..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Emine Piþiren




9 Ekim 2011
Keyif Eþekte Olur  
Emine Piþiren
2. Dünya harbinden sonra Alman Kadýnlarý “uçan balonlara” adlarýný, adreslerini ve tüm iletiþim bilgilerini yazarak, savaþta ölen erkeklerinin yerine geçecek “erkek adayý” aradýlar.


:AHHG:
Emine PÝÞÝREN
08.10.2011
Efendim, biz asýl hatamýzý nerede yaptýk, biliyor musunuz? Sürekli Atatürk’ü anýp, “ah ile vah ile” elimizde bayraklarla onun gölgesinde kaldýðýmýz için. Ne hikmetse bir türlü de gölgesinden çýkmýyoruz… Oysa O, ýþýða doðru, geleceðe doðru ilerlememizi isterdi…
Biliyor musunuz?
2. Dünya harbinden sonra Alman Kadýnlarý “uçan balonlara” adlarýný, adreslerini ve tüm iletiþim bilgilerini yazarak, savaþta ölen erkeklerinin yerine geçecek “erkek adayý” aradýlar. Yeniden çekirdek aile kurdular. Yeniden yapýlandýlar, sanayide, ekonomide ilerlediler, makine kimyada bir dev ülke oldular.
Oysa savaþ sonrasý aðýzlarý kokuyordu açlýktan. Ve açlýktan ayakkabý kemirdiler, kedi yediler, sokaklarda küçük evcil hayvan kalmadý. Bu yüzden kedilerini þimdilerde tasma takýp dolaþtýrýyorlar.
Ya bizler, 2.dünya savaþý sonrasý ne durumdaydýk?
Atatürk sayesinde Osmanlýnýn ve bizim borcumuz sýfýrlanmýþtý. Ata altýný basýldý. Demiryollarý hýzla yurdun her bölgesine kuruldu. Sümerbank, Etibank, vb kurularak, yurdun alt-üst topraðýndan üretilen maden-petrol vb, elde edilenlerle, sanayimize oldukça katkýsý olan bir siyasetle toprak reformuyla, tarým-ekonomimiz geliþti. Etibank’ýn senelik geliri yükselip, Sümerbank yurdun her iline kuruldu, yerli mallarýmýzla devletin anaparasý nemalandý. Çiftçi “efendiliðini” yaþadý.
Ya þimdi bizim ülkemiz ne durumda?
Ben þu an sadece Almanya ve Türkiye’yi örnek aldým. Hangi ülke aydýnlýða doðru ilerlemiþ? Cumhuriyet sonrasý, Atatürk sonrasý Türkiye hangi sanat, ilim ve bilim adamýyla dünya insanýna yararlý olacak icadý olmuþ. Osmanlý hanlarý-hamamlarý-kervansaraylarý-camileriyle övünürken bizler dikili aðaçlarý “nakil” diyerek uyduruk, geçici kanunlara sýðýnýp, asýrlýk aðaçlarýmýzý köklerinden söküp, %80 telef ettiðimiz ormanlýk alanlarýmýza ileride çölleþecek betonlar inþaat ediyoruz.
Oysa eleþtirdiðimiz ve kin güttüðümüz “iki kardeþ kavmin çocuklarýndan” biri olan Ýsrail’e lütfen bir bakar mýsýnýz, çölü nasýl yeþertmiþ!..
Bir arkadaþým anlatmýþtý:(Mehmet Seviþ)

“Ýsrail tarýmda korkunç ilerledi. Öyle ki bir dostum Ýsrail’de akýl almaz bir görüntüye tanýk olmuþ. Kendisi ziraat mühendisidir. “GDO, toprak ve nano-teknoloji ” konulu bir semineri için gittiði Ýsrail tarýmda ilginç bir baþarýya da imza atmýþ. Arkadaþýmýn aðzýndan dinleyelim:
‘Sýcak çöl kumlarýna Ýsrailli Çiftçiler bellerine baðladýklarý önlüklerinden beyaz beyaz tohum ekiyorlardý. Þaþýrmýþtým!.. Çünkü hiç topraðý olmayan çölde hangi bitki tohumu ektiklerini görmek için yanlarýna yaklaþtýðýmda daha da çok þaþýrdým. Küçük dilimi yutacaktým az kalsýn. Her bir Ýsrailli Çiftçinin avuçlarýnda beyaz beyaz canlý solucanlar vardý. Sýcak kumlara düþen solucanlar kývrýlarak kumun içlerinde kayboluyorlardý. Daha sonra çiftçiler sýcak kumlarý sulamaya baþladýlar.
Anlam veremediðim bu beyaz solucan ekimini sorduðumda, beni daha önce ektikleri ve yemyeþil olan tarlalara götürdüler. Ýþte o anda gözlerim yerinden çýkacakmýþ gibi açýlmýþtý. Zira adamlarýn gerçekten bir harika yarattýklarýna tanýk oldum.’
Efendim, gerçek þu ki o beyaz solucanlar meðerse dört metre kumun altýndaki topraða varýp, her sulama gerçekleþtirildiðinde de “yaðmur yaðdý” sanýp aðýzlarýyla yukarý toprak taþýyorlarmýþ. Sýcaðý görür görmez topraðý kumlara býrakýp gerisin geriye, yerin altýndaki toprak alana doðru kaçýyorlarmýþ.”

