..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Necmettin Yalcinkaya




26 Ocak 2012
Orada  
orada,baba,evlat,gevrek

Necmettin Yalcinkaya


Kadýn gülümseyerek: ‘’Meraklanma caným’’ dedi. ‘’Bana bir þeycik olmaz’’ Baþýný kocasýnýn omzuna yasladý. Adam simitten büyükçe bir parça kopardý, karýsýna verdi. Özlemle bakýþtýlar. Yaþlý adam sevinçten bir kez daha deliye döndü. Yüreði hafifledi ve bir kuþ gibi havalanýverdi. Gözpýnarlarýna engel olmak istemedi. Aðlamaya baþladý…


:BBJA:
Orada, mahkeme koridorlarýnda bekleþmek zordur; býkkýnlýk verir insana…Yaþlý adam ilk kez böylesi bir yerde bulunuyordu; aðrýna gidiyordu… Epey bir uðraþtan sonra, aradýðý yeri anca bulabilmiþti. Ýyice emin olmak için, gözlüðünün camýný silip, kapýnýn üzerinde asýlý duran tabelaya birkaç kez dikkatlice baktý: ’Bir Nolu Aðýr Ceza Mahkemesi ‘ yazýyordu tabelanýn üzerinde. ‘’Nihayet buldum!’’ diye içten içe sevindi. Buruk bir sevinçti bu. Telaþla saatine baktý: ‘’Duruþma saatine yarým saat kalmýþ …’’ diye mýrýldandý kendi kendine. ‘ ‘’Ýyisi mi aþaðýya inip bir simit alýp, onunla karnýmý ile doyurayým’’ Öyle de yaptý...
Simitten kopardýðý ufak bir parçayý aðzýnda çiðnerken, birden donakaldý. Karýsý tam karþýsýnda duruyor ve kendisine doðru gülümseyerek geliyordu. Aðzý dolu halde karýsýna çýkýþtý:
‘’Sana demedim mi ben? ‘evde kal, gelme peþimden’ diye’’ Baðýrdý adeta. ‘’Ya yine kalbin sýkýþýrsa? Ben sensiz ne yaparým sonra?’’
Kadýn gülümseyerek:
‘’Meraklanma caným’’ dedi. ‘’Bana bir þeycik olmaz’’
Baþýný kocasýnýn omzuna yasladý. Adam simitten büyükçe bir parça kopardý, karýsýna verdi. Özlemle bakýþtýlar.
Birlikte merdivenleri çýkmaya baþladýlar. Mahkemenin olacaðý kata çýktýlar, soluk soluða. Nedense asansöre binme fikri akýllarýnýn ucundan bile geçmemiþti. Burada mantýk aramak boþunaydý. Ýkisi de duygu yüklüydü, akýllarýna estiklerini yapýyorlardý.
Koridorda tahta bir banka býraktýlar, yorgun bedenlerini. Adam bir sigara yaktý, karýsýna uzatmak istediyse de kadýn nazikçe bu teklifi geri çevirdi.
‘’Söndür sigaraný!‘’ diye baðýrdý bir görevli. ‘’Burada sigara içmek yasak!’’
Adam, sigarasýndan derin bir nefes aldýktan sonra, söndürdü sigarasýný.
Mahkeme koridoru bir anda insanlarla dolup taþtý. Uðultular yükseldi. Herkeste bir telaþ bir acelelilik vardý. Yardým edecek birini arayanlar, tabelalarý çözmeye çalýþanlar, saða sola koþturanlar… Koridoru arþýnlayan ayaklarýn üstlerindeki baþlar, saða sola hýzla dönüyor, kapý üzerlerinde asýlý duran tabelalara göz gezdirdikten sonra, içeriye; salonlara dalýyorlardý.
Birden koridorda bir baðrýþma koptu. Yaþlý adam baðrýþmanýn geldiði yöne gözlerini dikip dikkatlice baktý. Jandarmalar öfkeyle kalabalýðý yarmaya çalýþýyordu. ‘’Yol açýn! Yol açýn!’’ Tüm gözler Jandarmanýn arkasýndan gelen, elleri birbirlerine zincirlenmiþ tutsaklara çevrilmiþti. Tutsaklarýn arkasýnda gene Jandarma vardý. Kimseye göz açtýrmýyordu Jandarma, silahlarýna sýkýca sarýlmýþ ve elleri her an tetikteydi.
‘’Baba, anne, baba!’’ diye bir ses kopup geldi tutsaklarýn arasýndan. Yaþlý adam oðlunun sesini tanýmýþtý. Ayaða fýrladý oturduðu yerden, çevik bir hamleyle. ‘Oðlum, caným oðlum!’’ diye haykýrýyordu. Kadýn olanlarý izliyordu; þaþkýndý, gözleri dolu, dudaklarý büzülmüþtü. Dokunsalar aðlayacaktý oracýkta. ‘”Caným anam! Fedakâr anam!’’ diye baðýrýyordu ayný heyecanlý ses. Ardýný getiremedi. Jandarma sürekli olarak konuþmasýný engelliyor, onu silahýnýn namlusuyla dürtüklüyordu. Jandarmanýn engellemesine karþýn, havaya sýçrayýp kendini gösterdi yine de. Birkaç kez sýçradý, ona kelepçesi eþlik ediyordu, madeni sesiyle.
