..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




7 Aðustos 2011
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?  
M.Nazým Güler
Türkiye'deki insanlarda kiþilik ve þahsiyet, derin güçlerce (Ergenekon vb. ile) iðdiþ edilmiþ ve neredeyse insanlarýn toplumsal kiþiliði öldürülmüþtür. Ne ile? Ülkede yaþayan tüm halklarýn haklarýnýn inkârý ve kültürlerinin asimilasyonu kýrbacý zoru ile.. Yoksa ne olmuþ bütün bu insanlara ki, gördükleri, öfkelendikleri bunca haksýzlýklara karþý doðru ve istikrarlý bir direnme ve tepki gösteremiyorlar?


:BEAH:
KOCAMAN BÝR ASIR HEBA EDÝLDÝ; NEDEN veya KÝMLER ÝÇÝN?

Böyle gelmiþse, böyle gitmeli midir; hayýr, ama nasýl? Artýk böyle gidilemeyeceði, herkesçe anlaþýlmýþ gibi görünüyor olsa da; nedense, asýl çözüm üretmekte, herkes bocalayýp duruyor.

Türkiye'deki insanlarda kiþilik ve þahsiyet, derin güçlerce (Ergenekon vb. ile) iðdiþ edilmiþ ve neredeyse insanlarýn toplumsal kiþiliði öldürülmüþtür. Ne ile? Ülkede yaþayan tüm halklarýn haklarýnýn inkârý ve kültürlerinin asimilasyonu kýrbacý zoru ile.. Yoksa ne olmuþ bütün bu insanlara ki, gördükleri, öfkelendikleri bunca haksýzlýklara karþý doðru ve istikrarlý bir direnme ve tepki gösteremiyorlar?

Resmi Tarihteki sunî yalanlarla, halklarýmýz, geçmiþlerinden ve kökenlerinden koparýlmýþtýr ve tabii ki, benlik ve kiþiliklerinden de... Asimilasyona direnerek ayakta kalabilen tek halk, Kürtleri de, herkese “öcü” olarak aþýladýlar; “Bölücü” öcü diye!..

Çünkü Kürtler, özgürleþirse, diðer bütün halklar, þu veya bu þekilde var olacaklar ve kitleselliklerine göre az veya çok, onlarýn kültürel özgürleþmeleri gündeme gelecek ve ”derin” düzenbazlarýn yazdýklarý uydurma resmi tarihten bir tek doðru sayfa ellerinde kalmayacaktýr. Hepsi uydurma yalanlara dayandýrýlmýþ; yalan tarih, yalan Kemalizm, yalan milliyetçilik, yalan dincilik, yalan devrimcilik vd. tüm bu yalanlarýn sihri, ancak Kürtlerin, doðal haklarýna kavuþmasý ile bozulabilecektir... Yalanlar biterse, kendileri de bitecektir; iþte tüm telaþlarýn asýl kaynaðý da budur!.

Birilerinin (özellikle Kürtlerin) hak aramasý, zaferle taçlanýrsa, her haksýzlýða karþý hak aramak moda gibi yaygýnlaþacaktýr. Böylece öldürdükleri toplumsal kiþiliklerin üzerindeki sihir bozulacak, sýr perdesi kalkacak ve hiç kimse, hiçbir haksýzlýðý artýk kabul etmeyecektir. Kürt özgürlük rüzgârý, azýnlýk halklar üzerindeki ölü topraðý savuracak ve her halk, kendi gerçek kimliðiyle yüzleþebilecektir. Sonuçta, derin güçler çözülecek ve insanlar, gerçek toplumsal kiþiliklerine kavuþacaklar; toplum, demokratikleþebilecektir.

“Kemalist”lerin en çok sansürledikleri bizatihi Atatürk deðil midir? Baþta, “Nutuk” olmak üzere onun her þeyi sansürlenmiþ ve sözüm ona, onu korumak için de “Atatürk’ü koruma yasasý” ný çýkarmýþlar(!). Kime karþý; onu tüketip bitirenler bizatihi kendileri deðiller midir?