Arkadaþýmdan dinlediðim bu mucize buluþ Arap ülkelerinde vahalara, sonsuz yeþilliklere kavuþacaklarýna iþaret deðil mi?
Ama nerdee?
Yat kalk, fetva ver, þeriat adýna trafikte seyreden kadýn sürücüye kýrbaç cezasý ver, kol kes, beþ dakikada bir “muta nikâhý” kýy ve þeriatýn yasallaþtýrdýðý “zinayý” helal kýl, haremine bir sürü kadýný týkarak özgürlüklerini kýsýtla. Nerede kadýn haklarý, nerde çaðdaþ demokrasi, nerede aydýnlýk ve modern bir yaþam, nerede barýþ ve huzur?
“Hadi, de get be! ” demiþ adamýn biri ve eklemiþ:
“Kýlýflarýna göre minare uyduruyorlar.”
“Sen niyetini temiz tut da camiden kilim çal.”
Vay vay vay, deme ya!..
Bizler Arap kültürünü benimsedik. Ýþimiz gücümüz ” hobini gýrtlak-püfünü kandil-tombi yatak. “
Osmanlý’nýn bir zamanlar Üsküdar’da “Miskinler Tekkesi” imar edip, nerede tembel ve avare varsa o tekkede barýnýp, beslendiklerini biliyor muydunuz?
Osmanlý bütçesinin dibine darý eken miskinleri, o tekkeden çýkartamadýlar, ama yangýn çýkartýp tarihten adýný sildiler.
Günümüzde çaðýn harikasý bilgisayarla ödev yapýyor, oyun oynuyor, sohbette dünya 3.cülüðü ile baþý çekiyor, iþyerlerinde internet yüzünden iþler gecikiyor, “kolay yoldan nasýl üne-paraya kavuþabilirim,” düþüncesiyle popüler kültür-sanat yarýþmalarý adý altýnda insanlarýn henüz küçük yaþlarda kiþisel geliþimine ket vuruluyor. Ders kitaplarýmýzdan bazý yararlý dersler kaldýrýlýyor. Güzel Türkçemiz geliþeceðine, farklý dillerle süslenip, unutturulmaya çalýþýlýyor. Tarih bilgilerimizi yanlýþ öðreniyoruz.
Akýldan dökülecek daha neler neler var da… Söylenecek çok söz var, ama yazmayacaðým.

Atatürk’ün adýný anmayý bile hak etmiyoruz biz. Bir adým bile ilerlemedik onun açtýðý yolda. Onu rahat býrakalým da ebedi uykusunda hiç olmazsa dinlensin.

Keyfimize çok düþkünüz. Hani atalarýmýzýn elli sene önce söyledikleri bir söz vardý:
“Keyif eþekte olur” diye…Acaba o keyfi BÝZ hak ediyor muyuz?
Eþek, dedim de aklýma EÞEK ADAMIZ geldi. Sahi o da elimizden gitti mi yoksa?
Efendim, sözün özü tek bir sözcükte gizli.

“Miskiniz…Miskin!..”

Sevgi ve saygýyla

Emine PÝÞÝREN
08.10.2011



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rüzgar Estikçe Otlar Eðilirler
Türk Rakýsý ve Rus Votkasý
Zaman Ne Çabuk Geçiyor!..
Aþýrý Mütevazilik Siyasi Ýtibarýmýzý Sarstý
Çünkü Mehmetçik, Bedelini Çanakkale - de ve Sarýkamýþ - Ta Ödemiþtir
Kanlý Sýrtlara Adým Atmýþtým - 2 -
Amerikan Lobisi ve Avrupa Lobisi Acaba Alzhemir Hastalýðýna mý Tutuldu?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.