..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Aysel AKSÜMER




27 Eylül 2011
Duygu Komþuluðu  
Aysel AKSÜMER
Bazý günler, dün akþam ne yemiþtik, bugün günlerden neydi, ayýn kaçýydý hatta biz hangi aydaydýk yahu! gibi utanasý sorular soran bizler, nedense iç dünyamýzýn günlüðünü tutmaya gelince hafýza profesörü kesiliriz. Hele canýmýzý yakan olaylarý mumyalamakta üstümüze yok. Öyle arada bir de deðil sýk sýk geçmiþe döner bizi rahatsýz eden neyse o karede takýlýr kalýrýz. Sebep olaný da taþlarýz, haþlarýz sonra baþlarýz dövünmeye, sövmeye. Aslýnda ne çok ihtiyacý vardýr ruhumuzun sevmeye ve sevilmeye.


:BAFF:
Duygularýnýz bugüne kadar hiç kötü komþu edindi mi? Cevabýný düþünüyorsunuz belki ama ben yine de izninizle araya gireceðim. Öyle altýnýzda, üstünüzde oturan veya ayný katý paylaþtýðýnýz komþularýnýz aklýnýza gelmesin hemen. Üstü kapalý gibi görünse de aslýnda sorum gayet açýk.

Belki de soru cümleme þöyle bir giriþ yapmalýydým: “Tembih etmenize, telkinlerde bulunmanýza raðmen duygularýnýz tasvip etmediðiniz bir duyguya göz göre göre kaçtý ya da kaçýrýldý mý? "

Bazý günler, dün akþam ne yemiþtik, bugün günlerden neydi, ayýn kaçýydý hatta biz hangi aydaydýk yahu! gibi utanasý sorular soran bizler, nedense iç dünyamýzýn günlüðünü tutmaya gelince hafýza profesörü kesiliriz. Hele canýmýzý yakan olaylarý mumyalamakta üstümüze yok. Öyle arada bir de deðil sýk sýk geçmiþe döner bizi rahatsýz eden neyse o karede takýlýr kalýrýz. Sebep olaný da taþlarýz, haþlarýz sonra baþlarýz dövünmeye, sövmeye. Aslýnda ne çok ihtiyacý vardýr ruhumuzun sevmeye ve sevilmeye.

Hayatýmýzýn günlük akýþýný yönlendirmeye yardýmcý “Park Etmek Yasaktýr”, “Yüksek Gerilim Hattý” gibi pek çok uyarý levhasý varken duygularýmýzýn yönetiminde ne kadar da yalnýzýz. Üstelik iyi veya kötü diye sýnýflandýrýlan duygularý ayýran herhangi bir iþaret, yol ayrýmý da mevcut deðil maalesef. Kontrolü kaçýrdýðýmýz anda karþý tarafa geçmek an meselesi.

Ýç dünyamýzýn kapý kolu da tamamen içeriden. Yani; biz istemezsek o kapý ne içeriden ne de dýþarýdan açýlýyor. Bazen de kilitleyiveriyoruz kendimizi içeriye çýk çýkabilirsen.

Kin, nefret, þiddet, öfke, kýskançlýk, haset gibi duygularýn çevresi; kale surlarý gibi büyük taþlarla örülü ya da uçlarý sivri demir parmaklýklarla çevrili mi olsaydý acaba ne dersiniz. Hatta mayýn döþemek daha etkili bir çözüm olabilirdi. Kötü duygularýn çevreye zarar vermeden imha edilmesi fikri ne kadar da hoþ geliyor insana. Belki o zaman medyada izlediðimiz cinnet, cinayet, þiddet, tecavüz, terör, savaþlar vs. hiç olmazdý. Dünya nasýl da sükunet içinde olurdu.

Þimdi asýl zor kýsma geldim. Öyle soruyu ortaya atýp kenara kaçmak olmaz. Dürüstçe bir itirafta bulunayým size. Biz dört kýz kardeþtik ve ben en küçükleriydim. El bebek gül bebek durumlarý yani. Derken en büyük ablamýn dünya tatlýsý bir oðlu oldu. Üstelik benden iki yaþ küçük. Bendeniz küçücük yaþta teyze oluverdim. Sonrasýný tahmin edersiniz tabi. Rahmetli annem, sevgili babam, diðer ablamlarým bütün ilgi ve alakayý yiðenime çevirince düþünün halimi. Ýþte ilk kötü duygu komþuluðum kýskançlýk oldu. Ama çocukluktu geldi geçti. Gençlik yýllarým hep yiðenimle beraber geçti. Caným kadar da severim kendisini. Hayatýmda ilk ve son kýskançlýðým bu olmuþtur.

Duygularýmýzýn kontrolü tamamen bizim elimizde. Mutluluðun formülü belki de yaptýðýmýz doðru seçimlerde. "Kötü komþu insaný mal sahibi yapar" atasözünü kötü duygulara çevirirsek eðer “Kötü duygular insaný insanlýktan çýkarýrmýþ” diyebilir miyiz acaba ne dersiniz!

Sözlerime Montaigne’nin Denemeler Kitabýnýn “Kendimizi Tanýmak” baþlýklý bölümünden bir alýntý yaparak tamamlamak istiyorum.

“Plinius’un dediði gibi, herkes kendisi için bir derstir, elverir ki insan kendini yakýndan görmesini bilsin. Benim yaptýðým, bildiklerimi söylemek deðil, kendimi öðrenmektir; baþkasýna deðil kendime ders veriyorum.”

Aysel AKSÜMER



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buyur Buradan Yaz
Öteleme
Ýçimizdeki Yangýn Merdiveni
Gözyaþlarým Nerede?
Gönül Kapýsý
Duygusal Zeka
Yine Ne Oldu?
Merhaba - Elveda
Durgun Saatler
Nasihat ve Tavsiye

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ruhumun Ýçi
Ýnsan Profili
Fýrça Günlüðüm
Bakýþ Acýsý
Taksiler Kan Kýrmýzýsý
Uygulamalý Atasözleri
Ýnsan Sýnýfý
Kendini Sev
Boþluklarda Ben
Gece Hayatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.