..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Taner SARGIN




8 Aðustos 2011
Hanefi Avcý’nýn Kutsal Görevi Devam Ediyor.  
Simonlaþmama Yolunda Tespitler

Taner SARGIN


Türkiye’nin aldýðý askeri araç ve gereçleri ile PKK’nýn alabileceði askeri araç ve gereçleri kýyaslarsanýz. Bir bölgedeki Milliyetçi Kürt Hareketinin gücüyle, Bu bölgeyi de içine alan kocaman bir devletin gücünün kýyaslanmasý söz konusudur. Amerika için Pazar önemlidir. Kime daha fazla ve karlý silah veya araç gereç satabiliyorsa baþta onu muhatap alýr. Hanefi Avcýnýn Türkiye’yi bu kadar küçümsemesine hiç þaþýrmadým.


:BDID:
Hanefi Avcý, Haliçte yaþayan simonlar adlý kitabýnda Amerika kimi destekliyor? PKK’yý mý Türkiye’yi mi? Baþlýðý altýnda aþaðýdaki içeriði veriyor.

‘Pek çok kiþi pkk’nýn ABD, Almanya, AB tarafýndan desteklendiðini söylüyor. ‘ Öcalan’ý size ABD teslim etti’ deyince, ‘Ýyi niyetle yaptýklarý ne malum.’ Karþýlýðýný veriyorlar. Peki, soruyorum; PKK’ya karþý kullanýlan en etkin silahlarýnýz olan kobra helikopterleri, insansýz uçaklar, akýllý füzeler, termal kameralar, gece görüþ dürbünlerini size kim veriyor? ABD. Bu silahlarý saðlamadýklarýnda nelerin olacaðýný o bölgede çalýþan ve þartlarý bilen askere sorarak cevap vermek gerekir. Ayrýca þunu düþünün; eðer ABD helikopter ve uçaklar gibi hava araçlarýna karþý kullanýlmak üzere çok küçük kolay taþýnan ve yüzde doksan isabetli Stringer füzelerinden birkaç tane PKK’ya verse durum ne olurdu acaba?’

Demiþ sayýn Hanefi Avcý Medyanýn abartarak kitlelere çok üstün bir kitapmýþ gibi dayattýðý kitabýnda. Hanefi Avcý’ya hemen cevap vereyim. Bu basit bir muhasebe iþidir: Türkiye’nin aldýðý askeri araç ve gereçleri ile PKK’nýn alabileceði askeri araç ve gereçleri kýyaslarsanýz. Bir bölgedeki Milliyetçi Kürt Hareketinin gücüyle, Bu bölgeyi de içine alan kocaman bir devletin gücünün kýyaslanmasý söz konusudur. Amerika için Pazar önemlidir. Kime daha fazla ve karlý silah veya araç gereç satabiliyorsa baþta onu muhatap alýr. Hanefi Avcýnýn Türkiye’yi bu kadar küçümsemesine hiç þaþýrmadým.

Amerika karýþtýrdýðý bir bölgede savaþýn bitmesini istemez. Bu nedenle Çekiç güç ile bir denge oluþturmaya çalýþtý. Ýstediði bölgede her iki tarafta ittifaklarýný meþru ya da gayrimeþru zeminde sürdürmek istiyor.

Afrika’da elmas karþýlýðý silah verdiði diktatatörlerin öldürdüðü masum insanlar Amerikanýn umurunda olmadýðý gibi, bizde doðunun ya da batýnýn çocuðunun bu savaþta yok edilmesi de hiç umurunda deðildir. Afrika da diktatörlerin katlettiði insanlar hiçbir ekonomik güce sahip deðildi. Bu nedenle silah tek taraflý verildi. Ama Kürt Milliyetçi Hareketinin Ortadoðu da ciddi bir dolaþým alaný var. Dünya silah ve uyuþturucu tekellerinin çok iþine yarayan bu durum, silahýn deðiþim aracý olan uyuþturucuyu özellikle Afganistan’dan ve bölgedeki uyuþturucu üretim alanlarýndan toplanýp ülkemiz üzerindeki merkezlere getirilip ülkemizdeki mafya oluþumlarý kanalý ile alýnýp dünyaya pazarlanýyor.

Kürt milliyetçi Hareketinin Silaha sahip olabilmek için uyuþturucu iþi yaptýðý aþikârdýr. Bir dönem Kürt ailelerinin uyuþturucu yolundan aldýðý paya göz diken bazý oluþumlarýn Devletin imkânlarýný da kullanarak bu ailelerle girdiði savaþ bilinir.

Hanefi Avcý bu kitabý yazarken dünyadaki egemen gücün farkýnda ve bunu elinden geldiðince açýða vuruyor. Ýdealist görev uðruna yapabileceði her þeyi yapabilen inisiyatif kullanan tüm davranýþlarýnda samimi biri olduðuna inanýyorum. O da biliyor ki dönem günah çýkartma dönemi.

Ama acý olan bir þey vardýr. Birileri savaþ oyuncaklarý üretiyor, birileri de bunlarý kullanýrken zevk alýyor. Üst düzeydeki taraflar oluþturduklarý güvenli alanlarda piyonlarýný yönetirken madalyonun diðer tarafýnda yaþananlar insanlara acý veriyor.