Kadýn oðlunun kokusunu, nefesini hissetti. Aðlýyordu.
Mahkeme salonunun kapýsý içerden aralandý. Mübaþir gözüktü. Elindeki listeyi okumaya baþladý. Ýsimleri okunan tutsaklar içeri alýndý. Tutuklu yakýnlarý kapý önüne doluþtu. Tüm çabalarýna karþýn içeriye sokulmadýlar. ‘’Yasak kardeþim, yasak! Ablam yasak!’’ sesleri koridorda yankýlanýyordu. Jandarmadan yardým istedi mübaþir. Jandarma yardýmýna koþtu hemen; kapýnýn önüne kendini siper etti adeta.
‘’Neden oðlum bizi içeriye almýyorsunuz?’’ diye sordu bir tutuklu yakýný. Jandarma sesini yumuþatarak,
’’Teyze ‘‘ dedi.’’ Biz emir kuluyuz. Savcýlar öyle istedi; ‘içeri alýn’ deseler almaz mýyýz?’’
Hem bahanesi hazýrdý; salon küçük, tutuklu sayýsý fazla, gizli oturum ya da tutuklu yakýnlarýnýn taþkýnlýklarý sebep sayýlabilirdi.
Yaþlý adam ve kadýn çaresizce tahta banka yeniden çöktüler. Acýlarýný ve sýkýntýlarýný yüreklerine gömerek… Gözleri çaresizce aralanmýþ, mahkemenin yapýldýðý salona kilitlenmiþti. Ýçerden çýkacak mutlu bir habere susamýþlardý.
Yanlarýndan bir kadýn hýzla akýp geçti; kucaðýnda bir bebek, sürekli viyaklayýp aðlýyordu. Yaþlý adam irkildi birden. Bebeðin acý feryatlarý ona oðlunu ansýttý; karýsýnýn ambulansla doðumevine taþýnýþýný, koridorda saatler süren hummalý bir bekleyiþini, bir biri ardýna tutuþturduðu sigaralari, karýsýnýn çektiði doðum sancýsý ve kendisinin dokuz doðurduðunu ve sonunda beyaz giysileri içinde güler yüzlü bir hemþirenin, ‘’ Müjde beyefendi bir oðlunuz oldu.’’ Deyiþini aldýðý haber karþýsýnda sevinçte deliye döndüðünü bir film þeridi gibi ansýdý… Aradan otuz yýl geçmiþti. Yüreði burkuldu, içi acýdý. Caný sýkýldý gözleri dolu dolu olmuþtu.
Oðlunu gözlerinin önüne getirdi. Acýdý ona.’’ Ben mi babalýk yapamadým oðul sana, yoksa sen mi iyi bir evlat olamadýn bana?’’ diye sordu kendi kendine. Öfkelendi. Bir þeylere kýzdý, küfretti içinden. Kalkýp baðýrmak istedi. Vazgeçti korkularý aðýr bastý. Bu nasýl bir düzendi böyle? Zengini yoksulu eziyordu hep. Özgürlük isteyeni içeri týkýyordu. Bu nasýl bir devletti? Kendi gençlerinden korkuyor ve onlar için Daraðaçlarý kuruluyordu… Bir anlam veremedi. Düþüncelere dalýp gitti. Karýsý onu sarsmasa uyanamayacaktý belkide.
‘’Bey, bey ‘’ diye dürtükledi onu heyecanla. ’’Bak kapýsý açýlýyor salonun’’
Bakýþlarý biraz sonra açýlacak kapýya yoðunlaþmýþtý. Tutuklular ikiþer ikiþer çýkmaya baþladýlar içerden. Ýki kiþi bir tek kelepçe ile baðlanmýþtý bileklerinden.
‘’Anne, baba!” diye baðýrýyordu oðullarý. ’’Ben ve beþ arkadaþým Tahliye olduk!’’
Kadýn heyecandan kocasýnýn üzerine abandý,
‘”Buradayýz oðlum’’ diye baðýrmaya baþladý. ’’Anan senin yoluna kurban olsun!’’
Yaþlý adam sevinçten bir kez daha deliye döndü. Yüreði hafifledi ve bir kuþ gibi havalanýverdi. Gözpýnarlarýna engel olmak istemedi. Aðlamaya baþladý…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Bir Gün, Yeni Bir Umuttu Onun Ýçin…
Mendil Sen Kokuyordu
Töre ve Zulüm/ Bölüm 4
Töre ve Zulüm/ Bölüm 3
Töre ve Zulüm/ Bölüm 5
Töre ve Zulüm/ Bölüm 2
Töre ve Zulüm/ Bölüm 7
Töre ve Zulüm/ Bölüm 6
Töre ve Zulüm/ Bölüm 1
Bilinmeze Doðru