Laiklik, diyorlar; oysa reeldeki (sadece “Hanefi” mezhebine dayalý olan) din, bizatihi devletin resmi dinidir. Devlet ve din birbirinden ayrý deðildir ki!. Devletin her yanlýþýna kýlýf bulabilen, özgürlükten yoksun, devletin her emrine amade hizmetkâr bir “din” vardýr ortada. Öyleyse, bizde “laiklik” diye bir yaþam yoktur, yaþanmadý ve yaþanamýyor…

Milliyetçilik diyorlar; Türk olmayan herkes, zorla Türk’tür ve en “Türkçü” olanlarý da, köken itibariyle Türk olmayan naylon “Beyaz Türk”lerden oluþuyor nedense!.. Hiç kimse, gerçekte kendi milliyetinin milliyetçisi olamýyor sonuçta. “Türk” olmak için, kendi milliyetini inkâr etmek zorunda býrakýlan “Türk” olmayan halklardan sair insanlar, nasýl milliyetçi olabilsinler ki?! Onlar, zaten baþtan milliyetsizleþtirilmiþ oluyorlar.

Halkçýlýk diyorlar; devletin yarattýðý sunî bir ulusta, halk da yoktur, halklar da.. Realitedeki devlet, ulus için deðil; ulus, bu devlet için vardýr. Devlet, halklara tepeden bakan ceberut bir amir ise; yani halklarýn hizmetkârý deðilse, orada halkçýlýk, diye bir þey olabilir mi; olamaz elbette!.

Türkiye’deki partilere baktýðýmýzda, görülecektir ki hiç biri Türkiye partisi sayýlamaz. Nedeni de gayet açýktýr. Eðer Doðu ve Güneydoðu Anadolu Bölgelerini “Türkiye” içinde sayýyorlarsa ve orada bir Kürt sorunu yaþanýyorsa (ki politikleþmiþ Kürtler buraya “Kürdistan” diyorlar) ve bu sorunla ilgili kendi parti programlarýnda hiçbir madde koymamýþlarsa, o partiler, Türkiye partileri deðildir ve sayýlamazlar. O bölgelerdeki bölgesel sorunu, yani Kürt sorununu, kendi parti programlarýna almayan her parti, o bölgeyi, “Türkiye” içinde yok sayýyordur ve onlarýn temel sorunlarýný da kendilerine dert etmiyordur, demektir.

O zaman neden Kürt sorununu önceleyen partilere ( HEP’ ten BDP’ ye kadar gelen “Kürt” orjinli partilerinin hepsine) sürekli “Türkiye Partisi deðilsiniz”, suçlamasý yapýlýyor ki? Hangi “Türk” partisi, Türkiye partisidir ki, “Kürt” partilerinden Türkiye partisi olmalarýný talep edebiliyorlar?

Türkiye, diye, resmi sýnýrlarýn içindeki coðrafyanýn tümü kabul edilecekse, bu ülkede, iktidarý hedefleyen her parti, ayný coðrafyada var olan her sorunu çözmeðe aday olmalarý ve somut çözüm planlarý da parti programlarýnda yer almasý gerekmez mi?. Var mýdýr peki? Hayýr. Hiçbir partinin programýnda bu yoktur; öyle ise o partiler, “Türkiye Partisi” deðiller. O zaman Kürt sorununu önceleyen, Kürt tabanlý partilerin de “Türkiye Partisi” olmalarý gerekmiyor. Hele Federal bir yapýlanmayý hedefleyen Kürt partilerine ise hiç gerekli olmamalýdýr, mantýksal olarak.

Tüm var olan haksýzlýklarýn temelinde ve odak noktasýnda tutulan temel sorunun aktörü Kürtler, haklarýna kavuþmalý ve özgürleþmeli ki, tüm özgürlükler, onlarýn özgürlükleri peþinden sýrayla gelebilsin ve ta ki tüm haksýzlýklar da son bulabilsin. Ancak o zaman haksýzlýklardan arýnmýþ, özgür halklarýn eþit ve gönüllü birlikteliði gerçekleþebilecektir. Böyle bir birliktelik, oluþacak her haksýzlýða karþý da ortaklaþa tepkilerle karþý koyulabilinecektir. Yoksa zor ve haksýzlýk üzerine kurulu, halklar arasýndaki güvensizlik nedeniyle, herkes, her haksýzlýk karþýsýnda hep kendisini yalnýz görecektir. Ve tabiidir ki, her alandaki haksýzlýklar da hep sürecektir; ne halklar özgür olabilecek; ne farklý kültürler yaþatýlabilecek; ne iþçiler sýnýf bilinçli olabilecek ve ne de memurlar, aydýnlar gerçek kiþiliklerine sahip olabileceklerdir. Bu sihri bozmak için birer mum yakmak yeterlidir.
Selam ve sevgi ile kalýn.

M.Nazým Güler
info@mnazim.com

http://www.mnazim.com/konu-kocaman-bir-asir-heba-edildi-neden-veya-kimler-icin-942.html?pid=9735#pid9735




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?
Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.