..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Güven Solak




4 Aralýk 2011
André Gide - Isabelle  
Güven Solak
“Geçen sonbahar yakýnlarýnýzýn yanýndayken Quartfouche’un dinginliði içinde kendimden geçip bir hayale vurulmuþtum; þimdi uyandým. Bunu böyle bilin. Hoþça kalýn.”


:DGIE:
   Isabelle, André Gide’in Afrika ve Rusya etkisi öncesindeki yapýtlarýndan biri. Kýsa roman ya da uzun öykü olarak sýnýflandýrýlabilecek bu eserde, André Gide’in benzeri türdeki öykülerinde olduðu gibi berrak ve açýk anlatým kendini hissettiriyor. Isabelle, Gérard Lacase’in aðzýndan okurlara aktarýlan bir aný olarak þekillenmiþ. Öyküde okura iç içe geçmiþ bir kaç tema sunuluyor. Baþarýlý kurgu ve Gide’in sade tarzý, anlatýnýn çizgisel zamanda ilerlemesiyle de birleþince, günümüzde sýkça kullanýlan ‘kolay okunur’ sýnýfýna sokulabilecek bir yapýt olan Isabelle; yine de içerdiði farklý temalarla her okuyanda ayrý tepkiler uyandýracaktýr.
   Kýsaca konuya gelirsek, birinci tekil anlatýcý Gérard Lacase, doktora teziyle ilgili bir araþtýrma için, Quartfourche adlý þatoda, aile mülkünde yaþamakta olan Mösyö Floche’un sahip olduðu bir takým belgelere eriþmek amacýyla, bu þatoya gelir. Zamanýn çok yavaþ ilerlediði, hiçbir þeyin olmadýðý, her günün birbirinin aynýsý geçtiði bu malikanede, büyük bir coþkuyla karþýlanýr Gerard. Bir kaç gün içerisinde, Mösyö Floche’ün ona açtýðý kütüphanesinde çalýþmasýný sonlandýrýr. Kütüphanede çalýþtýðý bir gece, ilerideki masada notlarýna gömülmüþ Mösyö Floche’u izlerken aklýndan geçenler, bu küçük taþra kasabasýnda yaþayan insanlarla ilgili Gérard’ýn ilk gözlemlerini özetlemektedir: “Bir yüzü, iyilik maskesi kadar anlaþýlmaz, çözülmez yapan hiçbir þey yoktur.” Quartfourche’ta çok bunaldýðý saðanak yaðmurlu bir akþam þöyle düþünüyor Gerard: “Yaðmurdan bir duvar dünyanýn geri kalanýndan beni ayýrýyor, (...) yürekleri çoktandýr çarpmayan, kaný donmuþ, renksiz, adeta insanlýðýný yitirmiþ, yabansý varlýklarýn yanýna hapsediyordu.” Çok tutkusuz, çok sýradan gelmiþti buranýn insanlarý Gérard’a. Þatoda, Mösyö ve Madam Floche dýþýnda, Madam Floche’ün kýzkardeþi ve eþi ile kýzkardeþinin torunu Casimir adlý çocuk yaþýyordu. Casimir’e öðretmenlik yapan rahip ve malikanenin diðer çalýþanlarý ile birlikte kalabalýk bir aile yaþantýsý içerisindeydiler. Ancak Casimir’in annesi olduðunu öðrendiði, artýk malikanede yaþamayan Isabelle’le ilgili pek bir þey öðrenememiþti Gérard. Sýrf Isabelle’in gizemini çözebilmek amacýyla Quartfourche’ta bir kaç gün daha kalmaya karar verdiðinde; rahipten, diðer hizmetkarlardan ve Casimir’den Isabelle’le ilgili öðrendiði bilgi kýrýntýlarýyla merakýnýn aðýr aðýr tutkuya dönüþtüðünün henüz farkýnda deðildi.
   Öykünün ana temasýný Gérard’ýn Isabelle’e karþý giderek körlemesine bir aþka dönüþen hisleri oluþturuyor. Isabelle’in zaman zaman geceleri sessizce Quartfourche’a geldiðini öðrendiðinde Gérard, ‘neden bu gece gelmesin?’ düþüncesine inanacak kadar kendisini kaptýrmýþtý Isabelle’e. Bir sabah koruda dolaþýrken; “Sevgi nedir daha bilmediðimden onu sevdiðimi sanýyor; sevdiðim için mutlu; sevinç içinde kendimi dinliyordum,” diyordu Gérard.
