..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabýrlý ve yürektendir, sevgi kýskanç ve övüngen deðildir. -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Göktu Kara




31 Aralýk 2011
Hayal Ettirmek Ýþte Gerçeðim Budur Benim  
Göktu Kara
Neyse sözü fazla uzatmayayým. Her gönül çiçeðinin yeni yýlýný kutlar, saðlýklý ve huzur dolu bir yaþam dilerim,sýhhatle...


:AIAA:
Bu bir yýlbaþý yazýsýdýr...

"Bir yýl daha ölür gün batýmýnda
Düþerse bir karanfil”

Bir zamanlar adý Akþam olan bir gezgin varmýþ. Diyar diyar gezer,büyük küçük ayýt etmez, edindiði bilgileri herkesle paylaþýrmýþ. Sadece Semerkant þehrinde öðrendiði bir bilgiyi söylemezmiþ kimseye.

Bir hayal uðruna yola çýkan, memleketini, sevdiklerini ve biricik aþký Elison'u o hayal uðruna terk eden Akþam, ne zaman Elison'u anýmsasa gözlerinde yaþ birikir ve dudaklarýnda hep þu dizeleri yinelermiþ:

“Ýpek gibi sarý saçlarýnla yaktýn beni
ayrý düþürdü ikimizi de düþlerim
içimdeki cenneti veren gülümsemenle
Elison'um son bir kez uzat ellerini
ki ateþe dönen ruhumu söndüreyim”

Akþam, bir kýþ mevsimi, güneþ batarken, garip bir þehre girmiþ. Bu þehrin insanlarýnýn yüzlerinde bir þey eksik diye düþünmüþ içinden. Ama bu eksikliði bir türlü çýkaramýyormuþ. Yorgun olduðu için bir hana girmiþ. Hancýya camýndan gün ýþýðý girmeyen bir oda istediðini söylemiþ. Hancý da öyle bir odamýz yok ama bodrum katýnda izbe bir yer var, istersen orayý sana hazýrlayayým,demiþ.
Akþam, tamam orayý hazýrla ama ne olursa olsun gece boyunca kovuðuma ýþýk girmesin,demiþ. Mum ýþýðý bile istemiyorum, tamam mý hancý,demiþ. Hancý da tamam demiþ ama bu ziyaretçinin ýþýktan niye bu kadar kaçýndýðýna anlam verememiþ, söylene söylene oradan uzaklaþmýþ.

Zifiri karanlýkta yüzlerdeki eksikliði düþünüyordu Akþam.Bu yüzlerde diyormuþ mutluluk eksik, evet huzur içinde olan bir insanýn yüzündeki tebessüm eksik.Hemen yataðýndan fýrlamýþ Akþam,kendini sokaða atmýþ. Kalabalýk bir yere gelmiþ önce kendini tanýtmýþ, eðer kendisini dinlerlerse onlara öðrendiði bir hayat deneyimini anlatacaðýný söylemiþ.
Ýnsanlar da “Tabii dinleriz” demiþler.

Ýsfahan'daydým diye söze baþlamýþ. Epey acýkmýþtým,dizlerimin yürümekten dermaný kalmamýþtý. Yýkýk bir evin eþiðine yýðýlmýþtým.. Biraz nefes aldýktan sonra yýðýldýðým yeri gözlemeye baþladým. Bu harap evde garip bir þey sezinliyordum. Kolonlardaki iþlemeler bir zamanlar bu evin haþmetli bir yapý olduðunu söylüyordu bana. Biraz daha dikkatlice baktýðýmda bir Kuran harfleriyle bir yazý gördüm. Zorlukla kalktým yerimden. Yazýya doðru gittim. Duvardaki tozlarý elimle bir temiz sildim. Biraz da üfleyerek daha okunur hale getirdim yazýyý.

Dinleyenlerden birisi, peki ne yazýyordu, duvarda diye sordu.

