, özel olarak 10 bin silah ve silah aksesuvarý üretildiði ,dekor, kostüm ve harika efektlerle bezeli bir Faruk Aksoy filmi... Özellikle filmin 2. yarýsýnda mükemmellik daha ön plandaydý, tavsiyemdir. Yaklaþýk 3 yýllýk bir emek ve profesyonellik örneði...


:BJFF:




Fetih 1453

Ya ben Ýstanbul’u alacaðým ya Ýstanbul beni...

Dün saat 14.53’te vizyona giren filmin ikinci gününde izledim. Genelikle üniversite ve lise öðrencilerinin salonu doldurduðu filmi büyük bir ciddiyetle izlediklerini görmek de anlamlýydý. Fetih’in künyesi þöyle:

Türü: Tarih, Savaþ, Kahramanlýk, Aþk
Yapým Þirketi: Aksoy Film
Yapýmcýlar: Faruk Aksoy, Ayþe Germen
Yönetmen: Faruk Aksoy
Oyuncular: Devrim Evin, Ýbrahim Çelikkol, Dilek Serbest, Recep Aktuð, Erden Alkan, Cengiz Coþkun, Þahika Koldemir, Naci Adýgüzel, Alirýza Soydan, Edip Tüfekçi, Sedat Mert
Yapým Tarihi: Eylül 2009 — Ocak 2012
Gösterim Tarihi: Þubat 2012
Süre: 160 – 170 Dakika
Yönetmen: Faruk Aksoy
Yapýmcý :Faruk Aksoy-Servet Aksoy-Ayþe Germen
Ortak Yapýmcýlar :Elif Aksoy -Faruk Metin-Hamit Keleþ
Senarist :Atilla Engin
Co-Senarist :Ýrfan Saruhan-Faruk Aksoy
Filmin müzikleri: Benjamin Wallfisch

672 yýlýnda Medine’de Hz.Muhammed’in evinde baþlayan ve peygamber Efendimiz’in þu sözüyle müjdeleniyor Fetih : “Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktýr. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, O’nun askeri ne güzel askerdir!”

Ýlk yarý, sinema filmleri ve dizilerin olmazsa olmazý duygusal iliþkilerin de ustaca aralara serpiþtirildiði, bol kan, kýlýç sesi ve heyecan ile devam ediyor. Tabi ki üstüme de sinen tüm salonu dolduran patlamýþ mýsýr kokularý eþliðinde.

Filmin ilk yarýsýnýn sonuna doðru pik yapan mide salgýlarýmý ara verildiðinde mis gibi kokan tam sevdiðim kývamda hazýrlanmýþ patlamýþ mýsýrý ile sakinleþtirdim ve ikinci yarýyý daha bir dikkatle izlemeye koyuldum.

+7 yaþ olarak belirlenmiþ filmi az çok tarih bilgisi olmayan bir kiþinin izlediðinde sadece yüksek sesli, görsel efektleri güçlü, harika kostümlerle bezeli aksiyon filmi gibi algýlamasý mümkün. Ben izlerken tarihin bir özetine göz gezdirmiþ gibi oldum.

Ses miksajý özellikle savaþ sahnelerinde sadece gürültüden ibaret.

Ýkinci yarýnýn sonlarýna doðru izlenecek olan Ulubatlý ile Giovanni Giustiniani arasýndaki uzun kýlýç dövüþü sahnesi oldukça baþarýlý.

Tarihçiler afiþte görülen Fatih Sultan Mehmet’in sað omuzunda ‘Allah’ sol omuzunda ise Hazreti Muhammed yazdýðýný, Osmanlý savaþ felsefesini yansýtacak þekilde kalbinin üzerinde ise Allah yazýsý olduðunu, Kollarýnda ise Kelim-i Tevhid bulunduðunu, bunlarýn gerçeðiyle ayný olduðunu belirtiyor.

17 milyon dolarlýk bütçesi olan,16 bin yardýmcý oyuncunun rol aldýðý ve oyuncularýn kýyafetleri için 44 bin metrekare kumaþ kullanýldýðý, 5 bin metrekarelik kapalý stüdyoda dekor hazýrlandýðý, özel olarak 10 bin silah ve silah aksesuvarý üretildiði ,dekor, kostüm ve harika efektlerle bezeli bir Faruk Aksoy filmi...

Özellikle filmin 2. yarýsýnda mükemmellik daha ön plandaydý, tavsiyemdir. Yaklaþýk 3 yýllýk bir emek ve profesyonellik örneði...
Fetih’i tarih kitaplarýnýn dýþýnda bir de bu gözle gördüðünüzde etkilenmemek, duygulanmamak mümkün deðil. Tarihe, sahip olduklarýmýza, inançlarýmýza, irade ve taktik gücüne de hayran olmamak mümkün deðil. Belki film çýkýþýnda Ýstanbullu olan ya da olmayan, Ýstanbul’da ya17 milyon dolarlýk bütçesi olan,16 bin yardýmcý oyuncunun rol aldýðý ve oyuncularýn kýyafetleri için 44 bin metrekare kumaþ kullanýldýðý, 5 bin metrekarelik kapalý stüdyoda dekor hazýrlandýðý, özel olarak 10 bin silah ve silah aksesuvarý üretildiði ,dekor, kostüm ve harika efektlerle bezeli bir Faruk Aksoy filmi...

Özellikle filmin 2. yarýsýnda mükemmellik daha ön plandaydý, tavsiyemdir. Yaklaþýk 3 yýllýk bir emek ve profesyonellik örneði...

Fetih’i tarih kitaplarýnýn dýþýnda bir de bu gözle gördüðünüzde etkilenmemek, duygulanmamak mümkün deðil. Tarihe, sahip olduklarýmýza, inançlarýmýza, irade ve taktik gücüne de hayran olmamak mümkün deðil. Belki film çýkýþýnda Ýstanbullu olan ya da olmayan, Ýstanbul’da yaþayan ya da yaþamayan ama Ýstanbul aþýðý olanlarýn yaþadýklarý bu dünya þehrine daha bir gururla bakacaklarýna, daha çok sahip çýkacaklarýna eminim.

Filmin bir sahnesinde de Sultan Mehmet’in eþinden onun yasemin kokusunu çok sevdiðini öðrendik, ayrýca ben de yasemin kokusuna bayýlýrým. :)

Filmden aklýmda kalan vurucu replikler þunlar oldu:

*Tarih korkaklarla yazýlmaz.
*Sert rüzgârlar yüksek daðlarda eser.
*Savaþ herkesle, barýþ sadece onurlu insanlarla yapýlýr.

Zevkle izlenebilecek bir yapým, tavsiyemdir.

Müþerref Özdaþ
17.02.2012




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðaya Dokunuþ
Veda'nýn Ardýndan
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Hayat Konuþsun
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Uyarýsýz Þiddet
Var Git Bildiðin Yolda
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Yazý - Yorum (Kýný - Yorum)
Türkiye: 1 - Japonya: 4 (Galibiyet Bizim )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.