   Gérard, Isabelle’le ilgili en önemli bilgiye Quarfouche’un koruluðunda dolaþýrken yaðmura yakalanýp sýðýndýðý eski, bakýmsýz, terkedilmiþ köþkte rastladý. Bulduðu mektup Isabelle tarafýndan on beþ yýl önce, Quartfouche’tan kaçmadan hemen önceki gece yazýlmýþtý. Isabelle, sevgilisine kendisini o gece kaçýrabileceðini söylüyordu mektupta. Gérard, Isabelle konusunun neden bir tabu olduðunu anlamýþtý. Evden, muhtemelen istenmeyen adama kaçan kýzýn hikayesiydi olup bitenler. Mektubu gösterdiðinde rahipten öðrendikleri, Isabelle’e iyice acýmasýna neden olmuþtu Gérard’ýn. Rahip, Isabelle’in evden kaçacaðýndan þüphelenen, aileye sýký sýkýya baðlý bahçývanýn, Isabelle’in sevgilisini o gece öldürdüðünü düþünüyordu. Çünkü ertesi gün, Isabelle’in sevgilisinin cesedi bulunmuþtu bahçede. Ancak o sýralar adamýn yanlýþlýkla kendini öldürdüðü geçmiþti kayýtlara kimse inanmasa da. Ardýndan Casimir’i doðurmuþtu Isabelle.
   Isabelle’le görüþme fýrsatý tesadüfen Gérard’ýn eline geçti bir kaç gün sonra. Isabelle’in para istemek için Quartfouche’a geleceðini ev halkýnýn konuþmalarýndan tahmin edip rahibe onaylattýrmýþtý. Isabelle’in geldiði gece sessizce, belli etmeden izledi Madam Floche’un, kýzkardeþinin ve Isabelle’in tartýþmalarýný. Isabelle’in annesi hala affedememiþti Isabelle’i. Gérard, Isabelle’in acýnasý halini gördükçe içinde büyüyen aþka engel olamýyordu. Isabelle’in arabasý giderken, “Ah! Penceremden ona seslenebilseydim!” diyordu.
   Gérard, Quartfouche’tan ayrýldýktan sonra, Paris’te alýr uzun zaman sonra kötü haberleri. Floche’lar ölmüþtür. Artýk malikane daðýlmaktadýr. Alacaklýlarla uðraþmaktadýr geriye kalanlar. Ancak Gérard’ý asýl ilgilendiren haber, Isabelle’in de Quartfouche’a gelmesidir. Hemen malikaneye hareket eder Gérard ve Isabelle’le ilk kez konuþma fýrsatý bulur. Öykünün bu bölümü insanýn içinde büyüttüðü, yaþattýðý hayalin, gerçeðin çok uzaðýnda olduðunu gösteriyor okura. Ýnsani yönlerini ön plana çýkararak kafasýnýn içerisinde yarattýðý Isabelle imgesi, Isabelle’in aslýnda sevgilisinin ölümünde bizzat rolü olduðunu öðrendiðinde kýrýlýveriyor Gérard’ýn elinde. Kýrýlgan, duygusal Isabelle, aslýnda tam bir ‘kötü kadýn’dýr. Sevgilisine kaçmaktan vazgeçip onu öldürtmüþtür. Üstelik aradan geçen yýllara raðmen, piþmanlýktan ziyade bencillikle parlamaktadýr gözleri. Aralarýndaki konuþmanýn sonrasýnda Gérard çok þaþkýndý böyle bir Isabelle’le tanýþmaktan ötürü: “Hayallerimdeki Isabelle’i bulmakta güçlük çekiyordum. (...) Bütün yakýnmasý kendisi içindi. ‘Sevgiden anladýðý bu mu?’ diye düþündüm.”
   “Geçen sonbahar yakýnlarýnýzýn yanýndayken Quartfouche’un dinginliði içinde kendimden geçip bir hayale vurulmuþtum; þimdi uyandým. Bunu böyle bilin. Hoþça kalýn.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boþlukta Sallanan Adam – Saul Bellow

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gökkule [Öykü]
Pazartesileri Sevmiyorum [Öykü]
Gece Bekçisi [Öykü]
Ölü Ýhtiyar [Öykü]
Gizemli Yabancý [Öykü]
Ölümden Sonra [Öykü]
Bana Sorma [Öykü]
Yüzyýlýn Son Fýrsatý [Öykü]


Güven Solak kimdir?

Çoðunluðun içinde azýnlýk ya da azýnlýðýn içinde çoðunluk gibi hissedilebileceðini düþünen bir amatör. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Fyodor Mihailovic Dostoyevski, Jean Paul Sartre, Albert Camus, Franz Kafka, Oðuz Atay, Sabahattin Ali, Dino Buzzati, Yusuf Atýlgan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güven Solak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.