..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > seyfullah ÇALIÞKAN




9 Aralýk 2011
Sigara Ýçen Öldü De... 2  
içinize çekmeden okuyun

seyfullah ÇALIÞKAN


Köylü çocuklarý sigara bulamadýklarý için aðaç yosunu, mýsýr püskülü ve kuru yapraklarý gazete kaðýdýna sarýp sigara gibi içtiklerini anlatýrlar. Büyüdüðüm kasabanýn yarýsýndan fazlasý tütüncülükle geçindiði için bizler tütün sýkýntýsý çekmezdik. Sigara kâðýdý bulmak zordu. Paketle satýlan sigaralar bulamadýðýmýz zaman gazete kâðýdýna sarýlmýþ tütün içerdik. Tütün sarmak için gazete kâðýdý kullanmýþsanýz bilirsiniz. Tütün sarmak için hiç uygun deðildir. Ýðrençtir ve tütün deðil kâðýdýn kendisi genzinizi yakar. Gözlerinizden sicim gibi yaþ getirir.


:BCFG:
SÝGARA ÝÇEN ÖLDÜ DE -2



(Lütfen Ýçinize Çekmeden Okuyunuz )

Bizim kültürümüzde yirmi yýl önceye kadar misafire sigara ikram etmek cömertlik sayýlýrdý. Hatta evlerde misafire sigara tutmaya yarayan sigaralýklar vardý. Ayný þekerlikler gibi… Güneydoðu bölgesindeki köylerde genelde hane sahipleri veya köy sakinleri gelen misafire tütün tabakalarýný ikram ederlerdi. Çok yakýn zamanlara kadar bu gelenek sürüyordu. Misafir kalýn minderler üzerindeki baþköþeye buyur edildikten sonra gümüþ tabakalar misafirin önüne býrakýlýr veya sürülürdü. Ýkramýný kabul etmediðiniz tabaka sahibi kendisine gerekli itibar ve saygý gösterilmediði için darýlýrdý. Tabaklarýn içinde incecik kýyýlmýþ Bitlis Tütünü ile dolu olurdu. Genellikle büyük þehirlerden gelen konuklar sürekli hazýr sigaralar içtikleri için sigara sarmayý bilmezdi. Tabaka sahibi bunu tahmin ederek tabakasýnýn içine önceden sarýp hazýrladýðý sigaralardan býrakýrdý. Baþkasýnýn tükürüðü ile sarýlmýþ sigara, enfeksiyon, bulaþýcý hastalýk edebiyatý yapmaya hiç gerek yok. Ýkram edilen þey zehir olsa da geri çevrilmezdi. Ýkram zaten sigara ve dolayýsý ile zehirdi. Herkesin tabakasýndan bir sigara içmek kaçýnýlmaz bir görgü kuralý olduðu için bir akþam oturmasýnda yirmiye yakýn sigara içmiþliðim vardýr.

Bir arkadaþým anlatmýþtý. Yakýnlarýndan biri çocuðunu sigara içerken yakalamýþ. Ýhtimal ki gerçekle yüzleþinceye kadar "benim oðlum böyle bir þey yapmaz," diyenlerdendir. Sonrasý bütün babalarca malum… Büyük bir çöküntü, ben nerde yanlýþ yaptým yakýnmalarý, kendini yenilmiþ ve baþarýsýz hissetme durumu… Daha da önemlisi bu problemi nasýl çözeceðim? Oðlunun üzerinde yakaladýðý sigara paketini ona geri verir. Sonra da gizli gizli sigara içtiði banyoya geri dönmesini ister. Bütün paketi içip bitirmeden de çýkmasý yasaktýr. Tazecik oðlan intihar eder gibi onlarca sigarayý üst üste içmeye mecbur kalýr. Sigaradan öyle tiksinir öyle iðrenir bir daha ömrü boyunca sigara içmez. Bu uygulama eðitsel bakýmdan kesinlikle kabul edilebilir deðildir. Ama sonuç odaklý bakýlýrsa amaca ulaþýlmýþtýr.

Köylü çocuklarý sigara bulamadýklarý için aðaç yosunu, mýsýr püskülü ve kuru yapraklarý gazete kaðýdýna sarýp sigara gibi içtiklerini anlatýrlar. Büyüdüðüm kasabanýn yarýsýndan fazlasý tütüncülükle geçindiði için bizler tütün sýkýntýsý çekmezdik. Sigara kâðýdý bulmak zordu. Paketle satýlan sigaralar bulamadýðýmýz zaman gazete kâðýdýna sarýlmýþ tütün içerdik. Tütün sarmak için gazete kâðýdý kullanmýþsanýz bilirsiniz. Tütün sarmak için hiç uygun deðildir. Ýðrençtir ve tütün deðil kâðýdýn kendisi genzinizi yakar. Gözlerinizden sicim gibi yaþ getirir.

Yetmiþli yýllarýn ikinci yarýsýnda bu ülke yokluklarla tanýþtý. Durup dururken ansýzýn un, þeker, yað, sigara, demir, çimento, tüpgaz ve diðer petrol ürünleri bir gecede piyasadan çekiliverirdi. Böylece hükümetler devrilir ve yine aniden her þey bollaþýverirdi. Bütün insanlar kuyruklarda bu ürünleri almak için saatlerce beklerdi. Bazý esnaflar için fýrsatlar zamaný ve altýn bir dönemdir. Gelen mallarýn bir kýsmýný satýp bir kýsmýný da bitti diyerek kendi zulasýnda saklarlardý. Ortalýk durulduktan sonra el altýndan yüksek fiyata insanlara okuturlardý.