Birileri özerklik ilan ediyor. Bunlarýn da ayný güçler tarafýndan kumanda edildiði ne kadar açýk. Yýllarca toprak aðalarý tarafýndan sömürülen doðu halký bu ilandan sonra refaha mý kavuþtu? Durumlarýnda bir iyileþme mi oldu? Olmadý ve bundan sonra da olmayacak. Bölgede aðalýk sistemi kaldýrýlmak istendi. Köy enstitüleri kuruldu. Kinyez Kartal isimli bir toprak aðasý Ýsmet Ýnönü’ye bir mektup yazar: yüz köyü olduðunu ve bu köylerden birine Köy enstitülü bir öðretmen geldiðini, köye okul yaptýðýný herkese okuma yazma öðrettiðini yazar. Þikâyeti ise þu dur: ‘bu öðretmen gelmeden önce köylerimdeki tüm marabanýn devlet ile olan iþlerini benim adamlarým yapardý. Þimdi kendi dilekçelerini kendileri yazýyor, devlet ile olan iþlerini kendileri yapýyorlar. Onlara hiçbir konuda söz geçiremez oldum. Bu nedenle o köyümü kaybettim. Diðer köylerimi de kaybetmek istemiyorum.’der.

Biliyorsunuz Ýnönü köy enstitülerinin kaldýrýlmasýna göz yumdu. Bir dönem aðalýk sistemine karþý ayaklanma eðiliminde olan bu bölgede aðalar kendi çocuklarýný batýya ve hatta Avrupa’ya, Amerka’ya gönderdi. Kendileri batýya gelirken ordumuz kullanýldý. Bizi yönetenler bilinçli olsalardý, bu savaþ Türkiye’ye karþý deðil aðalýk sistemine karþý bir savaþ olacaktý. Ama bizimkiler ne yaptý. Toprak aðarlýný meclise alarak feodal oylarý partilerine akýtmak istediler. Peki, bu aðalar doðu halkýný temsil ediyor muydu? Etmiþ olsaydý bu günleri yaþamazdýk. Yukarýda da belirttiðim gibi özerklik ilan edildi de ne oldu. Ortada özerklik falan yok. Batýdaki Kürt burjuvalarý gitsin de doðuya yatýrým yapsýn. Kalkýndýrsýn. Böyle bir þey de olmayacak. Dünya uluslar ötesi þirketlerinin bu bölgedeki zengin kaynaklardan yararlanabilmesi için koþullar hazýrlanýyor. Bu projede Hanefi avcý gibilere de ne görev düþerse yapýyorlar.

Hanefi avcý kitabýnda sýk sýk söz konusu hareketin -kendilerine göre partinin- elemanlarýna saygý duyduðundan çok iyi eðitildiðinden bahsediyor. Övgü üstüne övgü yaðdýrýyor. Böyle bir hareket için Hanefi avcý gibi yýllarca elemanlarýnýn peþine düþmüþ birinden bu övgüleri okumak motive edici olmalý. Kürt milliyetçi hareketinin liderleri olsun Hanefi avcý gibiler olsun savaþtýklarý insanlarý çok iyi tanýyan, gerektiðinde karþýtý gibi düþünmeyi öðrenmenin gereðini bilen zeki insanlar. Ama þu var ki satranç tahtasý üzerinde taþlar deðil insan var.

Hanefi avcý kitabýnýn bazý bölümlerinde baský uygulamanýn ters tepki verdiðinden daha olumsuz sonuçlar doðurduðundan bahsediyor. Bunun gibi birçok tespiti doðru. Her iki taraf da bu savaþta çok þey öðrendi ama þunu öðrenemediler. Her ikisinin de þefleri, kumanda merkezleri Amerika.

Yaþadýðýmýz topraklar emperyalistlerin biçimlendirdiði iþbirlikçileri vasýtasý ile insana zarar verildiði bir alan deðil; insanca yaþama hakký olan insanlarýn kardeþçe yaþadýðý bir alan olabilirdi.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
11 Aðustos 2011
Ýtiraza neden olabilecek kimi ayrýntýlar bir yana, can alýcý, kan dökücü sorunun bam teline basan bir yazý. Dostlukla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Terör Kaos Siyaset Ekonomi ve Ýnsan.
Düþünceler Sermaye Bulamazlar Ama Sermayeler Düþünceleri Seçebilirler
Barýþýn Turþusu Kaç Kuruþ? Olmadý, Barýþýn Turþusu Kaç Kurþun Diyecektim.
Referandum'un Bana Öðrettikleri
Bir Garip Kampanya

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Günün Bilimi Nereye Kime Hizmet Ediyor
Ben Selfi'ye Karþýyým.
Barýþ Kültürünü Egemen Kýlmak
Ülkemizde Gazetecilik Nasýl Yapýlýyor?
Ampulün Patlama Süreci/ampulün Anlamý.
Türkiye Ekonomi - Poltikasýna Genel Bir Projeksiyon.
Ak / Kara Ayrýmý Dayatmasý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.