..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Oðuz Düzgün




3 Aralýk 2011
Avrupa Birliði Çöküyor Mu?  
Oðuz Düzgün
Der Spiegel’in kapaðýnda parçalanmýþ bir Avro resmi ve bu resmin hemen üzerinde “Ya Þimdi?” anlamýndaki “Und Jetzt?” ibaresi. Yoksa Avrupa Birliði çöküyor muydu?


:BEBE:
Bildiðimiz gibi Avrupa Birliði, siyasi bir birliktelik olmanýn yanýnda ekonomik hedefleri olanbirliðin adýydý.

Bu birliðin üyelerinden olan Ýngiltere, Avro krizinden müthiþ derecede ürkmüþ durumda.

Para birimi olan Sterlini zaten deðiþtirmeyen Ýngiltere, bundan sonra da Avro’ya pek sýcak bakacaða benzemiyor.

Avrupa Birliðinin geleceði, Ýrlanda, Yunanistan, Portekiz ve Ýspanya'nýn borç stoklarý nedeniyle çok da parlak gözükmüyor.

Artýk þunu anlamamýz gerekiyor. Zoraki ve yapay birliktelikler, doðal ve gerçek sorunlar karþýsýnda çaresiz kalabiliyor.

Avrupalýlar 1. ve 2. Dünya savaþlarý sýrasýnda yaþadýklarý acýlarýn ateþini tam söndüremeden, bu birlikle bütün sorunlarýný yapay olarak rafa kaldýrdýlar.

Avrupa Birliði, binlerce yýllýk doðal bir sürecin sonucu deðildi. Aksine “maddi menfaatin” hatýrýna siyasiler tarafýndan gerçekleþtirilen bir birliktelikti.

Bugün bile Avrupa ülkelerinin Avro gibi konulardaki referandumlarýn sonuçlarýndan korkmalarý, engelledikleri doðal gerçeklikten kaçmalarý anlamýna geliyor.

Elbette bu birlik oluþturulduktan sonra tarih de, bu neticeye göre yorumlanacaktý ama bu gerçek tarih deðil, yapay bir tarihti.

Halbuki teorikte Avrupa Birliðinin kökleri ta antik Yunan’a kadar dayanýyordu ama bugünkü Yunan kültürü, o günkünden oldukça farklýydý.

Osmanlý’dan döneri, tespihi, lokumu, sazý, baklavayý en önemlisi “þark kültürünü” almýþ bir Yunan, artýk o meþhur Helen kültürünün temsilcisi olamazdý ki!

Hele filozoflarýnýn yapýtlarýna Baðdat’taki, Endülüs’teki Arapça’ya çevrilmiþ eserlerden ulaþmýþ bir Avrupa, aslýnda artýk eski Avrupa deðil olsa olsa Av/arapa idi.

Çünkü çeviri eser demek, o eserin yeniden yazýmý ve inþasý demekti. Ýbn-i Sina ya da Farabi bu çeviri iþini yaparken, o dönemdeki Ýslami kültürü esas alacaklar, eserlerini o kültürün boyasýyla boyayacaklardý.

Hýristiyanlýk kültürü yanýnda bu yeni felsefi temele dayanan Avrupa, aslýnda sonuçta yeniden Ýslami kültürü ve medeniyeti doðuracaktý. Çünkü tohumlarýn fýtratý asla yanýlmazdý.

Avrupa’nýn antik Helen’e dayandýðý tezi, Osmanlý’yý yok sayan bizdeki tarihi tezler gibi yapay bir tarih diyalektiði oluþturmak adýna ortaya atýlmýþtý.

Avrupa Birliði her ne kadar kadim Avrupa ve Hýristiyan kültürünün ortak unsurlarýna dayandýrýlsa da, bütün bu ortaklýklarýn kendilerine ait farklý kültürel genleri var.

Yani bu ortak görünümler ya da benzerlikler, birliði oluþturan parçalar arasýnda mükemmel doku uyumlarý yaþanacaðý anlamýna gelmiyor.

Sorunlarý göz ardý edilip, bu birliðe dahil edilen ülkelerin bütün hastalýklarý Avrupa Birliði vücudunun hücrelerine kadar sirayet edecekti.

Yunanistan’ý býrakýn, Güney Kýbrýs Rum kesimini bile bütün aðýr sorunlarýyla sýnýrlarý içine alan Avrupa, aslýnda ayaðýna bir taþ baðlayýp kendini Akdeniz’in derinliklerine atmýþ oldu.

Avrupa’nýn bugün yaþadýðý Avro krizi, aslýnda büyük bir hayal kýrýklýðýnýn da acýklý bir yansýmasý deðil midir örneðin?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsmail Yk'dan Bombabomba. Com
Metal Fýrtýna'da Anlatým Bozukluklarý
Ana - Erkil Bir Medeniyetten Ata - Erkil Bir Zorbalýða
Bir Deizm Eleþtirisi
Dücane Cündioðlu'nun Cenab-ý Aþký
Müstehcen Sanatla Ýmtihanýmýz
Nötrinonun Hýzý ve Evrim Taassubu
Ýhanet Çamuruna Düþmüþ Altýn Kavramlarýmýz
Islam Gehört Zu Deutschland (Ýslam Almanya'ya Aittir)
Harry Potter Ýngiliz Ajaný mý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.