Yetmiþli yýllarýn sonuna doðru yine böyle bir yokluk dalgasý geliverdi. Öteki yokluklar öðrenci olduðumuz için bizi pek baðlamýyor ama sigara bulamýyoruz. Kasabadaki bütün esnafý dolaþýp yalvar yakar olduk ama bir paket bile cigara alamadýk. Sonra arkadaþlardan biri filanca köydeki bakkalda varmýþ diye bir laf uçuruverdi. Ben diyeyim sekiz, siz deyin on kilometre yürüdük. Bakkalda sadece filtreli Sipahi sigarasý varmýþ. O da sadece bir paket veriyor. Sigara böyle yoklukta altýn gibi deðerleniyor. Kimse arkadaþýndan sigara otlanamýyor ve hiç kimseye de ikram etmiyor. Bir tomar para bayýlýp bir paket Sipahi aldým. Öyle deðerli ki içip bitirmeye kýyamýyorum. Günde iki tane içiyorum. Bir sabah bir de akþam. Hatta paket yarýlandýktan sonra günde bir taneye düþürdüm. Sadece yatmadan önce bir tane içiyordum. Yenimahalledeki bakkala sigara gelmiþ diyorlar. Okulu kýrýp gidiyoruz ama yalan. Ne yaptýysam yeni bir paket de alamadým. Sonradan farkýna vardým ki sigara için harcadýðým çabayý ve zamaný hiçbir iþ için ayýrmýyorum. Derslerimi hatta geleceðimi bile bu kadar çok düþünmüyorum. Ýþte o zaman paket bitince sigarayý býrakmaya karar verdim. Bir gece vakti yatmadan az önce paketimde kalan son sigaramý da içip sigarayý býraktým.

Alýþkanlýklar her zaman sinsice beklerler. Sigarayý býraktýktan yýllar sonra öðrenci evinin balkonunda kederli bir arkadaþýmý teselli ediyordum. Kýz arkadaþý bunu terk etmiþ. Kýz da güzel olsa bari. Neyse konuyu daðýtmayalým. Bir kaç bira da almýþtýk. O anlatýyor, ben dinliyordum. O akþam birkaç tane sigara içtim. Ama yeniden baþlamak da istemiyorum. O akþamýn üzerinden bir hafta geçtikten sonra birden fark ettim ki ben sigaraya yeniden baþlamýþým. Arkadaþlar ikram etmiþ ben almýþým. Hiç farkýnda bile deðildim. Para verip paket almamýþtým ama otlakçý olarak günde n taneye yakýn sigara içiyormuþum. Sat anasýný git dedim ve otuz yýl daha içmeye devam ettim.

Sigaradan aldýðým keyfi hayatta hiçbir þeyden almadým. Alkolü sevmedim örneðin. Esrarý falan boþ verin yýllarca çalýþtýðým bölgede yaygýn olmasýna karþýlýk Maraþ Otu'nu bile bir kez bile olsun denemeye deðer bulmadým. Sigarayý en çok geceleri sevdim. Bir de arkadaþ sohbetlerinde. Kitap okurken, ders çalýþýrken sigara içmeyi de severdim. Sigara kullanmadýðý halde raký sofrasýnda bir, iki tane tellendiren arkadaþlarým olmuþtur. Bir de sigarayý yaþamý pahasýna býrakamayacak insanlar tanýdým. Ölümüne içen, hayata gözlerini kapayýncaya kadar içen insanlar. Sigara içmenin iyi ve yararlý bir þey olduðunu söyleyecek deðilim. Yanlýþýma sýðýnmak için bahaneler de üretmeyeceðim. Ama ben yine de sigara içen insanlara çok kötü davranýldýðýný düþünüyorum. Yasalar ve sürekli bir yenisi daha uygulamaya sokulan yasal düzenlemelerle dýþlanýyor ve aþaðýlanýyorlar. Ýnsan saðlýðý üzerinde sanki sigaradan baþka zararlý bir þey yokmuþ gibi davranýyoruz. Bu ülkede dereleri, denizleri kirletmek, ormanlarý yakmak ve satmak önemli bir suç deðildir. Havayý karbon monoksit ve kurþunla doldurup zehirlemek de önemli sayýlmaz. Üstelik sadece sigara içmek ayýp ve kötüdür. Ýlkel insan sigara içer. Oysa ki satmak normal bir ticari faaliyettir. Burada orantýsýz bir psikolojik etki yaratýlmýþtýr. "Sigara içenlere iyi davranalým," demiþ adamýn biri. "Çünkü onlar uzun yaþamayacaklar." Bu ülkede kot taþlayanlar, madende ve sanayide çalýþanlar, çöpçüler ve bilmediðim onlarca iþ kolu çalýþaný da kýsacýk yaþýyor. Ýnanmayan araþtýrsýn bilimsel istatistikler var…

Seyfullah



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Organik Köy Kýzý
Sivrisinek Konçertosu
Sigara Ýçen Öldü de - 1
Taze Fasulye ve Referandum
Sivri Sinek Konçertosu 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Mevsim Türlüsü 2
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.