..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > Fuat Türker




19 Aðustos 2011
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...  
Fuat Türker
Ruhun varlýðý insanlarý Allah’a götürür ve onlarýn iddialarýný tamamen çökertir. Materyalistler her ne kadar bilincin açýklanamayan bir gizem olduðunu söyleseler de ruh konusu apaçýk bir gerçektir. Ýþte maddeden baþka bir varlýðý kabul etmeyen materyalistlerin içinden çýkamadýklarý asýl konu da budur.


:BFIF:
Bu yazýmda madde üzerine kurulan tüm görüþleri sarsan bilimsel bir sonucu sizlerle paylaþmak istiyorum. Aslýyla muhatap olamadýðýmýz dünyanýn, bir sivrisineðin výzýltýsýnýn bile duyulmadýðý, renksiz, karanlýk, tam olarak tanýmlayamadýðýmýz bir mekan olduðunu biliyor muydunuz?

Ýnsanlarýn çoðu bu gerçeði gözardý etse de inanan ya da inanmayan herkes bunu kabul etmek durumunda. Dýþarýda ne ýþýk, ne renk, ne de ses var. Dýþarýda yalnýzca Güneþ ve diðer "ýþýk kaynaklarý"nýn saçtýðý çok çeþitli dalga boylarýnda ve farklý türde elektromanyetik parçacýklar, fotonlar var.

Bizler dýþ dünyaya dair her türlü bilgiyi, ancak duyu organlarýmýz aracýlýðýyla öðreniriz. Ve gözümüzün gördüðü, elimizin dokunduðu, burnumuzun kokladýðý, dilimizin tattýðý, kulaðýmýzýn duyduðu bir dünyayý tanýrýz. Doðduðumuz andan itibaren bu duyulara baðlý olarak yaþarýz. Bilgiler bize ulaþtýðýnda bir dizi iþlem sonucunda elektrik sinyaline dönüþtürülür ve bu sinyaller beynimizde yorumlanýr. Algýladýðýmýz dünyanýn, dýþarýdakinin aslý olduðundan asla emin olamayýz. Bize ulaþan elektrik sinyalleri ortadan kalksa, dýþ dünya bizim için yok olacaktýr.

Dýþarýya dair algýladýklarýmýz, yalnýzca elektrik sinyallerinin beynimizde yarattýðý etkilerdir. Çileðin kýrmýzýlýðý, duvarýn sertliði, dahasý anneniz, babanýz, eþiniz, eviniz, otomobiliniz, kýsacasý canlý cansýz herþey sadece beyninizdeki elektrik sinyallerinden ibarettir. Görüntü, ses ve diðer her þeyi beynimizde yaratan Allah’týr. Yüce Allah dýþarýdaki sessiz, karanlýk ve renksiz mekaný, yine karanlýk, kapalý bir yer olan kafatasýmýzýn içinde rengarenk, ýþýl ýþýl, çeþitli seslerle dolu bir yer olarak bize izletir.

Peki görüntüleri izleyen ve izlediklerini algýlayan beyin midir? Beyin görmez, iþitmez; o halde beyni kullanan kimdir? Ve "ben" dediðimiz gerçekte nedir? Bu ve benzer sorularý insanlar, Yunanlýlardan günümüze düþünmüþ, cevaplar aramýþlar. Beynin içindeki görüntüyü "görüyorum" diyen, beyninin içindeki sesleri "duyuyorum" diyen, kendi varlýðýnýn þuurunda olan bilinç sahibi varlýk, Allah’ýn insana vermiþ olduðu ruhtur. Materyalist görüþ, bu gerçeðin anlaþýlmasýndan çekinir. Çünkü ruhun varlýðý insanlarý Allah’a götürür ve onlarýn iddialarýný tamamen çökertir. Materyalistler her ne kadar bilincin açýklanamayan bir gizem olduðunu söyleseler de ruh konusu apaçýk bir gerçektir. Ýþte maddeden baþka bir varlýðý kabul etmeyen materyalistlerin içinden çýkamadýklarý asýl konu da budur.

R. L. Gregory beynin içinde görüntünün algýlanmasý ile ilgili insanlarýn düþtükleri bir yanýlgý konusunda þunlarý söyler: "Gözlerin beyinde resimler oluþturduðunu söylemeye yönelik bir eðilim söz konusudur, fakat bundan kaçýnmak gerekir. Beyinde bir resim oluþtuðu söylenirse bunu görmesi için içte bir göz daha olmasý gerekir -fakat bu gözün resmini görebilmek için bir göze daha ihtiyaç olacaktýr ve bu da sonsuz bir göz ve resim olmasý anlamýna gelir. Bu mümkün olamaz. (R.L.Gregory, Eye and Brain: The Psychology of Seeing, Oxford University Press Inc. New York, 1990, s.9.)

Dünyadaki bütün görüntüleri Allah bize izletir ve biz bütün ihtiþamýyla görürüz. Allah gerçektir, mutlaktýr. Bu gerçekleri öðrenen bazý kiþiler müthiþ bir açmaza girerler. Çünkü kendilerini çok önemserler. Dünyaya öylesine baðlanmýþlar ve þirk ruhlarýný öylesine kaplamýþtýr ki dünya hayatýnda sahip olduklarýný yitirme düþüncesi onlarý þok eder. Asla kanýtlayamayacaklarýný anladýklarý halde kesin gerçek olmak isterler. Kendilerinin gerçek, Allah’ýn ise kesin gerçek olmadýðýný düþündüklerinden bu kiþiler Allah’ý tanýmlarken, "nasýl radyo dalgasýný göremiyorsan Allah’ý da göremezsin" gibi kendi çarpýk görüþlerine uygun sözler söylerler. "Ama bak ben buradayým, beni görüyorsun; ben mutlak varlýðým” derler.

Maddenin gerçeði konusu bu görüþteki insaný çok farklý bir ruh haline sokar, kiþinin gururuna dokunur. Anlar ki herþey yalnýzca beyninin içinde bir görüntü; dýþarýdaki ise karanlýk, renksiz, sessiz bir dünya. Materyalist görüþe sahip biri için ise bu durum kaçýþý olmayan ürkütücü bir gerçektir.

Bu konuyu düþünmemek, kaçmak çözüm deðildir. Bu gerçekler karþýsýnda yapmamýz gereken, beynimizin içine tüm evreni sýðdýran ve ruhumuza izlettiren Yüce Rabb’imizin muhteþem sanatýný ve gücünü takdir edip, imanýmýzý artýrmaktýr. Konuyu detaylý kavramak ve Allah’ýn varlýðýný kanýtlamada en önemli delillerden olan bu büyük mucizesini izlemek, O’na gönülden teslim olmamýza vesile olacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ruhbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Deprem Sonrasý
Ölüm Neden Tadýlýr?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Kur'an'daki Babalar
Onlarýn Fazlasý Var...
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.