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zehra
Kýsa Bot
Toprak Kokusu
Sahile Vuran Kelebek
Kömür Gözler
Balik ve Melisa
Anamdan Ýnciler/ Anamýn Entarisi
Bir Gün Mutlaka!
Böcek
Anamdan Ýnciler/ Topal Fayansçý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Yaným Eksik Kalýr [Þiir]
Alýp Getirmeli Seni Bana [Þiir]
Göðü Kucaklamak [Þiir]
Ýnadým Ýnad Ýþte... [Þiir]
Susturamam [Þiir]
Sana Koþarken [Þiir]
Yapayalnýz Bir Baþýma [Þiir]
Resmine Baktýkça [Þiir]
Bu Gece... [Þiir]
Sýrasý Mýydý? [Þiir]


Necmettin Yalcinkaya kimdir?

1960Sarýkamýþ doðumlu. 1977-78 Ýzmir Namýk Kemal Lisesi Edebiyat mezunu. Ozan Yayýncýlýktan 12 Eylül’de Çok Güldük Netekim! Mendil Sen Kokuyordu ve Stres Bileziði ve On Çocuktuk Aný/Öykü. Çeþitli dergi ve sitelerde öykü, þiir yazarlýðý. Ayrýca Edebiyatbahcesi. net sitesinin kurucu emekçisiyim. Yürüyüþ, sinema, tiyatro ve olta balýkçýlýðý hobilerim var. Yazmayý ve okumayý seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Tolstoy,Ahmed Arif, Nazim hikmet, Cengiz aymatov,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Necmettin Yalcinkaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.