..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > hasan tülüceoðlu




24 Aralýk 2011
Komün Krala Aðlamak  
hasan tülüceoðlu
Televizyon spikerinin içten ve samimi, doðallýkla gözyaþlarýna boðulmasý hem gerçekçi hem de inanýlmasý güç bir durum. Argo ifadeyle numara mý yapýyorlar diye insan alternatif olarak düþünebiliyor. Bu aðlamalarýn tamamen gerçek ve kendiliðinden olduðuna inanýyorum.


:AHFF:
KOMÜN KRALA AÐLAMAK

Hasan TÜLÜCEOÐLU

Aðlamanýn, taklidi en zor yapýlabilen bir davranýþ olduðu düþünüldüðünde Kuzey Kore lideri Kim Jong Ýl’in ardýndan her kesimden kuzey Korelinin taklitten uzak içten ve samimi aðlamalarý son zamanlarda þahit olduðumuz ilginç olaylardan biri.

Televizyon spikerinin içten ve samimi, doðallýkla gözyaþlarýna boðulmasý hem gerçekçi hem de inanýlmasý güç bir durum. Argo ifadeyle numara mý yapýyorlar diye insan alternatif olarak düþünebiliyor. Bu aðlamalarýn tamamen gerçek ve kendiliðinden olduðuna inanýyorum.

Hayata veda eden insanlar ardýndan elbette üzüntü, keder ve acý hissedilir. Bunlarýn hissediliþ derecesine göre bazý insanlar göz yaþlarýna boðulur. Bu anlamda ölü arkasýndan aðlamak gayet doðaldýr. Ýslam dini aþýrýya kaçmamak þartýyla bu doðallýðý kabullenmiþtir.

Fethullah Gülen Hocaefendi bir vaazýnda Hz. Hamza’yý anlatýrken onun þehadeti sonrasý üzüntülerin aþikar ifade edilmemesi üzerine Peygamber Efendimizin amcasý için “Hamza aðlayýn” dediðini anlatýr.

Kuzey Kore komünist rejimin zorunlu emri midir bilinmez ama 21 yüzyýlda teknoloji nimetleriyle donanýmlý bu halk kendi kralý için gözyaþý döküyor ve yas tutuyor.

Rejim, Kuzey Kore halkýný, dýþarýya kapalýlýkta kendi içinde büyük bir çalýþma, azim, gayret göstermeye “Juche” idealini hedef göstererek inandýrmýþ durumda. “Juche”, kendi kendine yetebilme, tam baðýmsýzlýk anlamlarýna gelen bir idealdir. Bu asra raðmen, baþlarýnda babadan oðla devam eden krallýkta olsa bu halk, birlik ve beraberliðini ve ideal birliðini kaybetmiyor. Bu toplum birlik ve beraberliði zannedersem yalnýzca uzak doðu toplumlarýnda geçerli. Japonya bugünkü teknoloji seviyesini büyük ölçüde toplumlarýnýn bu yapýsýna borçludur. Bir yüce ideal uðruna tüm halk her þeye raðmen tek yürek olabiliyor.

Kuzey Kore halkýnýn, geçmiþte açlýkla karþý karþýya kalmasýna raðmen ideal birliðinden fire vermemelerini salt komünist devlet yönetiminin baskýsýndan kaynaklandýðýný düþünmüyorum. Belli bir sanayi ve teknolojiye de ulaþan Kuzey Kore’yi, Batýlýlar, elbette boþ býrakmayacak ve müdahale edeceklerdir. Ancak onlarýn giriþimlerinin halkýn bu birlikteliðinden dolayý bir henüz bir sonuca ulaþmadýðý malum.

Bu halklar, Ortadoðu halklarý gibi deðiller. ‘Aðlarsa anam aðlar gerisi yalan aðlar’ ifadesi gereði Ortadoðu halklarý, devlet büyüðüne aðlasa da bu korku ve endiþeden, taklidendir. Bugün övgülere boðduðu liderini, birilerinin kýþkýrtmasýyla yarýn yerlere geçirmek elbette ki Ortadoðu halklarýnýn genlerinde mevcuttur.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Ýl’in ölümü ardýndan samimi gözyaþlarý dökerek halkýn liderine gönülden baðlýlýðýný göstermesi üzerine tekrar düþünülmesi gerektiðini vurguluyorum. Ve biz þanlý, þerefli, köklü, yüce bir toplum olarak bu halkýn benzeri sahip olduðumuz hasletlerimizi kaybettik. Geleceðimizi þekillendirecek bu konu üzerinde uzun uzun düþünelim. Zira geleceðimizin þifreleri bu noktada gizli.

Japonya’dan çok daha önce baþlattýðýmýz batýlýlaþma faaliyetleri, teknik ve teknolojiyi edinme gayretleri sonucunda iki yüz yýl geçmesine raðmen bugün fazla bir mesafe kat etmemiþ durumdayýz. Oysa Japonya bu iþi kýrk yýlda halletti.

Ayný þekilde Kuzey Kore de bizden daha ileri bir sanayi ve teknolojik seviyede. Bunu borçlu hissettikleri Krallarýna gerçekten aðlýyorlar. Bizim gibi Batýnýn efsununa kapýlýp çözülmezlerse, rejimleri yanlýþ ve kabullenilmezde olsa dünya etkinlikleri artarak devam edecektir.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hz. Ömer"in Demokrasisi
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi
Lale Devri'nin Demokrat Havasý
Dizisine Bak Toplumunu Anla
Yüzde Ellinin Kodlarý
Ýktidar, Uçkur ve Huri
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere
Ah Nizam - I Cedid, Vah III. Selim!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri
Varlýk ve Güç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine [Eleþtiri]
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut [Eleþtiri]
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi [Eleþtiri]
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe! [Eleþtiri]
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý? [Eleþtiri]
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti [Eleþtiri]
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý? [Eleþtiri]
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma [Eleþtiri]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.