Akþam, sanki duymamýþ gibi þöyle devam etti,

“Hayal Ettirmek Ýþte Gerçeðim Budur Benim” diye yazýyordu.
Bu sözün manasýný düþündüm. Ýçimden dedim ki bu bir þairin evi olmalý. Bu arada karným açlýktan çok gürültülü bir þekilde gurulduyordu. Oradan geçen bir atlýdan yanýnda yiyecek olup olmadýðýný sordum, eðer varsa parasýyla satýn alacaðýmý söyledim. Atlý da paraya gerek olmadýðýný yiyeceðini paylaþacaðýný söyledi. Ben de dedim ki bu iyiliðine karþýlýk vermeliyim.
Hayat boyu mutluluk ister misin dedim. O da dedi ki kim istemez.
Bu arada kalabalýðýn hepsi hep birlikte”kim istemez” diye baðýrdý.. Ben dedim ki “ Kýzýl gagalý turna kuþunu bul, ondan bir tüy al, o tüyü mürekkebe batýr, þunu yaz: “Ben aþkým”
Atlý da sen o delilerden misin dedi.. Ne demek istediðini anlamýþtým. Dedim ki, sana yolu gösterdim,.þimdi senin ihtiyacýn olan üç þeyi söyleyeceðim:
Birincisi, bana inanmalýsýn.
Ýkincisi bu yolda cesur olmalýsýn.
Üçüncüsü sabýrlý olmalýsýn.

Atlý düþünceli olarak oradan uzaklaþýrken ben atlýnýn bana býraktýðý yemeðini yiyordum.

Hana geldiðimde hemen uyudum. Ertesi gün hancýný yüzünde tatlý bir gülümseme vardý. Bu bana mutluluk verdi. Ýnsanlara bir amaç vermek, güzel düþler aþýlamak, iþte benim gerçeðim...

Bir yýl daha bitiyor bugün. Geriye döndüðümde günlerimin hep akþam olduðunu hep kendimin ýþýðýný aradýðýmý,ama cesur olamadýðýmý gördüm. Benim için “aþk”sýz bir yýl daha. Ruhumdaki gezginliðe devam. “Son elim” ne olacak “kim” olacak alacakaranlýk...

2011 Türk halký için de epey badireli geçti. Özgürlükler kýsýtlandý,birçok deðerli gazeteci içerde. Zam üstüne zam geliyor. Halkýn çoðu açlýk sýnýrýnýn da altýnda.. Gel de Nasrettin Hace'yý hatýrlama þimdi..
“Nasreddin Hace penceresinin önünde oturmuþ sokaða bakarken, sokakta bir cenaze alayý belirmiþ. Cenazenin arkasýndan giden ölen kiþinin karýsý erkeðinin ardýndan :
-Karanlýk yerlere gidiyorsun! Gittiðin yerde ne ýþýk var ne ateþ!.. Ne yiyecek var ne içecek!. diye feryat ediyormuþ. Bunu duyan Hace karýsýna:
-Avrat , demiþ, kalk kapýyý sürgüle. Bu cenaze bizim eve geliyor”
2012 öyle görünüyor ki daha zor geçecek.
Neyse sözü fazla uzatmayayým.
Her gönül çiçeðinin yeni yýlýný kutlar, saðlýklý ve huzur dolu bir yaþam dilerim,sýhhatle...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýnýn Baharýnda Ölmek Üzerine Dair
Bir Karikatür Bizi Uykumuzdan Uyandýrabilir
Ýyi Yýllar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalemlerin Ölümleri Üzerine Bir Deneme
Ölü Kitaplar Ülkesi
Okyanus Damlalarýna Mektup
Medya - Ateþçileri
Aile Ýçi Faþizm
Kemal Özer
Gerçek - Abartma - Düþ - Gerçek - Doðru I
Cumhuriyete Güven Veren Bir Güneþti
Kendi Ýçimizdeki Sevgiyi Boðazlamak Yerine Paylaþmak Daha Elzemdir.
Fark Et/iyi Yýllar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþüm Kanatlanýr [Þiir]
Saçma Þair VII [Þiir]
Kurþun Öncü Aydýnlýklar [Þiir]
Saçma Þair V [Þiir]
Edalým [Þiir]
Saçma Þair IV [Þiir]
Ardýç Dede [Þiir]
Dilek (3) [Þiir]
Aydýnlýk Elinde Çocuk [Þiir]
Pire Ana [Þiir]


Göktu Kara kimdir?

Toplumsal yaþantýyý düþ-yaþantýsýyla birleþtirerek bu alanda diðer ozanlara öncü oldu. Yaþadýðý düþleri, edindiði birey-usça birikimleri uzay teleskobu gerçekçiliði diyebileceðimiz biçimlerle þiirlerine ve öykülerine yansýttý. Halkýn diline yakýn ama kendine özgü bir dil kullandý. Deðiþime açýk bir ozan olduðu için hayatýnda sürekli deðiþiklikler yaptý. Kara'ya göre þiir ' düþsel unsurlarýn oluþturduðu bir galaksidir'


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Göktu Kara, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.